Opintotuen vapaaehtoinen palauttaminen vuositulorajan korottamiseksi

Opintotuen saajan pitää itse huolehtia siitä, että vuositulot eivät ylitä vuositulorajaa. Toimi näin, jos epäilet, että vuonna 2021 saamasi tulot ylittävät vuositulorajasi.

  1. Tarkista kalenterivuoden 2021 tulosi ja vuositulorajasi. Voit tehdä sen OmaKelassa, www.kela.fi/omakela. Valitse: Oma etuudet - Opintotuki (tai Vanhat opintotukitiedot) - Tukikuukaudet - Tulovalvonta - Vuositulot. Muista lukea Vuositulot-kyselyn ohjeet.
  2. Jos vuositulosi ylittävät vuositulorajasi ja jos olet ollut opiskelija koko vuoden 2021, sinun kannattaa palauttaa opintotukea. Kun tiedät vuositulojesi määrän, katso opintotuen tukikuukausilaskurilla, kuinka monen kuukauden opintotukeen sinulla on oikeus.
  3. Jos vuositulosi ylittävät vuositulorajasi ja jos olet vuoden 2021 aikana aloittanut opintosi, valmistunut tai käyttänyt loppuun enimmäistukiaikasi, selvitä opintotuen tulovalvontalaskurilla, oletko saanut liikaa opintotukea. Tarvitset laskuria varten tiedon siitä, kuinka paljon sait tuloja opiskeluajan ulkopuolisten kuukausien aikana. Voit tarkistaa ansiotulosi tulorekisteristä.
  4. Kun tiedät, kuinka monta opintotukikuukautta sinun kannattaa palauttaa, tee opintotuen vapaaehtoinen palautus OmaKelassa, www.kela.fi/omakela. Valitse: Ilmoita muutoksista - Opiskelu - Opintotuki - Opintotuen muutosilmoitus: Palautan tai perun opintotukea - Opintotuen vapaaehtoinen palauttaminen.
  5. Maksa opintotuen vapaaehtoinen palautus viimeistään lauantaina 30.4.2022.

Lisäohjeita on verkossa Opiskelijan omat tulot ja Opintotuen peruminen tai palauttaminen -sivuilla.