Milloin opintolainan takaisinmaksaminen alkaa? | Kumppanit | KelaSiirry sisältöön

Milloin opintolainan takaisinmaksu alkaa?

Takaisinmaksu alkaa yleensä noin puoli vuotta sen jälkeen, kun pankki on pääomittanut opintolainan korot viimeisen kerran. Pankki pääomittaa korot vielä yhden lukukauden ajan viimeisen opintotukilukukauden jälkeen (ylimääräinen pääomituslupa). Jos opiskelija saa opintotukea viimeisen kerran esimerkiksi keväällä 2022, pankki pääomittaa korot vielä joulukuussa 2022. Opintolainan takaisinmaksu alkaa tässä tapauksessa yleensä aikaisintaan kesäkuussa 2023.

Opintolainan takaisinmaksu voi alkaa jo ennen valmistumista tai opintojen päättymistä, esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • opintotuen maksaminen on päättynyt tukikuukausien loppumisen vuoksi 
  • opintotuen maksaminen on päättynyt opintojen riittämättömän edistymisen vuoksi 
  • opintotuki on lakkautettu opiskelijan omasta pyynnöstä tulorajojen ylittymisen vuoksi
  • opintotuki on lakkautettu opiskelijan omasta pyynnöstä pidemmäksi aikaa esimerkiksi vanhempainvapaan vuoksi.

Kela antaa pankeille luvan opintolainan koron pääomittamiseen, mutta ei pysty kertomaan asiakkaalle tarkemmin, milloin opintolainan takaisinmaksu alkaa tai onko asiakkaan mahdollista saada lyhennysvapaata. Kyse on asiakkaan ja pankin välisestä sopimuksesta. Kela ohjaa asiakasta näissä tilanteissa ottamaan yhteyttä pankkiin.  

Opiskelijan ei yleensä kannata aloittaa opintolainan takaisinmaksua ennen tutkinnon suorittamislukukauden päättymistä. Kevätlukukausi päättyy 31.7. ja syyslukukausi 31.12. Jos opiskelija aloittaa opintolainan takaisinmaksun opintojen aikana tai ennen tutkinnon suorittamislukukauden päättymistä, se voi pienentää opintolainahyvityksen määrää. 

Maksujärjestelyt

Asiakas sopii opintolainan takaisinmaksujärjestelyistä pankin kanssa. Kela ei voi määritellä takaisinmaksuerän suuruutta, eikä asiakasta pidä pyytää ottamaan yhteyttä Kelaan maksuerän suuruuteen liittyvissä asioissa.

Takaisinmaksuaika

Opintolainan valtiontakaus on voimassa 30 vuotta ensimmäisen lainaerän nostamisesta. Opintolainan takaisinmaksuaika on määriteltävä siten, että asiakas ehtii maksaa opintolainan takausajan voimassaolon aikana.

Velallisen kuolema

Opintolainan perimisestä luovutaan, jos asiakas kuolee. Jos kuolinpesän edustaja tiedustelee pankista opintolainan saldoa, pankki voi ilmoittaa kuolinpesälle, että Kela maksaa takaajana opintolainan pankille ja luopuu opintolainan perinnästä. Kela ilmoittaa luopumisesta kuolinpesälle. Lue lisää maksuvaatimuksen esittämisestä kuoleman perusteella.  

Lue lisää

Sivu päivitetty 27.9.2023

Mitä mieltä olet sivusta?