Studerande och sommar – arbete och inkomster | FPAGå till innehållet
Artikel

Studerande och sommar – arbete och inkomster

Publicerad 14.5.2024

Oavsett om du planerar att arbeta, studera eller söka jobb, ta en titt på våra tips på hur studerande kan trygga sin ekonomi under sommaren. När du väl har sett till att dina FPA-ärenden är under kontroll kan du lugnt njuta av sommaren.

Sommaren närmar sig men du är kanske fortfarande utan sommarjobb. Kolla in våra tips på hur studerande kan klara sig ekonomiskt under sommaren.

Du kan få studiestöd för sommaren om sommarstudierna ingår i din examen. Studiestödet omfattar studiepenning och statsgaranti för studielån. Du kan få stöd till exempel för föreläsningskurser, boktenter, arbetspraktik eller lärdomsprov.

Läs mer om studiestöd för sommaren.

Du kan också få allmänt bostadsbidrag på sommaren oberoende av om du studerar under sommaren eller inte. I vissa situationer måste du dock ansöka om justering av bostadsbidraget.

Läs mer om justering av bostadsbidrag (mittiallt.fi).

Om du inte längre får studiestöd kan du i vissa situationer få utkomststöd. Sök studielån innan du söker grundläggande utkomststöd.

Läs här när studerande kan ansöka om utkomststöd.

Sök studiestöd för sommaren i MittFPA

MittFPA

 

Har du fått sommarjobb? Grattis! För att undvika överraskningar är det bra att checka ett par saker som har med FPA att göra.

Om du får studiestöd se till att årsinkomstgränsen för studiestödet inte överskrids på grund av inkomsterna från sommarjobbet. Årsinkomstgränsen påverkas av antalet månader då du har tagit ut studiestöd.

Du kan kontrollera din årsinkomstgräns till exempel i MittFPA. Det går också bra att utreda saken med hjälp av inkomstregistret.

Det allmänna bostadsbidraget har ingen årsinkomstgräns, utan du måste följa upp dina inkomster varje månad och vid behov ansöka om justering av det allmänna bostadsbidraget.

Läs mer om hur man kombinerar studiestöd, allmänt bostadsbidrag och inkomster från arbete (mittiallt.fi).

Allmänt bostadsbidrag betalas också under sommaren, så du behöver inte be att ditt bostadsbidrag dras in till exempel på grund av sommarjobb.

Du måste dock ansöka om justering av allmänt bostadsbidrag om hushållets sammanräknade inkomster stiger med minst 400 euro per månad eller minskar med minst 200 euro per månad jämfört med de inkomster som beaktats i det föregående beslutet om bostadsbidrag. Du ser beslutet i MittFPA.

Läs mer om hur inkomster från sommarjobb inverkar på bostadsbidraget (mittiallt.fi).

FPA finns till för dig också när du blivit utexaminerad men ännu inte hittat ett jobb. Kom ihåg följande när du blir klar med studierna.

Om du blir arbetslös.

Anmäl dig som arbetslös arbetssökande hos AN-tjänster och ansök om stöd från FPA. De som har gått ut gymnasiet och de som har slutfört en yrkesutbildning får arbetslöshetsförmåner på lite olika sätt.

Tips för dig som har slutfört gymnasiestudier eller en yrkesutbildning.

Efter att du har anmält dig som arbetssökande hos AN-tjänster ta reda på om du ska ansöka om arbetslöshetsförmåner hos FPA eller hos en arbetslöshetskassa.

Läs här om de förmåner som du kan få som arbetslös.

Ansök även om justering av bostadsbidraget om du blir klar med studierna och studiepenningen är den enda inkomst som beaktats i ditt nuvarande beslut om bostadsbidrag.

Om du ännu inte har så mycket arbetslivserfarenhet, kom ihåg att heltidsarbete inte är den enda möjliga vägen in i arbetslivet. Du kan skaffa dig arbetslivserfarenhet också genom att deltidsarbeta, samtidigt som du har rätt till en arbetslöshetsförmån. Det finns många olika tjänster för att stödja ditt jobbsökande.

Ytterligare tips för jobbsökande.

Om du har avlagt din högskoleexamen inom utsatt tid kan FPA betala en del av ditt studielån. I regel behöver du inte ansöka om studielånskompensation separat, utan FPA fattar beslutet automatiskt.

Läs mer om studielånskompensation.

Om du har blivit arbetslös eller har låga inkomster efter att du tagit din examen, kan du få ränteunderstöd för ditt studielån för att underlätta din vardag. Ränteunderstödet innebär att FPA betalar räntorna på ditt studielån med statsgaranti i sin helhet.

Läs mer om ränteunderstöd.​​​​​​

Blev något oklart?

Ring FPA

 

Senast ändrad 17.5.2024