Tietoa brexitin vaikutuksista Kelan etuuksiin

Iso-Britannia erosi Euroopan unionista 1.2.2020. Eroa kutsutaan brexitiksi. Tällä sivulla Isolla-Britannialla tarkoitetaan Yhdistynyttä kuningaskuntaa eli Isoa-Britanniaa ja Pohjois-Irlantia.

Erosopimus

EU ja Iso-Britannia ovat tehneet erosopimuksen, jota on sovellettu 1.2.2020 alkaen. Erosopimukseen sisältyi siirtymäkausi vuoden 2020 loppuun saakka.

Erosopimus turvaa EU-lainsäädäntöön perustuvat sosiaaliturvaoikeutesi, jos olet muuttanut Suomesta Isoon-Britanniaan asumaan, töihin tai opiskelemaan ennen vuotta 2021. Sopimus turvaa sosiaaliturvaoikeutesi myös, jos olet muuttanut Isosta-Britanniasta Suomeen asumaan, töihin tai opiskelemaan ennen vuotta 2021.

Kumppanuussopimus

Erosopimuksen jälkeen EU ja Iso-Britannia ovat neuvotelleet uuden sopimuksen, jota kutsutaan kumppanuussopimukseksi.

Kumppanuussopimus turvaa vuonna 2021 ja sen jälkeen Suomen ja Ison-Britannian välillä liikkuvien sosiaaliturvaoikeuksia. Kela täydentää tälle sivulle tietoa uuden sopimuksen vaikutuksesta sosiaaliturvaan.

Suomeen tai Isoon-Britanniaan asumaan, työhön tai opiskelemaan ennen vuotta 2021

Tässä osiossa kerrotaan, miten brexit vaikuttaa sosiaaliturvaasi, jos olet muuttanut Isosta-Britanniasta Suomeen tai Suomesta Isoon-Britanniaan ennen vuotta 2021. 

Jos olet muuttanut Suomeen tai Isoon-Britanniaan ennen vuotta 2021, sinua ja perheenjäseniäsi koskevat yleensä samat EU:n sosiaaliturvasäännökset kuin ennen brexitiä. Erosopimus turvaa sosiaaliturvaoikeutesi eliniäksi tai niin pitkäksi aikaa kuin olosuhteidesi perusteella erosopimus soveltuu.

Suomessa asuvien ja työskentelevien Ison-Britannian kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä oikeus Kelan etuuksiin edellyttää yleensä laillista oleskelua Suomessa. Noudata Maahanmuuttoviraston (migri.fi) antamia ohjeita oleskeluoikeuden hakemisesta ja hakemisen määräajoista.

Kela saa Maahanmuuttovirastosta (migri.fi) tiedon oleskeluoikeudestasi. Tiedon kansalaisuudesta ja sen muutoksista Kela saa Digi- ja väestötietovirastolta.

Suomeen tai Isoon-Britanniaan asumaan, töihin tai opiskelemaan vuonna 2021 tai sen jälkeen

Tässä osiossa kerrotaan, miten brexit vaikuttaa sosiaaliturvaasi, jos muutat Isosta-Britanniasta Suomeen tai Suomesta Isoon-Britanniaan vuonna 2021 tai sen jälkeen. Sosiaaliturvaoikeutesi määräytyvät EU:n ja Ison-Britannian solmiman kumppanuussopimuksen mukaan.

Suomessa asuvien ja työskentelevien Ison-Britannian kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä oikeus Kelan etuuksiin edellyttää yleensä laillista oleskelua Suomessa. Hae oleskeluoikeutta Maahanmuuttovirastosta (migri.fi).

Kelan asiakaspalvelu

Kelan kansainvälisten asioiden palvelunumero on avoinna arkisin klo 10–15 numerossa 020 634 0200 (suomeksi) ja 020 634 0300 (ruotsiksi). Molemmilta linjoilta saa palvelua myös englanniksi.

Kysy kansainvälisistä tilanteista -palstalla Kelan asiantuntijat vastaavat Kelan etuuksiin liittyviin kysymyksiin Suomeen tai ulkomaille muutettaessa. Kysymyksiin vastataan suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Lue lisää