Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin kortit

Isossa-Britanniassa tai Pohjois-Irlannissa sairausvakuutettu osoittaa julkisessa terveydenhuollossa oikeutensa lääketieteellisesti välttämättömään hoitoon eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, "Citizens Rights" -kortilla tai GHIC-kortilla (Global Health Insurance Card). Käytössä olevia kortteja on viisi. Asiakkaalla on oikeus lääketieteellisesti välttämättömään hoitoon asiakasmaksun hinnalla.

Ota kopio kortista valtion korvauksen hakemista varten

Julkinen terveydenhuolto voi hakea hoitokustannuksista valtion korvausta. Ota kortista kopio korvauksen hakemista varten.

Näin tunnistat Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin myöntämän kortin

Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin myöntämiä kortteja on viisi.

  1. EU-jäsenyyden aikana myönnetty eurooppalainen sairaanhoitokortti, jonka tunnistaa kortin oikeassa yläkulmassa olevasta tähtikuviosta, jonka keskellä lukee UK. Korttia on myönnetty 30.1.2020 saakka ja se on voimassa 5 vuotta.
  2. Brexitin siirtymäaikana myönnetty eurooppalainen sairaanhoitokortti, jonka tunnistaa kortin oikeassa yläkulmassa olevasta kirjainyhdistelmästä UK. Korttia on myönnetty 1.2.2020 – 10.1.2021 ja se on voimassa 5 vuotta.
  3. ”Citizens Rights” EHIC, jonka tunnistaa kortin oikeassa yläkulmassa olevasta hologrammista, kortin yläkentässä olevasta tekstistä CRA sekä henkilökohtaisesta tunnusluvusta (PIN, personal identification number). Korttia on myönnetty 20.11.2020 alkaen ja se on voimassa 5 vuotta.
  4. Opiskelijoiden ”Citizens Rights EHIC”, jonka tunnistaa maakohtaisesta tunnuksesta kortin PIN-kohdassa. Maakohtainen tunnus ei kuitenkaan rajoita kortin käyttöä vaan kortilla saa lääketieteellisesti välttämättömän hoidon kaikissa EU-maissa. Korttia on myönnetty 20.11.2020 alkaen ja se on voimassa ulkomailla opiskelun ajan.
  5. GHIC (Global Health Insurance Card), jonka tunnistaa Ison-Britannian lippua muistuttavasta korttipohjasta, kortin oikeassa yläkulmassa olevasta hologrammista sekä kirjainyhdistelmästä UK. Korttia on myönnetty 20.11.2020 alkaen ja se on voimassa 5 vuotta.

Brexitin siirtymäajalla myönnetty kortti. EU-jäsenyyden ajalla myönnetty kortti on muuten samanlainen, mutta siinä kirjainyhdistelmän ympärillä on tähtikuvio.

”Citizens Rights” EHIC

Opiskelijoiden ”Citizens Rights EHIC”

GHIC (Global Health Insurance Card)