Kansaneläkettä Suomesta ulkomaille | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Eläkettä Suomesta ulkomaille

Eläke EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin

Jos haluat hakea kansaneläkettä tai työeläkettä ja asut EU- ja Eta-maassa tai Sveitsissä, jätä eläkehakemus asuinmaasi eläkelaitokseen. Se lähettää hakemuksen Suomeen Kelaan ja työeläkelaitokseesi. Tarkempia ohjeita eläkkeen hakemisesta saat asuinmaasi eläkelaitokselta. 

Eläke sosiaaliturvasopimusmaahan

Jos asut sosiaaliturvasopimusmaassa ja haluat hakea kansaneläkettä tai työeläkettä, voit hakea sopimukseen kuuluvia eläkkeitä jättämällä eläkehakemuksen asuinmaasi eläkelaitokseen. Se lähettää hakemuksen Suomeen käsiteltäväksi. Tarkista täältä, mitkä maat ovat sosiaaliturvasopimusmaita.

Sopimukset eivät koske kaikkia Kelan eläkkeitä. Yhdysvaltojen, Kanadan, Chilen ja Israelin sopimukset koskevat vanhuus- ja perhe-eläkettä. Australian sopimus koskee pelkkää vanhuuseläkettä.

Intian, Kiinan ja Etelä-Korean sopimukset eivät koske Kelan eläkkeitä. Jos asut jossakin edellä mainitussa maassa, et voi sopimuksen perusteella hakea Kelasta eläkettä. Voit kuitenkin hakea Suomesta työeläkettä, jos olet ollut Suomessa töissä. Lisää tietoa työeläkkeestä löytyy työeläke.fi-sivulta.

Eläke muuhun maahan

Jos asut muualla kuin EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai sosiaaliturvasopimusmaassa, et voi hakea Kelan eläkkeitä. Voit kuitenkin hakea Suomesta työeläkettä, jos olet ollut Suomessa työssä. Lisää tietoa työeläkkeestä löytyy työeläke.fi-sivulta.

Jos saat kansaneläkettä ja lähdet ulkomaille

Jos sinulle jo maksetaan kansaneläkettä ja lähdet ulkomaille, eläkkeen maksamisen jatkuminen riippuu siitä, mihin muutat. Myös sillä on merkitystä, miten pitkään aiot oleskella ulkomailla. Työeläkkeen ulkomaille maksaminen jatkuu riippumatta siitä, mihin maahan muutat. Ilmoita lähdöstä aina Kelaan.

Lue lisää

Sivu päivitetty 19.2.2024

Mitä mieltä olet sivusta?