Pikaopas kuntoutukseen | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Pikaopas kuntoutukseen

Kela järjestää monipuolista kuntoutusta kaiken ikäisille ja turvaa toimeentuloa kuntoutuksen aikana. Kuntoutus auttaa elämään sairauden kanssa tai jatkamaan opiskelua tai työtä.

Ennen kuntoutusta

Onko toimintakykysi heikentynyt?

Jos sairaus tai vamma heikentää työ- tai toimintakykyäsi, kuntoutuksesta saattaa olla apua.

Monipuolista kuntoutusta Kelasta

Kelan kuntoutusta ovat esimerkiksi sopeutumisvalmennus, psykoterapia tai ammatillinen kuntoutus, joka auttaa sinua ammattiin tai työhön. Kelan lisäksi kuntoutusta järjestävät myös työeläkelaitokset, kunnat, vakuutusyhtiöt ja vammaisjärjestöt.

Käy lääkärissä

Ota yhteyttä lääkäriin, kun haluat selvittää mahdollisuutesi kuntoutukseen. Jos lääkärin mielestä voisit hyötyä kuntoutuksesta, hän suosittelee sinulle kuntoutusta ja kirjoittaa siitä lääkärinlausunnon. Lääkäri voi ehdottaa muutakin kuin Kelan kuntoutusta.

Tutustu kuntoutusmahdollisuuksiin

Jos sinulle on suositeltu Kelan kuntoutusta, tutustu Kelan kuntoutuksen vaihtoehtoihin. Kyseeseen voi tulla esimerkiksi kuntoutuskurssi, koulutus, psykoterapia tai muu terapia.

Jos et tiedä, mihin kuntoutukseen sinun tulisi hakea, kysy neuvoa kuntoutuksen palvelunumerosta tai Kelan palvelupisteestä.

Hae kuntoutusta Kelasta

Kun olet saanut lääkärinlausunnon, hae Kelasta kuntoutusta.

Saat Kelasta päätöksen

Kela päättää, voidaanko sinulle myöntää kuntoutusta.

Kuntoutusraha turvaa toimeentuloa

Voit saada kuntoutuksen aikana kuntoutus- tai osakuntoutusrahaa. Se turvaa toimeentuloasi kuntoutukseen osallistumisen ajalta.

Hae kuntoutus- tai osakuntoutusrahaa

Hae kuntoutusrahaa tai osakuntoutusrahaa verkossa. Hae sitä 4 kuukauden kuluessa siitä päivästä, josta alkaen haluat sitä saada.

Kuntoutuksen aikana

Osallistu kuntoutukseen

Kuntoutuksen käytännön järjestelyistä voit kysyä kuntoutuksen järjestäjältä. Jos jokin kuntoutuksessa askarruttaa, voit myös soittaa kuntoutuksen palvelunumeroon.

Kuntoutuksen jälkeen

Toimita osallistumistodistus Kelaan

Lähetä osallistumistodistus Kelaan kuntoutusrahan maksamista varten. Voit lähettää todistuksen verkossa. Saat osallistumistodistuksen kuntoutuksen järjestäjältä.

Matkakorvaus

Jos kuntoutukseen matkustamisesta aiheutuu matkakustannuksia, voit saada niistä korvausta.

Hae matkakorvausta

Hae matkakorvausta verkossa 6 kuukauden kuluessa siitä, kun kustannukset ovat syntyneet.

Kuntoutumisen seuranta

Kuntoutuksen jälkeen jatkat toimintakykysi ylläpitoa omatoimisesti. Keskustele asiasta tarvittaessa sinua hoitavan lääkärin kanssa.

Sairauden tai vamman kanssa ei tarvitse selviytyä yksin.

Sivu päivitetty 22.4.2021