Vuosiomavastuu eli lääkekatto

Vuosiomavastuu kertyy, kun ostat reseptillä korvausjärjestelmään kuuluvia lääkkeitä, kliinisiä ravintovalmisteita ja perusvoiteita. Myös maksamasi alkuomavastuu kerryttää vuosiomavastuuta. Sen sijaan mahdollinen viitehinnan ylittävä osuus lääkkeen hinnasta ei kerrytä vuosiomavastuuta.

Jos ostamasi valmisteet eivät kuulu korvausjärjestelmään, kustannukset eivät kerrytä vuosiomavastuuta.

Seuraa vuosiomavastuusi kertymistä verkossa

Valitse asiointipalvelussa: Sairaanhoitokorvaukset > Lääkkeiden omavastuukertymä > Näet kertymän niistä lääkeostoista, joista olet saanut korvauksen.

Siirry asiointipalveluun

Vuonna 2018 vuosiomavastuu on 605,13 euroa. Jos vuosiomavastuusi ylittyy, sinulla on oikeus lääkkeiden lisäkorvaukseen. Tällöin maksat loppuvuoden ajan jokaisesta korvattavasta valmisteesta 2,50 euron omavastuun. Voit ostaa uuden lääke-erän korvattuna vasta, kun olet käyttänyt edellisen erän annosohjeen mukaan laskettuna lähes kokonaan.

Lisäkorvaus

Saat yleensä lisäkorvauksen apteekissa suorakorvauksena. Lääkeostosta, jossa vuosiomavastuusi ylittyy, sinun on kuitenkin haettava lisäkorvausta Kelasta.

Kela seuraa lisäkorvaukseen oikeuttavan vuosiomavastuun täyttymistä apteekista saatujen tietojen perusteella. Saat Kelasta kirjeen vuosiomavastuusi ylittymisestä ja oikeudesta lisäkorvaukseen. Kirjeen liitteenä sinulle lähetetään hakemuslomake lisäkorvauksen hakemista varten. Tieto vuosiomavastuun ylittymisestä päivittyy samalla Kelan asiointipalveluun ja on myös apteekeissa tiedossa. Kirjeessä ei ole tietoa siitä, kuinka paljon vuosiomavastuusi on ylittynyt.

Lue lisää