Vuosiomavastuu eli lääkekatto

Vuosiomavastuu on korvattujen lääkekustannusten vuosittainen yläraja, jonka ylittymisen jälkeen sinulla on oikeus lisäkorvaukseen. Lisäkorvauksella pyritään siihen, että lääkekustannukset eivät nousisi kohtuuttoman suuriksi.

Vuonna 2019 vuosiomavastuu on 572 euroa. Jos vuosiomavastuusi ylittyy, maksat loppuvuoden ajan jokaisesta korvattavasta valmisteesta vain 2,50 euron omavastuun. Jos sinulle määrätty lääke on viitehintaa kalliimpi ja kiellät lääkevaihdon, maksat lisäksi viitehinnan ylittävän osuuden.

Seuraa vuosiomavastuusi kertymistä verkossa

Valitse asiointipalvelussa: Sairaanhoitokorvaukset > Lääkkeiden omavastuukertymä > Näet kertymän niistä lääkeostoista, joista olet saanut korvauksen.

Siirry asiointipalveluun

Vuosiomavastuu kertyy korvattavista valmisteista

Vuosiomavastuu kertyy, kun ostat reseptillä korvausjärjestelmään kuuluvia lääkkeitä, kliinisiä ravintovalmisteita ja perusvoiteita. Myös maksamasi alkuomavastuu kerryttää vuosiomavastuuta. Sen sijaan mahdollinen viitehinnan ylittävä osuus lääkkeen hinnasta ei kerrytä vuosiomavastuuta.
Jos ostamasi valmisteet eivät kuulu korvausjärjestelmään, kustannukset eivät kerrytä vuosiomavastuuta.

Vuosiomavastuuta kerryttävät myös  
•    työpaikkakassan
•    Kelan tai kunnan toimeentulotuen
•    vapaaehtoisen vakuutuksen
maksamat omavastuut. Sen sijaan vuosiomavastuuta ei kerry sellaisista lääkkeistä, jotka saat maksutta apteekista esim. liikennevahingon tai työtapaturman vuoksi.  

Muista hakea lisäkorvausta

Saat yleensä lisäkorvauksen suoraan apteekissa. Lääkeostosta, jossa vuosiomavastuusi ylittyy (ns. rajaosto), sinun on kuitenkin haettava lisäkorvausta Kelasta.  

Kela seuraa lisäkorvaukseen oikeuttavan vuosiomavastuun ylittymistä apteekista saatujen tietojen perusteella. Kela lähettää sinulle kirjeen vuosiomavastuun ylittymisestä ja oikeudesta lisäkorvaukseen. Kirjeessä on hakemuslomake ja ohjeet lisäkorvauksen hakemiseen rajaostosta. Kirje postitetaan yleensä automaattisesti, joten siinä ei ole tarkkaa vuosiomavastuun ylittymispäivämäärää.

Tieto oikeudestasi lisäkorvaukseen päivittyy apteekkien käyttöön ilmoituskirjeen postituspäivää seuraavana päivänä.

 

Lue lisää