Lääkevaihto ja viitehintajärjestelmä | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Lääkevaihto ja viitehintajärjestelmä

Apteekki voi vaihtaa lääkkeen vastaavaan mutta halvempaan lääkkeeseen, jos haluat.

Osalle vaihtokelpoista lääkkeistä on määritelty viitehinta. Lääkkeen myyntihinta voi olla suurempi kuin viitehinta. Saat korvauksen kuitenkin enintään viitehinnan mukaan.

Lääkevaihto

Lääkkeen vaihtaminen on turvallista. Vaihtokelpoiset lääkkeet sisältävät yhtä suuren määrän samaa vaikuttavaa lääkeainetta kuin sinulle alun perin määrätty lääke.

Apteekilla on velvollisuus kertoa sinulle halvimmasta vaihtokelpoisesta lääkkeestä. Jos haluat, apteekki vaihtaa lääkkeesi halvempaan.

Sinulla on aina oikeus kieltäytyä vaihdosta. Myös lääkäri voi kieltää vaihdon lääketieteellisin tai hoidollisin syiden takia.

Lääkehaku

Katso vastaavat valmisteet ja lääkkeesi viitehinta.

Lääkehaku

Viitehintajärjestelmä

Osa Kelan korvaamista vaihtokelpoisista lääkkeistä kuuluu viitehintajärjestelmään. Viitehinta on lääkkeelle määritelty ylin hinta, jonka mukaan Kela voi maksaa lääkekorvauksen.

Jos ostamasi lääke on viitehintaa kalliimpi, maksat lääkkeestä omavastuun lisäksi viitehinnan ylittävän osuuden. Tämä osuus ei kerrytä alkuomavastuuta eikä vuosiomavastuuta.

Jos lääkäri on kieltänyt lääkkeen vaihtamisen, saat korvauksen lääkkeen täyden hinnan mukaan. Tällöin myös viitehinnan ylittävä osuus kerryttää alkuomavastuuta ja vuosiomavastuuta.

Lääkevaihtoon kuuluvat lääkkeet ja viitehinnat määritellään 4 kertaa vuodessa. Uudet viitehinnat tulevat voimaan tammi-, huhti-, heinä- ja lokakuun alussa.

Lääkeyritysten hintakilpailun vuoksi monien lääkkeiden hinnat muuttuvat 2 viikon kuluttua viitehintojen voimaantulosta.

Apteekit päivittävät hinnastonsa kuukauden 1. ja 15. päivä.

Lue lisää

Mitä mieltä olet sivusta?