Näin haet opintotukea | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Näin haet opintotukea

Hae opintotukea OmaKelassa

Hae etuutta
  1. Hae opintotukea OmaKelassa.
  2. Kuvaa tai skannaa liitteet ja lähetä ne OmaKelassa.
  3. OmaKelassa näet, onko hakemuksesi ratkaistu, kuinka paljon etuutta saat ja milloin se maksetaan. Palvelussa näet myös muistutukset mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Saat kotiisi postitse myös kirjallisen päätöksen. Jos olet alaikäinen, Kela lähettää päätöksen tiedoksi myös huoltajallesi.
  4. Jos asut ja opiskelet Suomessa, selvitä, voitko saada yleistä asumistukea. Sitä on haettava erikseen.

Toinen vaihtoehto on, että täytät ja tulostat opintotukihakemuksen. Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Jos olet EU-maan kansalainen ja sinulla ei ole suomalaisia verkkopankkitunnuksia, voit ottaa yhteyttä Kelaan käyttämällä eIDAS-tunnistautumista. Lue tarkemmat ohjeet, miten EU-kansalainen voi tunnistautua ja asioida verkossa.

Jos olet korkeakouluopiskelija ja saat opintorahaa, saat automaattisesti myös opintolainan valtiontakauksen. Jos opiskelet toisella asteella tai aikuisten perusopetuksessa, hae lainatakausta samalla, kun haet opintorahaa. Kun olet saanut lainatakauksen, sinun pitää vielä hakea opintolainaa valitsemastasi pankista.

Hakuaika ja liitteet

Hae opintotukea sitten, kun olet varmistanut opiskelupaikkasi. Kela saa opiskelupaikan vastaanottotiedot kotimaisista yliopistoista, ammattikorkeakouluista sekä yhteisvalinnassa mukana olevista ammatillisista oppilaitoksista ja lukioista. Jos opiskelet jossakin näistä, opintotukea kannattaa hakea vasta sitten, kun opiskelupaikkasi näkyy verkkohakemuksessa pohjatietona. Hakemuksen tekeminen on silloin helpompaa ja saat päätöksen nopeammin. Voit kuitenkin hakea opintotukea, vaikka opiskelupaikkasi ei näkyisi verkkohakemuksessa.

Voit saada opintotukea aikaisintaan hakemuksen saapumiskuukauden alusta alkaen. Voit kuitenkin täydentää hakemustasi myöhemmin esimerkiksi liitteillä.

Jos opintotukihakemukseen tarvitaan liitteitä, saat siitä tiedon asiointipalvelusta. Tarvittavat liitteet on myös ilmoitettu paperilomakkeessa. Opintotukihakemukseen ei yleensä tarvita liitteitä.

Esimerkki

Opiskelija haluaa nostaa opintotukea syyskuusta alkaen. Hänen hakemuksensa on oltava perillä oppilaitoksessa tai Kelassa viimeistään 30.9. Jos opiskelija postittaa hakemuksensa 30.9., mutta se on perillä vasta 1.10., opintotuki voidaan myöntää vasta lokakuusta alkaen.

Hae opintotuki kerralla koko opiskeluajalle. Silloin tuen maksaminen jatkuu automaattisesti esimerkiksi kesätauon jälkeen.

Jos olet hakenut etuutta, joka estää opintotuen saamisen, odota ensin, että saat päätöksen siitä. Jos hakemuksesi hylätään, voit saada opintotukea sen kuukauden alusta alkaen, jonka aikana hait estävää etuutta. Hae opintotukea heti, kun olet saanut hylkäävän päätöksen estävästä etuudesta, ja viimeistään seuraavan 6 kuukauden aikana.

Ilmoita muutoksista

Muista ilmoittaa Kelaan olosuhteidesi muutoksista, jotta etuus voidaan maksaa sinulle oikein. Maksuun vaikuttavat esimerkiksi opintojen keskeyttäminen, muutto vanhemman luota tai luokse tai muun etuuden tai tuen saaminen. Ilmoituksen voit tehdä asiointipalvelussa, puhelimitse tai palvelupisteessä. Kun muutat, muista ilmoittaa uusi osoite myös Digi- ja väestötietovirastoon (dvv.fi).

Lue lisää

Sivu päivitetty 6.3.2024