Projekt som fått finansiering för utvecklingsverksamhet | Samarbetspartner | FPAGå till innehållet

Utvecklingsprojekt som genomförs av samarbetspartner

Bekanta dig med forskningsprojekt som finansieras med medel för utvecklingsverksamhet som avser FPA-rehabilitering och som genomförs av samarbetspartner.

FPA beviljar aktörer inom den offentliga sektorn, andra offentliga sammanslutningar och producenter av rehabiliteringstjänster finansiering för utvecklings- och forskningsverksamhet som avser rehabilitering. Finansiering kan sökas en gång per år.

En aktivare roll för närstående i rehabiliteringsprocessen för klienter med synnedsättning

Projektet En aktivare roll för närstående i rehabiliteringsprocessen för klienter med synnedsättning (2025–2027) genomförs av Synskadades förbund.
I projektet utvecklas, beskrivs och prövas en verksamhetsmodell där närstående deltar mer aktivt i rehabiliteringen för vuxna med synnedsättning.
I projektet utarbetar man också ett introduktionsmaterial och en handbok. Med hjälp av dessa kan verksamhetsmodellen tas bruk i bredare utsträckning i rehabilitering för olika klientgrupper.

Närmare information

Projektchef Satu Tommola, tfn 050 3465 286, satu.tommola@nakovammaistenliitto.fi
Projektets websida (nakovammaistenliitto.fi, på finska)

Behovet av tolkningstjänster för vuxna som använder cochleaimplantat

Projektet för behovet av tolkningstjänster för vuxna som använder cochleaimplantat (2025–2026) genomförs av yrkeshögskolan Humanistinen ammattikorkeakoulu (Humak). Projektet undersöker omfattningen och vilken typ av tolkningstjänster som för närvarande används av personer i arbetsför ålder som fått cochleaimplantat, och hur de nuvarande tolkningstjänsterna kunde utvecklas för att bättre passa de här personernas behov. För att underlätta bedömningen av behovet av tolkningstjänster kommer man inom ramen för projektet att ta fram ett webbverktyg för personer med cochleaimplantat och deras närstående.

Närmare information

Projektchef, forskare Päivi Rainò, tfn 0400 349 201, paivi.raino@humak.fi
Projektets webbsida (humak.fi, på finska)

Projektet Tal som stöd (Puhetta tukena)

Projektet Tal som stöd (fi. Puhetta tukena) genomförs åren 2024–2026 av Äänneloikka Oy.
I projektet görs en kartläggning av tekniska verktyg, applikationer, onlineprogram och robotik som kan användas för att stödja barns talterapi. Resultatet blir en guide för talterapeu-ter och andra professionella samt familjer. Guiden hjälper dem att välja metoder för att stödja barnets språkutveckling.

Närmare information     

Projektchef Karita Fyrsten, tfn 044 491 0873, karita.fyrsten@aannekoulu.fi
Projektets webbsida (aannekoulu.fi, på finska)

Projektet Medvind

Projektet Medvind (2023–2027) genomförs av yrkeshögskolan LAB. I projektet undersöks vilka utmaningar som hänför sig till bedömningen av rehabiliteringsbehov hos barn med invandrarbakgrund. I projektet tar man också fram modeller och material som olika aktörer kan använda som stöd för att identifiera rehabiliteringsbehovet.

Närmare information

Projektchef Johanna Irjala, tfn 044 708 5177, johanna.irjala@lab.fi
Projektets webbsida (lab.fi, på finska)

Egna nycklar för identifiering av rehabiliteringsbehov

Projektet Egna nycklar för identifiering av rehabiliteringsbehov (fi. Omat avaimet kuntoutustarpeen tunnistamiseen) genomförs åren 2023–2026 av Diabetesförbundet i Finland rf. I projektet utvecklas ett webbverktyg som ska göra det lättare för personer med diabetes att identifiera sina rehabiliteringsbehov och effektivare slussas till rehabilitering.

Närmare information

Projektchef Sari Koski, tfn 050 310 6600, sari.koski@diabetes.fi

Teratolk

Projektet Teratolk (fi. Teratulkki) genomförs åren 2024–2027 av Äänneloikka Oy. I projektet utarbetas en handbok som ska främja samarbetet mellan terapeuter och tolkar inom medicinsk rehabilitering. Handboken riktar sig till yrkespersoner och är avsedd att vara till hjälp i tolkningssituationer. Handboken stöder också inledandet och genomförandet av medicinsk rehabilitering för barn och unga med invandrarbakgrund.

Närmare information

Projektchefer Maija Talvi, tfn 044 518 0912, maija.talvi@aannekoulu.fi
Karita Fyrstén, puh. 044 491 0873 karita.fyrsten@aannekoulu.fi
Teratulkki webbsida (aannekoulu.fi)
Projektets Instagramkonto (@teratulkki)

TehKu –  effektivare rehabilitering genom samarbete med organisationer

I projektet TehKu (2024-2027), som koordineras av Tule ry, utvecklas en verksamhetsmodell där aktörer som tillhandhåller rehabilitering samarbetar med olika frivilligorganisationer som fungerar som en förlängning av rehabiliteringskedjan. Klienter som deltar i FPA-rehabilitering för personer med sjukdomar i rörelseorganen får stöd för sin rehabilitering av organisationerna.

Närmare information

Verksamhetsledare Marja Kinnunen, tfn 050 354 5635, marja.kinnunen@suomentule.fi
TehKu-webbsida (suomentule.fi)

Revion-YKS: ACT-distansrehabilitering för personer som har neuropsykiatriska svårigheter och som har dömts till en samhällspåföljd

Projektet Revion-YKS (2023–2026) genomförs av Autismisäätiö. I projektet utvecklas och undersöks en modell för distansrehabilitering som grundar sig på acceptans- och åtagandeterapi (ACT).

Projektet fokuserar på att främja välbefinnandet och en livsstil utan kriminalitet för personer som har dömts till en samhällspåföljd och som har neuropsykiatriska svårigheter.

Närmare information

Projektchef Sanna Kara, tfn 044 747 0419, sanna.kara@autismisaatio.fi
webbsidan för Revion (autismisaatio.fi, på finska)

Valta – ett coachande arbetssätt i rehabiliteringsklientens vardag

Projektet genomförs åren 2022–2025 av Jyväskylä yrkeshögskola. Projektet syftar till att starkare förankra klienternas krävande medicinska FPA-rehabilitering i deras egen och deras närståendes vardag.

I projektet utvecklas ett nytt coachande arbetssätt inom krävande medicinsk rehabilitering. I utvecklingsarbetet deltar ergoterapeuter som tillhandahåller krävande medicinsk FPA-rehabilitering. Resultatet av projektet är en coachningsmodell som kan användas av yrkesutbildade personer inom rehabilitering.

Närmare information

Heidi Kihlström-Lehtonen, projektchef, heidi.kihlstrom@jamk.fi
Webbsidan för projektet Valta (jamk.fi, på finska)

ABA-rehabilitering för barn med autismspektrumtillstånd

Projektet ABA-rehabilitering för barn med autismspektrumtillstånd (2022–2025) koordineras och genomförs av Dagcentret Berget vid HUS nya barnsjukhus. Rehabiliteringen genomförs av VERSO Kuntoutus Oy.

I projektet undersöks effekterna av ABA-rehabilitering hos barn med autismspektrumtillstånd. Den ABA-rehabilitering under utredning i projektet är så kallad tidig rehabilitering som baserar sig på tillämpad beteendeanalys och handledning för föräldrarna. Rehabiliteringen genomförs i familjernas vardag.

Närmare information

Anne Sarajuuri, specialist i barnneurologi, anne.sarajuuri@hus.fi
Tuulia Lepistö-Paisley, specialpsykolog i neuropsykologi, tuulia.lepisto-paisley@hus.fi
Pirita Hämäläinen, psykolog, psykoterapeut, BCBA, tfn 045 892 4321, pirita@versokuntoutus.fi
Websidan för projektet ABA (versokuntoutus.fi, på finska)

Hänvisning av barn som stammar till vård vid rätt tidpunkt samt bättre tillgång till vård och stöd

Projektet genomförs åren 2022–2025 av Voimavarakeskus Tempo Oy.

I projektet skapas en verksamhetsmodell för tidigt stöd vid behandling av begynnande stamning. Projektet syftar till att de yrkesutbildade personer som arbetar med barnet ska få ökad kunskap om och förståelse för stamning och rehabiliteringspraxis vid stamning. Som en del av projektet utreds dessutom hur det nätbaserade programmet Voima omahoito påverkar hur barnets tal löper och hur barnet förhåller sig till sin stamning. I projektet utreds också hur egenvårdsprogrammet påverkar föräldrarnas erfarenheter av stamning.

Närmare information

Talterapeut, psykoterapeut Auli Laiho, tfn 0400 448 187, auli@tempokeskus.fi
Voimavarakeskus Tempo Oy:s webbplats (tempokeskus.fi, på finska)

Digital applikation som främjar barns och ungas rehabiliteringsprocess i vardagen

Ett projekt för att utveckla en digital applikation som främjar barns och ungas rehabiliteringsprocess i vardagen (DigiMetku) genomförs åren 2022–2025 som ett samarbete mellan Yrkeshögskolan Metropolia, Yrkeshögskolan Arcada och Lapplands yrkeshögskola. I utvecklingsnätverket ingår också föreningen Nationell habilitering för barn och ungdom ry.

Inom projektet utvecklas en applikation som främjar barns och ungas rehabilitering i vardagen. Innehållet i applikationen utvecklas tillsammans med barn och unga och deras föräldrar samt yrkesutbildade personer inom rehabilitering. Syftet med applikationen är att förbättra funktionsförmågan hos barn och unga som är i behov av krävande medicinsk rehabilitering.

Närmare information

Projektchef Salla Sipari, tfn 040 334 2027, salla.sipari@metropolia.fi
Webbsidan för projektet DigiMetku (metropolia.fi, på finska)

Senast ändrad 24.4.2025