Skolresestöd för studerande som inte har rätt till avgiftsfri utbildning (fram till 31.7.2025)
I regel har en studerande inte rätt till avgiftsfri utbildning om hen
- är född före år 2004 och har gått ur grundskolan före år 2021
- redan har avlagt en examen på andra stadiet.
Utbildningen är avgiftsfri till slutet av det kalenderår då du fyller 20 år.
Du kan fråga din läroanstalt om du har rätt till avgiftsfri utbildning.
I fortsättningen kan endast studerande som har rätt till avgiftsfri utbildning få skolresestöd
Riksdagen har beslutat att begränsa rätten till skolresestöd till att gälla endast studerande som är berättigade till avgiftsfri utbildning. Detta innebär att studerande som inte har rätt till avgiftsfri utbildning inte längre kan få skolresestöd från och med 1.8.2025. Läs mer i FPA:s meddelande.
Kan du få skolresestöd?
Du kan få skolresestöd fram till 31.7.2025, om
- du bor och studerar i Finland
- din skolresa är minst 10 kilometer i en riktning
- du studerar på andra stadiet, till exempel vid ett gymnasium eller en yrkesläroanstalt eller inom ramen för grundläggande utbildning för vuxna
-
du reser till skolan minst 10 dagar per kalendermånad.
Dina studier berättigar till skolresestöd om
- du studerar vid ett gymnasium
- du avlägger en yrkesinriktad grundexamen eller examensdel
- du avlägger gymnasiestudier eller yrkesinriktad grundexamen eller del därav vid en folkhögskola
- du avlägger en kombinationsexamen, dvs. du studerar vid ett vuxen- eller kvällsgymnasium och genomför gymnasiestudierna i samband med en yrkesinriktad grundexamen
- du studerar vid Räddningsinstitutet eller Brottspåföljdsområdets utbildningscentral och avlägger en yrkesinriktad grundexamen där
- du deltar i utbildning som handleder för examensutbildning (HUX)
- du deltar i utbildning som förbereder för arbete och ett självständigt liv (TELMA)
- du deltar i grundläggande utbildning för vuxna.
Du kan inte få skolresestöd i följande situationer:
- Du genomgår utbildning som leder till eller förbereder för en yrkesinriktad grundexamen vid en privat läroanstalt som inte har tillstånd av undervisnings- och kulturministeriet att ordna undervisning (t.ex. massör- och frisörskolor).
- Du avlägger en yrkes- eller specialyrkesexamen.
- Du kan få något annat stöd för dina dagliga skolresor (t.ex. kostnadsersättning i samband med en arbetslöshetsförmån för invandrare eller reseersättning enligt lagen om service och stöd på grund av handikapp).
- Du har möjlighet att bo gratis på läroanstaltens internat. Du kan dock få stöd om du dagligen reser minst 10 kilometer i ena riktningen från internatet till läroanstalten eller till arbetsplatsen.
Du kan inte heller få skolresestöd för avlönad utbildning på arbetsplatsen som är läroavtalsutbildning.
Vilka färdsätt kan du få skolresestöd för?
Du kan få skolresestöd i första hand för resor med kollektivtrafik eller för skolskjuts som ordnas av skolan eller kommunen. Med kollektivtrafik avses bussar, tåg, metro och spårvagnar. Skolskjuts avser taxi- eller busstransport som ordnas av skolan eller kommunen. Kontakta din skola för att ta reda på om den ordnar skolskjuts.
Om du inte har möjlighet att använda kollektivtrafik eller skolskjuts kan du få stöd för till exempel resor med egen bil. Kontrollera i reseplaneraren (kelareitit.digitransit.fi) om det finns kollektivtrafik som du kan använda för din resa.
Om det saknas kollektivtrafik eller skolskjuts som du kan anlita för din skolresa, kan du ordna färden själv. Du kan till exempel åka med egen bil eller få skjuts av en kompis. Du kan också åka endast en del av resan med egen skjuts, till exempel om du ska ta dig till den närmaste tågstationen och det saknas kollektivtrafik eller skolskjuts som du kan anlita för resan dit.
Du kan få skolresestöd för resor med egen skjuts i följande situationer:
- Du måste åka hela eller en del av resan med egen skjuts. I din skolresa i en riktning måste ingå en färdsträcka på över 5 kilometer för vilken kollektivtrafik eller skolskjuts inte finns att tillgå. Den totala längden på skolresan måste vara minst 7 kilometer i en riktning. Du kan få stöd för resor med egen skjuts också när det bara är vissa skoldagar i veckan som du måste åka med egen skjuts.
- Din skolresa fram och tillbaka skulle ta i genomsnitt mer än 3 timmar om dagen med kollektivtrafik eller skolskjuts. I den här tiden räknas med både restid och väntetid.
- Att resa till skolan med kollektivtrafik är besvärligt för dig till exempel på grund av funktionsnedsättning, sjukdom eller dagliga barnavårdsarrangemang.
Hur beräknas skolresans längd?
För att du ska kunna få skolresestöd måste din skolresa vara minst 10 kilometer i en riktning.
Med skolresa avses den kortaste bilvägen mellan hemmet och läroanstalten. Om du genomgår oavlönad utbildning på arbetsplatsen avses med skolresa den kortaste bilvägen mellan hemmet och arbetsplatsen. Skolresans längd är inte till exempel den rutt som bussen kör. Rutten som bussen kör kan vara längre än den kortaste bilvägen.
När du räknar ut din skolresas längd ska du alltid använda reseplaneraren kelareitit.digitransit.fi. FPA:s beslut grundar sig på den här reseplaneraren. Olika reseplanerare kan ge olika längder på resan.
Ange resans längd så noggrant som möjligt i ansökan. Avrunda inte kilometrarna uppåt.
Hur stort är skolresestödet?
Beloppet av ditt skolresestöd beror på antalet resdagar och på färdsättet.
Du kan få
- skolresestöd till fullt belopp om antalet dagar med skolresor är minst 15 dagar per kalendermånad
- hälften av det fulla beloppet av skolresestödet om antalet dagar med skolresor är 10–14 per kalendermånad.
En resdag kan infalla också på ett veckoslut eller en helgdag, om du gör en skolresa då.
Om du har mindre än 10 resdagar per kalendermånad kan du inte få något skolresestöd.
Matkahuolto och Waltti-trafik (t.ex. HRT, Nysse och Föli)
Om du ansöker om skolresestöd i MittFPA kan FPA bevilja dig så kallad köprätt genast då du har skickat in ansökan. Då kan du genast köpa en biljett till det pris som subventioneras med stöd för skolresor, till exempel i biljettförsäljarens nätbutik.
Om du åker till skolan med Waltti-kollektivtrafik (t.ex. Helsingforsregionens trafik HRT, Tammerforsregionens kollektivtrafik Nysse och Åbo regiontrafik Föli) eller med Matkahuoltos buss betalar du högst 21,50 euro i månaden för en biljett för en halv månad och högst 43 euro i månaden för en biljett för en hel månad. Resten av kostnaderna betalar vi som skolresestöd antingen till den som ordnar skjutsen eller till dig själv.
Om du reser med Matkahuoltos bussar måste biljettpriset för halva månaden vara över 27 euro och biljettpriset för hela månaden över 54 euro för att du ska få skolresestöd. Om biljetten kostar 27 euro eller 54 euro eller mindre kan du inte få skolresestöd.
Om den sträcka som du reser med Waltti-kollektivtrafik är minst 10 kilometer tillämpas ingen minimigräns på priset på månadsbiljetten.
Annan kollektivtrafik (t.ex. VR)
Om du använder annan kollektivtrafik än Matkahuolto eller Waltti kan du få skolresestöd om priset på en biljett för en halv månad är över 27 euro och priset på en biljett för en hel månad är över 54 euro. Om biljetten kostar 27 euro eller 54 euro eller mindre kan du inte få skolresestöd.
Man räknar ut stödets belopp genom att från den billigaste biljetten som säljs till studerande dra av självriskandelen på 21,50 euro för en biljett för en halv månad och självriskandelen på 43 euro för en biljett för en hel månad.
Vi betalar i efterhand in stödet på ditt bankkonto. Utbetalningsdagen är en gång i månaden.
Läroanstalten eller kommunen kan ordna skolskjuts för dig eller köpa biljetter till dig för skolresorna. Om du använder skolskjuts betalar du till den som ordnar skjutsen högst 21,50 euro i månaden om antalet dagar med skolresor är 10–14 per kalendermånad och högst 43 euro i månaden om antalet dagar med skolresor är 15 eller fler per kalendermånad.
Om du måste resa med egen skjuts beror beloppet av skolresestödet på resans längd. Skolresestödet betalas inte ut enligt de faktiska resekostnaderna. Vi ersätter kostnader för eget färdsätt för en resa i en riktning upp till 100 kilometer. Om din resa i ena riktningen är längre än så betalar du själv resekostnaderna för den sträcka som överstiger 100 kilometer.
Du kan uppskatta beloppet av skolresestödet med räknaren för skolresestöd. Välj eget färdsätt som färdsätt i räknaren
Vi betalar in skolresestödet på ditt bankkonto varje månad. I beslutet står det hur mycket du får i skolresestöd. Du ser beslutet i MittFPA.
Om du under din dagliga skolresa i ena riktningen måste anlita flera färdsätt, bestäms och betalas stödet för varje del av resan som är minst 5 kilometer. Om du till exempel reser med buss till tågstationen över 5 kilometer och sedan med tåg över 5 kilometer, kan du få stöd för båda färdsträckorna.
Om du använder ett annat färdsätt på ditresan än på returresan eller om resorna eller färdsätten varierar under veckan kan stödet beviljas för eget färdsätt.
Exempel
En studerande får skjuts av sina föräldrar två morgnar i veckan, eftersom allmänna färdmedel inte finns att tillgå. De övriga resorna mellan skolan och hemmet färdas den studerande med Matkahuoltos buss. Då beviljas den studerande skolresestöd enligt eget färdsätt. FPA betalar in skolresestödet på den studerandes bankkonto i efterskott. Den studerande kan alltså inte köpa biljett hos Matkahuolto till ett pris som subventioneras med skolresestöd.
Så här ansöker du om skolresestöd
- Du kan ansöka om skolresestöd i MittFPA. Om du inte själv kan logga in i MittFPA kan din vårdnadshavare ansöka om skolresestöd för din räkning. Du kan ansöka om stöd för skolresor som gjorts före 1.8.2025.
- Om du ansöker om skolresestöd för kollektivtrafik, kan du ha rätt till en skolresestödsbiljett genast när ansökan har skickats in. Kontrollera i MittFPA om du har fått köprätt till en skolresestödsbiljett. Du behöver inte vänta på ett beslut från FPA.
- I MittFPA kan du se om din ansökan har behandlats, hur stort belopp du får och när det betalas ut. Du får också ett beslut hem till dig per post om du inte har avstått från papperspost.
Om du inte kan använda MittFPA kan du skicka in din ansökan per post. Spara blanketten Stöd för skolresor KM 1r (pdf) på din dator eller mobila enhet och fyll sedan i den. Skriv ut blanketten och skicka den till Folkpensionsanstalten, PB 10, 00056 FPA. Om du ansöker om skolresestöd på blanketten kan du inte få köprätt förrän din ansökan har behandlats.
Du kan beviljas stöd för skolresor som gjorts före 1.8.2025. Från 1.8.2025 kan endast studerande som har rätt till avgiftsfri utbildning få skolresestöd.
Du kan beviljas skolresestöd retroaktivt tidigast från början av månaden före den månad då du lämnar in din ansökan. Om du till exempel vill ha stöd från början av juni ska din ansökan vara framme hos FPA senast vid utgången av juli. En ansökan som skickats via MittFPA är framme samma dag som den skickas.
När betalas skolresestödet ut?
Om du använder kollektivtrafik och får köprätt får du biljetten gratis direkt av biljettförsäljaren. Då betalas skolresestödet till biljettförsäljaren. I regel får man köprätt omedelbart efter att ansökan skickats in. Du behöver inte vänta på att vi behandlar din ansökan, utan du kan köpa en biljett så snart du har fått köprätt. Kontrollera din köprätt i MittFPA.
Om skolresestödet betalas ut till dig själv, betalar vi in skolresestödet på ditt bankkonto en gång i månaden. Vi betalar ut skolresestöd den 1 dagen i månaden. Om bankerna är stängda på utbetalningsdagen betalas skolresestödet ut därpå följande bankdag. Om skolresestödet betalas retroaktivt betalas pengarna i regel in på ditt konto två bankdagar efter att beslutet meddelats.
Du kan beviljas skolresestöd retroaktivt från början av månaden före den månad då du lämnat in din ansökan.
Meddela förändringar
Förändringar i skolresan eller antalet resdagar kan påverka skolresestödet. Också till exempel avlönad utbildning på en arbetsplats eller förändringar i studierna inverkar på stödet.
När du meddelar om förändringar får du förmånen till rätt belopp och går inte miste om en förmån som du har rätt till. Meddela förändringar eller att du vill dra in stödet i MittFPA eller på blanketten Meddela om förändring - Stöd för skolresor KM 4r (pdf). Du kan också ringa FPA.
Om du inte meddelar oss förändringar kan det hända att en förmån betalas till dig utan grund. I så fall måste förmånen återkrävas senare. Läs mer om återkrav.