Lääkkeet perustoimeentulotuessa ja maksusitoumus apteekkiin | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Lääkkeet perustoimeentulotuessa ja maksusitoumus apteekkiin

Saat yleensä myönteisen perustoimeentulotukipäätöksen yhteydessä sähköisen maksusitoumuksen lääkkeisiin. Kela myöntää paperisen maksusitoumuksen vain, jos sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta. Maksusitoumus on aina henkilökohtainen.

Näin maksusitoumus toimii

  1. Apteekit saavat sähköisesti tai muita tiedonvälitystapoja käyttäen tiedon maksusitoumuksesta. Maksusitoumus näkyy apteekeissa päätöksen antamista seuraavana päivänä.
  2. Voit asioida haluamassasi apteekissa. Esitä apteekissa Kela-kortti tai muu luotettava selvitys henkilöllisyydestäsi, jotta apteekki voi hakea tiedon maksusitoumuksesta.
  3. Maksat lääkkeet itse, jos et anna apteekissa lupaa tarkistaa maksusitoumustietojasi.
  4. Maksusitoumuksen tiedot näkyvät apteekissa, kun haet reseptilääkkeitä. Tiedot näkyvät niin kauan kuin maksusitoumus on voimassa.

Kelalla on oikeus saada ja luovuttaa apteekille ja lääkkeellisen hapen toimittajalle perustoimeentulotuen ratkaisemista varten tarpeelliset tiedot.

Voit saada maksusitoumuksella vain sellaisia lääkkeitä tai valmisteita, jotka on määrätty sinulle reseptillä sairauden hoitoon. Voit saada kerralla enintään 3 kuukauden hoitoa vastaavan määrän lääkettä. Uuden lääke-erän saat vasta, kun edellinen erä on käytetty lääkkeen määrääjän ohjeen mukaan lähes kokonaan loppuun. Apteekki vaihtaa lääkkeen halvempaan vaihtokelpoiseen lääkkeeseen, jos lääkäri ei ole kieltänyt vaihtoa.

Apteekki voi toimittaa maksusitoumuksella myös

Maksusitoumuksen päättymispäivä on yleensä sama kuin perustoimeentulotuen päätöksen. Maksusitoumusta ei myönnetä takautuvasti.

Voit myös jättää maksusitoumuksen käyttämättä ja maksaa lääkkeet itse. Kela voi huomioida lääkkeiden omavastuun toimeentulotuen menona samoin perustein kuin myöntäessään maksusitoumusta lääkkeisiin.

Maksusitoumuksen rajaaminen

Kela voi rajata maksusitoumuksen: 

  • olemaan voimassa perustoimeentulotukipäätöstä lyhyemmän ajan
  • kertaostoon           
  • tiettyyn lääkkeeseen tai lääkeaineryhmään
  • sellaisiin valmisteisiin, joita maksusitoumus ei muuten kata (esimerkiksi potilaskohtaisella erityisluvalla toimitettavat lääkkeet)

Jos tarvitset valmistetta, joka ei kuulu maksusitoumuksen piiriin, toimita toimeentulotuen hakemuksesi liitteenä potilasohje ja lääkärin, erikoislääkärin tai muun terveydenhuollon ammattihenkilön antama selvitys siitä, että tarvitset kyseistä lääkettä tai valmistetta.

Kiireelliset tilanteet

Jos tarvitset kiireellisesti toimeentulotukea ja maksusitoumuksen lääkkeisiin, ole yhteydessä Kelan palvelupisteeseen tai palvelunumeroon 020 692 207. Kela käsittelee kiireelliseksi arvioidut hakemukset samana tai seuraavana arkipäivänä hakemuksen saapumisesta. Kiireellisessä tilanteessa tieto maksusitoumuksesta välittyy apteekkiin välittömästi. Kelan aukioloaikojen ulkopuolella ole yhteydessä hyvinvointialueesi sosiaalipäivystykseen.

Sivu päivitetty 29.8.2022