Lääkkeet perustoimeentulotuessa ja maksusitoumus apteekkiin

Saat yleensä myönteisen perustoimeentulotukipäätöksen yhteydessä sähköisen maksusitoumuksen lääkkeisiin. Maksusitoumus on aina henkilökohtainen. Kela myöntää paperisen maksusitoumuksen vain, jos sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta.

Näin maksusitoumus toimii

 1. Apteekit saavat sähköisesti tiedon maksusitoumuksesta. Maksusitoumus näkyy apteekeissa päätöksen antamista seuraavana päivänä.
 2. Maksusitoumuksen tiedot näkyvät apteekissa, kun haet reseptilääkkeitä. Tiedot näkyvät niin kauan kuin maksusitoumus on voimassa.
 3. Voit asioida haluamassasi apteekissa. Esitä apteekissa Kela-kortti tai muu luotettava selvitys henkilöllisyydestäsi, jotta apteekki voi hakea tiedon maksusitoumuksesta.
 4. Maksat lääkkeet kokonaan itse, jos et anna apteekissa lupaa tarkistaa maksusitoumustietojasi.

Voit saada maksusitoumuksella vain sellaisia lääkkeitä tai valmisteita, jotka on määrätty sinulle reseptillä sairauden hoitoon. Kerralla voit saada kerralla enintään 3 kuukauden hoitoa vastaavan määrän lääkettä. Uuden lääke-erän saat vasta, kun edellinen erä on käytetty lääkkeen määrääjän ohjeen mukaan lähes kokonaan loppuun. Apteekki vaihtaa lääkkeen halvempaan vaihtokelpoiseen lääkkeeseen, jos lääkäri ei ole kieltänyt vaihtoa.

Apteekki voi toimittaa maksusitoumuksella myös

 • ehkäisyvalmisteen, joka vaatii reseptin
 • korvattavan perusvoiteen, jos reseptissä on merkintä pitkäaikaisen ihosairauden hoidosta
 • reseptillä sairauden hoitoon määrätyn myyntiluvallisen itsehoitolääkkeen- ja valmisteen, jolla on pohjoismainen tuotenumero Vnr.

Maksusitoumuksen päättymispäivä on yleensä sama kuin perustoimeentulotuen päätöksenkin. Maksusitoumusta ei myönnetä takautuvasti.

Voit myös jättää maksusitoumuksen käyttämättä ja maksaa lääkkeet itse, jolloin lääkkeiden omavastuuosuus voidaan huomioida toimeentulotuen menoina samoilla perusteilla kuin myönnettäessä maksusitoumusta lääkkeisiin. Silloin et kuitenkaan saa myöskään suorakorvausta apteekista, vaan sinun tulee itse hakea korvaus myöhemmin Kelasta.

Maksusitoumuksen rajaaminen

Kela voi rajata maksusitoumuksen: 

 • olemaan voimassa perustoimeentulotukipäätöstä lyhyemmän ajan
 • kertaostoon           
 • tiettyyn lääkkeeseen tai lääkeaineryhmään
 • sellaisiin valmisteisiin, joita maksusitoumus ei muuten kata (esimerkiksi potilaskohtaisella erityisluvalla toimitettavat lääkkeet)

Jos tarvitset valmistetta, joka ei kuulu maksusitoumuksen piiriin, toimita hakemuksesi liitteenä potilasohje ja lääkärin, erikoislääkärin tai muun terveydenhuollon ammattihenkilön antama lausunto siitä, että tarvitset kyseistä lääkettä tai valmistetta.

Kiireelliset tilanteet

Jos tarvitset kiireellisesti toimeentulotukea ja maksusitoumuksen lääkkeisiin, ole yhteydessä Kelan palvelupisteeseen tai palvelunumeroon 020 692 207. Kela käsittelee kiireelliseksi arvioidut hakemukset viimeistään 2. arkipäivänä hakemuksen saapumisesta. Kelan aukioloaikojen ulkopuolella ole yhteydessä asuinkuntasi sosiaalipäivystykseen.