Sköta ärenden tryggt i MittFPA

Var noggrann när du loggar in i MittFPA. På nätet finns fejksidor som kan se mycket äkta ut. Fejksidorna kan uppge sig för att vara FPA. När en intet ont anande användare uppger sina nätbankskoder på en fejksida kommer nätbrottslingar åt användarens nätbank och kan tömma användarens konton. Fejksidorna kan uppge sig för att vara en bank, Mina Kanta-sidor eller FPA.

Det är tryggt att logga in i MittFPA på adressen www.fpa.fi. Man ska aldrig logga in på tjänsten via länkar som man fått per e-post eller sms eller via en sökmotor på internet. Det finns ingen mobilapplikation för MittFPA.

Anvisningar för säker användning av MittFPA

 1. Om du använder en dator som också kan användas av andra exempelvis i ett bibliotek eller på ett av FPA:s serviceställen och webbläsaren är öppen efter den förra användaren ska du stänga webbläsaren och öppna den på nytt.
 2. I webbläsarens adressfält ska du skriva www.fpa.fi. När du kommer till sidan ser du en bild av ett lås vid adressfältet. Det här betyder att uppgifter skickas tryggt till fpa.fi-sidan och att uppgifterna inte kan kapas.
 3.  Välj knappen Logga in på fpa.fi-sidan.
 4. Via knappen Logga in öppnas inloggningssidan i Suomi.fi-webbtjänsten via vilken du kan välja din egen banks eller något annat identifieringssätt. Suomi.fi är den offentliga förvaltningens gemensamma identifieringstjänst och även där skickas uppgifterna på ett säkert sätt. I adressfältet syns tunnistautuminen.suomi.fi som en del av sidans adress och på samma rad finns en bild av ett lås.
 5. Identifiera dig i tjänsten med dina bankkoder eller med mobilcertifikat.
  • Om du loggar in i MittFPA genom att identifiera dig med dina bankkoder kan Andelsbanken (OP) visas som serviceleverantör, även om du själv använder någon annan banks koder.
  • Om du identifierar dig med mobilcertifikat kan Telia visas som serviceleverantör. Detta har ingen betydelse för identifieringen: från fpa.fi-sidan är det alltid säkert att logga in i MittFPA.
 6. Logga ut när du slutat använda MittFPA. Du ska också radera webbläsarhistoriken, tömma cacheminnet och stänga alla webbläsarfönster. Det här är speciellt viktigt om du använder en dator som också kan användas av andra.
 7. Du kan spara webbplatsen www.fpa.fi som en favorit i webbläsaren på din egen enhet. På det sättet kommer du i framtiden direkt till webbplatsen utan att använda någon sökmotor.