Inloggning till MittFPA | Privatpersoner | FPAGå till innehållet

Inloggning till MittFPA

För att kunna logga in i MittFPA måste du först identifiera dig, dvs. verifiera din identitet. MittFPA använder sig av Suomi.fi-identifikation.

Du behöver något av följande:

 • personliga nätbankskoder
 • mobilcertifikat i din mobiltelefon
 • identitetskort med medborgarcertifikat

Du kan logga in i MittFPA via länken Logga in som finns uppe till höger på varje sida.

MittFPA

Logga in

Om du inte kan identifiera dig ska du kontakta vår kundtjänst.

AnkkuriIdentifikation

Var får jag nätbankskoder?

Bankerna beviljar personliga nätbankskoder enligt sina egna bestämmelser. Olika banker har också olika identifieringsmetoder, allt från appar till nyckelkodskort. Kontakta din egen bank om du inte har koder.

Hur identifierar jag mig med nätbankskoder?

 1. Välj Logga in - Privatpersoner uppe på sidan på fpa.fi.
 2. Välj din egen bank för att identifiera dig.
 3. Välj identifieringsmetod, till exempel app eller nyckelkodskort, och identifiera dig i tjänsten.
 4. När identifieringen lyckats förflyttas du automatiskt till MittFPA.

Vad är mobilcertifikat?

Mobilcertifikatet är ett identifieringsverktyg som fungerar med en mobiltelefon. Du kan ta i bruk det om du har en mobiltelefon och ett SIM-kort som lämpar sig för identifiering. Ta i bruk mobilcertifikatet på nätet, per telefon eller genom att besöka butiken operatörens butik.

Observera att mobilcertifikatet kan vara avgiftsbelagt. Kontrollera priset hos din operatör (t.ex. DNA, Elisa eller Telia). FPA tar inte ut någon avgift för användning av mobilcertifikat. Läs mer om mobilcertifikat.

Hur identifierar jag mig med mobilcertifikat?

 1. Välj Logga in - Privatpersoner uppe på sidan på fpa.fi.
 2. Välj Mobilcertifikat för att identifiera dig.
 3. Skriv in ditt telefonnummer.
 4. Du får en begäran om identifiering till din telefon från FPA. Tryck på OK. En ruta dyker upp på din telefon, och du anger den PIN-kod du valt för mobilcertifikatet.
 5. När identifieringen lyckats förflyttas du automatiskt till MittFPA.

Hur identifierar jag mig med ett identitetskort?

Du kan använda ditt identitetskort för att identifiera dig om den innehåller ett medborgarcertifikat och certifikatet har aktiverats. Identitetskort med chip beviljas av polisen.

Förutom identitetskortet behöver du

 • en dator
 • en kortläsare
 • kortläsarprogram
 • personliga koder.

Läs mer om medborgarcertifikatet.

Läs mer

Medborgare i andra EU-länder: Identifiering och skötsel av ärenden på nätet

Det sameuropeiska eIDAS är ett identifieringssätt avsett för EU-medborgare med vars hjälp du kan kontakta FPA med ett identifieringsverktyg från ditt eget land.

Efter att du har identifierat dig öppnas en webbsida där du kan

 • skicka ett meddelande till FPA för att be om råd eller att FPA kontaktar dig
 • skicka ansökan eller bilagor till FPA.

FPA:s ansökningsblanketter i pdf-format kan laddas ner från sidan Blanketter. Fyll i ansökan till de delar det är möjligt. Blanketten kan innehålla frågor som endast gäller finländska medborgare, till exempel en fråga om personbeteckning, som inte är en obligatorisk uppgift. 

Så här sköter du FPA-ärenden elektroniskt

 1. Gå in på www.fpa.fi och välj Logga in > MittFPA uppe på sidan.
 2. Välj Identifieringssätt för utlänningar och logga in med ett identifieringsverktyg från ditt eget land.
 3. På den sida som öppnas kan du skicka meddelanden, ansökningsblanketter och bilagor till FPA. 

Blev något oklart? Ring FPA:s center för internationella ärenden

Sköta ärenden tryggt i MittFPA

Var noggrann när du loggar in i MittFPA. På nätet finns fejksidor som kan se mycket äkta ut. Fejksidorna kan uppge sig för att vara FPA. När en intet ont anande användare uppger sina nätbankskoder på en fejksida kommer nätbrottslingar åt användarens nätbank och kan tömma användarens konton. Fejksidorna kan uppge sig för att vara en bank, MittKanta eller FPA.

Det finns inte någon separat mobilapplikation för MittFPA. Man kan endast logga in i MittFPA på nätet på adressen www.fpa.fi. Logga inte in i Mitt FPA via en länk i e-posten eller från sökresultat som sökmotorn gett.

Anvisningar för säker användning av MittFPA

 1. Om du använder en dator som också kan användas av andra exempelvis i ett bibliotek eller på ett av FPA:s serviceställen och webbläsaren är öppen efter den förra användaren ska du stänga webbläsaren och öppna den på nytt.
 2. I webbläsarens adressfält ska du skriva www.fpa.fi. När du kommer till sidan ser du en bild av ett lås vid adressfältet. Det här betyder att uppgifter skickas tryggt till fpa.fi-sidan och att uppgifterna inte kan kapas.
 3.  Välj knappen Logga in på fpa.fi-sidan.
 4. Via knappen Logga in öppnas inloggningssidan i Suomi.fi-webbtjänsten via vilken du kan välja din egen banks eller något annat identifieringssätt. Suomi.fi är den offentliga förvaltningens gemensamma identifieringstjänst och även där skickas uppgifterna på ett säkert sätt. I adressfältet syns tunnistautuminen.suomi.fi som en del av sidans adress och på samma rad finns en bild av ett lås.
 5. Identifiera dig i tjänsten med dina bankkoder eller med mobilcertifikat.
  • Om du loggar in i MittFPA genom att identifiera dig med dina bankkoder kan Andelsbanken (OP) visas som serviceleverantör, även om du själv använder någon annan banks koder.
  • Om du identifierar dig med mobilcertifikat kan Telia visas som serviceleverantör. Detta har ingen betydelse för identifieringen: från fpa.fi-sidan är det alltid säkert att logga in i MittFPA.
 6. Logga ut när du slutat använda MittFPA. Du ska också radera webbläsarhistoriken, tömma cacheminnet och stänga alla webbläsarfönster. Det här är speciellt viktigt om du använder en dator som också kan användas av andra.
 7. Du kan spara webbplatsen www.fpa.fi som en favorit i webbläsaren på din egen enhet. På det sättet kommer du i framtiden direkt till webbplatsen utan att använda någon sökmotor.
Senast ändrad 21.5.2024