Om du åker till skolan med allmänna kommunikationsmedel eller skolskjuts betalar du i regel inte själv något för biljetten. FPA betalar ut skolresestödet till biljettförsäljaren, till den som ordnar skolskjutsen, eller till dig. Till exempel inom HRT-området i huvudstadsregionen köper du själv biljetten och FPA betalar ut skolresestöd till dig.
Matkahuoltos buss eller Waltti-trafik
Gör så här om du använder Matkahuoltos eller Waltti-trafikens bussar:
- Fyll i ansökan om stöd för skolresor KM1r (pdf).
- Lämna in ansökan till läroanstalten. Där granskas uppgifterna och du får ett köpintyg av vilket antalet köptillfällen och tiderna för biljettköp framgår.
Uppgifterna från köpintyget laddas på resekortet och köpintyget blir kvar hos biljettförsäljaren.
Om du har rätt till avgiftsfri utbildning får du biljetten avgiftsfritt. Biljettförsäljaren fakturerar FPA för skolresestödet.
Biljetten kan köpas 14 dagar innan studierna börjar. Läsårets sista biljett måste laddas senast 14 dagar före din sista studiedag. Efter att du avlagt examen eller avbrutit studierna får du inte längre ladda nya biljetter men du kan använda de återstående resorna på ditt kort.
Om du har rätt till avgiftsfri utbildning finns det ingen minimigräns för biljettpriset.
Om du har köpt biljett utan köpintyg kan skolresestödet betalas in på ditt konto i efterhand. För biljetter som köpts utan köpintyg betalas skolresestöd högst för ansökningsmånaden och månaden före det. Skolresestöd kan betalas för den billigaste möjliga biljetten.
Med Waltti-trafik avses busstrafik som ordnas av vissa städer och NTM-centralerna. Information om din egen region finns på webbplatsen waltti.fi eller på webbplatserna för städernas kollektivtrafik.
Annan kollektivtrafik
Om du använder annan kollektivtrafik än Matkahuoltos eller Waltti-trafikens bussar kan du inte använda köpintyg. Gör så här:
- Fyll i ansökan om stöd för skolresor KM 1r (pdf) och lämna in den till din läroanstalt.
- Köp en resebiljett för dina skolresor.
Om du har rätt till avgiftsfri utbildning motsvarar beloppet av skolresestödet biljettens pris.
FPA betalar månatligen in skolresestödet på ditt bankkonto.
Annan kollektivtrafik omfattar t.ex. huvudstadsregionens kollektivtrafik (HRT), beställningstrafik och VR:s tågtrafik. Nysse-trafik i Tammerfors och Föli-trafik i Åbo räknas undantagsvis som skolskjuts i samband med skolresestödet.
Läroanstalten eller kommunen kan ordna skolskjuts åt dig eller köpa biljetter till dig för skolresorna.
Om du använder skolskjuts ska du fylla i en ansökan om stöd för skolresor KM 1r (pdf) och lämna in den hos din läroanstalt.
Om du har rätt till avgiftsfri utbildning betalar du inget för skolskjutsen. FPA betalar ditt skolresestöd direkt till den som ordnar skjutsen.
Närmare information om skolskjutsen ges av läroanstalten. Nysse-trafik i Tammerfors och Föli-trafik i Åbo räknas undantagsvis som skolskjuts i samband med skolresestödet.
Om det inte finns någon kollektivtrafik eller skolskjuts som du kan använda kan du åka till skolan till exempel med egen bil eller tillsammans med en kompis. Du måste dock först ta reda på om du kan resa till skolan med kollektivtrafik.
Du kan få skolresestöd för eget färdsätt också i följande situationer:
- Det finns ingen kollektivtrafik eller skolskjuts och färdvägen i ena riktningen är över 5 kilometer.
- Din skolresa fram och tillbaka tar i genomsnitt mer än 3 timmar om dagen med kollektivtrafik eller skolskjuts. I den här tiden räknas med både restid och väntetid.
- Skolresan är besvärlig för dig till exempel på grund av funktionsnedsättning, sjukdom eller dagliga barnavårdsarrangemang.
- Du kan använda kollektivtrafik eller skolskjuts för bara högst 6 skolresor i en riktning per vecka. Under en vecka måste du alltså själv ordna ditt färdsätt för minst 4 skolresor i ena riktningen.
- Din skolväg eller ditt färdsätt varierar flera gånger per månad eller läsår.
Om du reser med eget färdsätt
- fyll i ansökan om stöd för skolresor KM1r (pdf) och lämna in den hos din läroanstalt
- FPA betalar månatligen in skolresestödet på ditt bankkonto
- om du har rätt till avgiftsfri utbildning dras det inte av någon självriskandel från skolresestödet.
Stödbeloppet beror på resans längd; både tur- och returresan beaktas. Du kan beräkna beloppet av skolresestödet med hjälp av beräkningsprogrammet för skolresestöd. FPA ersätter resekostnader för eget färdsätt för sträckor upp till 100 kilometer i en riktning. Om din resa i ena riktningen är längre än så betalar du själv resekostnaderna för den sträcka som överstiger 100 kilometer.
Du kan vara tvungen att använda flera färdsätt om du till exempel reser med buss eller eget färdsätt till lokaltågets tågstation.
Om du under din dagliga skolresa måste anlita flera slags färdsätt, bestäms och betalas stödet för varje del av resan som är minst 5 kilometer. Om du till exempel reser med buss till tågstationen över 5 kilometer och sedan med tåg över 5 kilometer, kan du få stöd för båda färdsträckorna. Om du använder ett annat färdsätt på ditresan än på returresan kan stödet beviljas för eget färdsätt.
Om du använder flera färdsätt
- fyll i ansökan om stöd för skolresor KM 1r (pdf) och ange där hela skolresan, inklusive de delar av resan som du gör till fots.
- lämna in ansökan till läroanstalten.
Studerande som inte är berättigade till avgiftsfri utbildning
Om du åker till skolan med kollektivtrafik betalar du själv högst 21,50 euro i månaden för en biljett för halva månaden och högst 43 euro i månaden för en biljett för hela månaden. Resten av kostnaderna betalar FPA som skolresestöd antingen till den som ordnar skjutsen eller till dig själv.
Matkahuoltos buss eller Waltti-trafik
Gör så här om du använder Matkahuoltos eller Waltti-trafikens bussar:
- Fyll i ansökan om skolresestöd KM 1r (pdf).
- Lämna in ansökan till läroanstalten. Där granskas uppgifterna och du får ett köpintyg av vilket antalet köptillfällen och tiderna för biljettköp framgår
Med köpintyget kan du köpa biljett från Matkahuoltos eller Waltti-trafikens biljettförsäljningsställen. När du första gången köper en biljett laddas uppgifterna från köpintyget på resekortet och köpintyget blir kvar hos biljettförsäljaren.
Din självriskandel är högst 21,50 euro i månaden för en biljett för halva månaden och högst 43 euro i månaden för en biljett för hela månaden. Biljettförsäljaren fakturerar FPA för skolresestödet.
Du kan köpa biljetten 14 dagar innan studierna börjar. Du måste köpa läsårets sista biljett senast 14 dagar före din sista studiedag. Efter att du avlagt examen eller avbrutit studierna får du inte längre köpa nya biljetter men du kan använda de återstående resorna på ditt kort.
Om du reser med Matkahuoltos bussar måste biljettpriset för halva månaden
vara över 27 euro och biljettpriset för hela månaden över 54 euro för att du ska få skolresestöd. Om biljetten kostar 27 euro eller 54 euro eller mindre kan du inte få skolresestöd.
Om den sträcka som du reser med Waltti-trafik är under 10 kilometer måste biljettpriset för halva månaden vara över 27 euro och biljettpriset för hela månaden över 54 euro för att du ska få köpintyg från läroanstalten för inköp av biljett. Om biljetten kostar 27 euro eller 54 euro eller mindre kan du inte få något köpintyg. Du kan ändå ha rätt till skolresestöd om du utöver Waltti-trafik använder något annat färdsätt på din skolresa (till exempel moped) och den andelen av resan är minst 5 km. Om du får skolresestöd för en sådan här kombinerad resa betalas stödet in på ditt konto.
Om den sträcka som du reser med Waltti-trafik är minst 10 km finns det ingen minimigräns för biljettpriset. Då kan du få ett köpintyg för inköp av Waltti-biljett även om priset på en månadsbiljett är 54 euro eller mindre. Med Waltti-trafik avses busstrafik som ordnas av vissa städer och NTM-centralerna. Information om din egen region finns på webbplatsen waltti.fi eller på webbplatserna för städernas kollektivtrafik.
Om du har köpt biljett utan köpintyg kan skolresestödet betalas in på ditt konto i efterhand. För biljetter som köpts utan köpintyg betalas skolresestöd högst för ansökningsmånaden och månaden före det. Skolresestödet fastställs utifrån priset på den billigaste möjliga biljetten.
Annan kollektivtrafik
Om du använder annan kollektivtrafik än Matkahuoltos eller Waltti-trafikens bussar kan du inte använda köpintyg. Gör så här:
- Fyll i ansökan om stöd för skolresor KM 1r (pdf) och lämna in den hos din läroanstalt
- Köp en resebiljett för dina skolresor.
Du kan få skolresestöd om biljettpriset för halva månaden är över 27 euro och biljettpriset för hela månaden är över 54 euro. Om biljetten kostar 27 euro eller 54 euro eller mindre kan du inte få skolresestöd.
FPA betalar månatligen in skolresestödet på ditt bankkonto. Man räknar ut stödets belopp genom att från den billigaste biljetten som säljs till studerande dra av självriskandelen på 21,50 euro för en biljett för en halv månad och självriskandelen på 43 euro för en biljett för en hel månad.
Annan kollektivtrafik omfattar t.ex. huvudstadsregionens kollektivtrafik (HRT), beställningstrafik och VR:s tågtrafik. Nysse-trafik i Tammerfors och Föli-trafik i Åbo räknas undantagsvis som skolskjuts i samband med skolresestödet.
Läroanstalten eller kommunen kan ordna skolskjuts för dig eller köpa biljetter till dig för skolresorna. Om du använder skolskjuts betalar du till den som ordnar skjutsen högst 21,50 euro i månaden om antalet dagar med skolresor är 10–14 per kalendermånad och högst 43 euro i månaden om antalet dagar med skolresor är 15 eller fler per kalendermånad.
Om du använder skolskjuts ska du fylla i en ansökan om stöd för skolresor KM 1r (pdf) och lämna in den hos din läroanstalt. FPA betalar ditt skolresestöd direkt till den som ordnar skjutsen.
Närmare information om skolskjuts ges av läroanstalten. Nysse-trafik i Tammerfors och Föli-trafik i Åbo räknas undantagsvis som skolskjuts i samband med skolresestödet.
Om det inte finns någon kollektivtrafik eller skolskjuts som du kan använda kan du åka till skolan till exempel med egen bil eller tillsammans med en kompis. Du måste först ta reda på om du kan resa till skolan med kollektivtrafik.
Du kan få skolresestöd för eget färdsätt också i följande situationer:
- Det finns ingen kollektivtrafik eller skolskjuts och färdvägen i ena riktningen är över 5 kilometer.
- Din skolresa fram och tillbaka tar i genomsnitt mer än 3 timmar om dagen med kollektivtrafik eller skolskjuts. I den här tiden räknas med både restid och väntetid.
- Skolresan är besvärlig för dig till exempel på grund av funktionsnedsättning, sjukdom eller dagliga barnavårdsarrangemang.
- Du kan använda kollektivtrafik eller skolskjuts för bara högst 6 skolresor i en riktning per vecka. Under en vecka måste du alltså själv ordna ditt färdsätt för minst 4 skolresor i ena riktningen.
- Din skolväg eller ditt färdsätt varierar flera gånger per månad eller läsår.
- Om du använder eget färdsätt ska du fylla i en ansökan om stöd för skolresor KM 1r (pdf) och lämna in den hos din läroanstalt. FPA betalar månatligen in skolresestödet på ditt bankkonto.
Du kan vara tvungen att använda flera färdsätt om du till exempel reser med buss eller eget färdsätt till lokaltågets tågstation. Om du under din dagliga skolresa måste anlita flera slags färdsätt, bestäms och betalas stödet för varje del av resan som är minst 5 kilometer. Om du till exempel reser med buss till tågstationen över 5 kilometer och sedan med tåg över 5 kilometer, kan du få stöd för båda färdsträckorna. Om du använder ett annat färdsätt på ditresan än på returresan kan stödet beviljas för eget färdsätt.
Om du använder flera färdsätt, gör så här:
- Fyll i ansökan om stöd för skolresor KM 1r (pdf) och ange där hela skolresan, inklusive de delar av resan som du gör till fots.
- Lämna in ansökan till läroanstalten.
FPA betalar månatligen in skolresestödet på ditt bankkonto. I beslutet står det hur mycket du får i stöd.