Perintä | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Perintä

Voit hoitaa lähes kaikki perintäasiasi OmaKelassa. Katso ohjeet asiointiin sivulta Näin hoidat perintäasiat.

Perintäasioissa asiakkaita palvelee Kelan perintäkeskus.

Etuudet

Kela perii takaisin liikaa tai aiheettomasti maksetut etuudet. Ilmoita ajoissa etuuksiin vaikuttavista olosuhteiden muutoksista, jottei etuutta ehditä maksaa liikaa.

Jos etuutta on maksettu liikaa

Etuuksien takaisinperintä

Opintolainan takaussaatava

Opintolaina on Kelan takaama laina. Jos et maksa lainanlyhennystä tai korkoja ajallaan pankille, pankki irtisanoo opintolainan ja Kela maksaa opintolainasi pankille. Sen jälkeen Kela perii sinulta koko pankille maksamansa summan eli opintolainan takaussaatavan.

Opintolainan takaussaatavan perintä

Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu

Ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijat maksavat terveydenhoitomaksun Kelalle. Jos et maksa terveydenhoitomaksua ajoissa, se siirtyy Kelan perintäkeskuksen perittäväksi.

Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun perintä

Elatusapuvelka

Jos elatusvelvollinen ei ole maksanut elatusapua ja Kela maksaa sen vuoksi elatustukea lapsen kanssa asuvalle vanhemmalle, maksamattomat elatusapumaksut siirtyvät Kelan perittäviksi.

Elatusapuvelan perintä

Apua velkaongelmiin

Jos tarvitset apua velkaongelmiin, voit ottaa yhteyttä oikeusaputoimistojen talous- ja velkaneuvontaan (oikeus.fi) tai Takuusäätiöön (takuusaatio.fi).

Lue lisää

Kaksi henkilöä kalliolla.

Perintäkirje Kelalta? 7 kysymystä Kela-velkojen maksamisesta

Kelalta tullut takaisinperintäkirje voi herättää huolta. Velkaa ei tarvitse maksaa kerralla, vaan siihen voi ehdottaa maksusuunnitelmaa.

Lue artikkeli (elämässä.fi)
Sivu päivitetty 16.4.2024