Lomautus | Työnantajat | KelaSiirry sisältöön

Kun työnantaja lomauttaa työntekijän

Työnantajan pitää toimia lomautustilanteessa TE-palvelujen ohjeiden mukaan. Lomautusilmoitusta ei tarvitse toimittaa Kelaan.

Neuvoja työntekijän tueksi

Työnantaja voi tukea lomautettua työntekijäänsä ohjaamalla hänet ilmoittautumaan työnhakijaksi TE-palveluihin (te.palvelut.fi) viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänä.

Työntekijä kannattaa ohjata hakemaan työttömyysturvaa työttömyyskassasta[RL1] , jos hän on kassan jäsen. Kassa neuvoo työttömyysturvan hakemisessa. Jos työntekijä ei ole työttömyyskassan jäsen, hän voi hakea työttömyysturvaa Kelasta (Henkilöasiakkaat-osio).

Osa-aikaisesti lomautettu työntekijä voi saada täyttä työttömyysetuutta niiltä päiviltä, joina hän on kokonaan lomautettuna. Jos työaikaa lyhennetään päivittäin, työntekijä voi hakea soviteltua työttömyysetuutta.

Lomautetun ja työttömän henkilön peruspäivärahan määrän voi arvioida Kelan laskurilla.

Kela saa työntekijän palkkatiedot tulorekisteristä. Tarvittaessa Kela pyytää työntekijältä lisätietoja.

Ulkomainen työntekijä

Jos lomautettu työntekijä on tullut Suomeen EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Yhdistyneestä kuningaskunnasta (Iso-Britannia ja Pohjois-Irlanti), hän hakee työttömyysturvaa aina Suomesta. Työttömyysturvaa haetaan Suomesta, vaikka työntekijä ei olisi jäämässä Suomeen.

Työntekijä kannattaa ohjata ilmoittautumaan työnhakijaksi TE-palveluihin ja hakemaan työttömyysetuutta Kelasta tai omasta työttömyyskassastaan. Jos työntekijä irtisanotaan, hänen täytyy jäädä Suomeen, jotta hän voi saada työttömyysetuutta Suomesta.

Jos työntekijä on tullut Suomeen muualta kuin EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Yhdistyneestä kuningaskunnasta, hän voi olla oikeutettu työttömyysturvaan Suomesta, jos hän on työskennellyt Suomessa vähintään 6 kuukauden ajan ennen lomautuksen tai työttömyyden alkua.

Työntekijä kannattaa ohjata ilmoittautumaan työnhakijaksi TE-palveluihin ja hakemaan työttömyysetuutta Kelasta tai omasta työttömyyskassastaan.

Kelan kansainvälisten asioiden keskus palvelee Suomeen tai ulkomaille muuttavia ja muissa kansainvälisissä tilanteissa olevia asiakkaita.

Kelan muut tuet

Lomautus voi vaikuttaa myös muihin Kelan etuuksiin, joita työntekijä saa Kelasta. Lomautuksen takia työntekijä voi myös alkaa saada jotain Kelan etuutta.

Neuvoja työnantajalle

Jos tarvitset neuvoa työnantaja-asioissa, käytä ensisijaisesti Työnantaja-chattia tai suojattua sähköpostia (tyonantajat.neuvonta@kela.fi).

Lue lisää

Mitä mieltä olet sivusta?