Lähetetyn työntekijän sosiaaliturva Suomessa | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Suomeen lähetetyn työntekijän sosiaaliturva

Jos muutat Suomeen toisesta EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Isosta-Britanniasta lähetettynä työntekijänä, kuulut aina lähettävän valtion sosiaaliturvaan. Sinulla on kuitenkin oikeus sairaanhoitoon Suomessa, jos sinulla on lähettäjämaasi myöntämä eurooppalainen sairaanhoitokortti. Lisäksi sinulla saattaa olla oikeus tartuntatautipäivärahaan, jos tartuntataudeista vastaava lääkäri on määrännyt sinut olemaan pois työstäsi tartuntataudin leviämisen estämiseksi.

Jos tulet Suomeen työkomennukselle, sinulla on oltava mukanasi lähettäjämaan viranomaisen myöntämä A1-todistus.

Jos muutat lähetettynä työntekijänä Suomeen muualta kuin EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä, Isosta-Britanniasta tai sosiaaliturvasopimusmaasta, voit saada Kelan etuuksia, jos palkkasi on vähintään 800,02 e/kk (vuonna 2024).

Esimerkki

Argentiinalainen yritys lähettää Josén työskentelemään 2 vuodeksi Suomeen yrityksen suomalaiseen tytäryhtiöön. José on Argentiinan kansalainen, ja hänen mukanaan Suomeen muuttaa myös hänen perheensä. Josén katsotaan muuttavan vakinaisesti Suomeen. Josélla ja hänen perheellään on oikeus Kelan etuuksiin Suomeen tulosta alkaen.

Sosiaaliturvasopimusmaasta lähetetyn työntekijän sosiaaliturva

Kaikki Suomen solmimat sosiaaliturvasopimukset (USA, Kanada ja Quebec, Australia, Chile, Kiina, Intia, Etelä-Korea ja Israel) koskevat lähetettyjä työntekijöitä.

Sosiaaliturvasopimukset koskevat yleensä eläkkeitä. Jotkut sopimukset koskevat vain yksittäisiä Kelan etuuksia. Sosiaaliturvasopimukset Kiinan, Intian ja Etelä-Korean kanssa eivät koske Kelan etuuksia lainkaan. Sosiaaliturvasopimusmaasta lähetetyllä työntekijällä voi olla oikeus saada Kelasta niitä etuuksia, joita sopimus ei kata.

Toimita Kelaan lähtömaasi myöntämä lähetetyn työntekijän todistus A1, jonka perusteella Kela selvittää oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan.

Mitä mieltä olet sivusta?