Sairauspäiväraha

Kela maksaa sairauden ajalta sairauspäivärahaa. Sairauspäivärahaa maksetaan yleensä sen jälkeen, kun olet ollut sairaana 10 päivää. Jos olet yrittäjä, voit saada sairauspäivärahaa jo aikaisemmin. Jos saat sairauslomasi ajalta palkkaa, Kela maksaa sairauspäivärahan työnantajallesi.

Voit saada sairauspäivärahaa, jos olet 16–67-vuotias etkä sairautesi takia pysty työhön.

Kuinka paljon saat sairauspäivärahaa?

Sairauspäivärahan määrä riippuu tuloistasi. Päivärahan määrä lasketaan yleensä verotuksessa todettujen työtulojen mukaan. Päivärahaa maksetaan yleensä 6 päivältä viikossa.

Arvioi laskurilla, kuinka paljon voit saada sairauspäivärahaa (yleissuomeksi). Voit myös kysyä lisää palvelunumerosta 020 692 204.

Jos olet työtön, päivärahan määrä voidaan laskea myös työttömyysturvan määrästä. Myös opintorahaa saava opiskelija voi hakea sairauspäivärahaa.

Sairauspäivärahan määrä

Liisan palkka on 2 500 e/kk. Jos hän sairastuu, hän saa sairauspäivärahaa on noin 70 e/pv eli noin 1 750 e/kk. Vähemmän ansaitsevilla päiväraha on pienempi ja enemmän ansaitsevilla suurempi.

Hae sairauspäivärahaa 2 kuukauden kuluessa työkyvyttömyyden alkamisesta.

Kuinka kauan sairauspäivärahaa maksetaan?

Sairauspäivärahaa maksetaan enintään noin vuoden ajan. Jo sitä ennen ryhdytään selvittämään, olisiko kuntoutuksesta apua sairautesi hoidossa.

Jos olet työntekijä, Kela pyytää sinua toimittamaan työterveyslääkärisi kirjoittaman lausunnon työkyvystäsi ja mahdollisuuksista jatkaa työssäsi. Lausunto tarvitaan viimeistään silloin, kun sairauspäivärahaa on maksettu 90 arkipäivää.

Jatkoaikaa sairauspäivärahaan

Kela voi myöntää joissakin tapauksissa sairauspäivärahaan jatkoaikaa. Tällainen tilanne tulee eteen, jos olet saanut sairauspäivärahaa enimmäisajan eli noin vuoden ja palannut töihin. Huomaat kuitenkin, että sairautesi estää edelleen työskentelyn. Tällöin Kela voi maksaa lisää sairauspäivärahaa vielä 50 päivää.

Se edellyttää kuitenkin sitä, että olet ollut töissä yhtäjaksoisesti 30 päivää eli noin kuukauden sen jälkeen, kun sairauspäiväraha on päättynyt.

Jos työkyvyttömyys edelleen jatkuu etkä voi palata töihin, selvitetään, voitko jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle.

Lue lisää