Rehabilitering för personer i arbetsför ålder
Den här sidans texter tecknas på videoklippen nedan.
FPA ordnar rehabilitering för personer i arbetsför ålder vars arbets- eller studieförmåga har blivit sämre eller kommer att försämras inom de närmaste åren på grund av sjukdom.
Målet med rehabiliteringen är att göra det lättare att orka arbeta eller återgå i arbete. Rehabiliteringen kan också hjälpa ungdomar att få ett arbete.
Om du har en svår sjukdom som påverkar ditt liv väldigt mycket kan du ansöka om krävande medicinsk rehabilitering eller om multiprofessionell individuell rehabilitering.
Rehabiliterande psykoterapi. Du kan ansöka om rehabiliterande psykoterapi hos FPA om du är i åldern 16–67 år och har en psykisk störning som försämrar din förmåga att studera eller arbeta.
Du kan få rehabiliterande psykoterapi om alla följande villkor uppfylls:
- En psykiater har konstaterat att du har en psykisk störning.
- En psykiater har skrivit ett utlåtande om varför du behöver terapi.
- Du har redan fått vård i minst 3 månader på grund av den psykiska störningen.
Om FPA beviljar dig rehabiliterande psykoterapi får du ersättning för psykoterapeutens arvode.
Du kan ansöka om FPA:s yrkesinriktade rehabilitering om du ännu inte har kommit ut i arbetslivet eller har varit i arbetslivet bara en kort tid. Om du har varit länge i arbetslivet kan du ansöka om rehabilitering hos en arbetspensionsanstalt.
Målet med rehabiliteringen är att göra det lättare att orka arbeta eller återgå i arbete. Rehabiliteringen kan också hjälpa deltagarna att hitta en arbetsplats.
Yrkesinriktad rehabiliteringsutredning
Du kan ansöka om en yrkesinriktad rehabiliteringsutredning om din arbets- eller studieförmåga har blivit sämre på grund av en sjukdom eller funktionsnedsättning.
Vid rehabiliteringsutredningen bedömer sakkunniga din arbets- och funktionsförmåga och vilka kunskaper och färdigheter du har med tanke på arbetslivet. Du får också information om olika studiemöjligheter och vad som krävs för olika yrken.
Under rehabiliteringen gör du tillsammans med yrkesutbildade personer upp en plan som ska hjälpa dig att få en studieplats eller ett arbete.
Utbildning
Om du har en sjukdom eller funktionsnedsättning kan du få stöd från FPA för en utbildning som ska hjälpa dig att komma ut i arbetslivet. Det här stödet kan man vanligtvis få för studier på andra stadiet, för högskolestudier och för omskolning.
Du kan få ersättning för
- studiekostnader, som terminsavgifter och kostnader för skolmaterial
- resekostnaderna för resor mellan hemmet och studieorten.
Sysselsättningsfrämjande yrkesinriktad rehabilitering
Ibland kan en sjukdom eller en svår livssituation göra det svårt att välja utbildning eller yrke. I sysselsättningsfrämjande yrkesinriktad rehabilitering får du stöd av en coach. Coachen kan också hjälpa dig att hitta en arbetsplats eller att grunda ett företag.
Rehabiliteringen kan vara av tre olika slag:
- Arbetsprövning: Du får prova på olika arbetsuppgifter och arbetsplatser och ta reda på vilket yrke eller arbete som passar dig bäst.
- Arbetsträning: Du får stöd och handledning för att utveckla de färdigheter som du behöver i arbetslivet.
- Kombinationen arbetsprövning och arbetsträning.
FPA hjälper dig att välja det alternativ som passar dig bäst.
Kiila-rehabilitering för personer i arbetslivet
Kiila-rehabilitering är en kurs som hjälper dig att förbättra din arbetsförmåga och att hålla dig kvar i arbetslivet. FPA ordnar Kiila-rehabiliteringen tillsammans med företagshälsovården och din arbetsplats.
Arbetsgivaren kan ansöka om en Kiila-kurs för sina arbetstagare. Fackförbunden kan också ansöka om Kiila-rehabilitering för sina medlemmar.
Du kan söka kurser på adressen fpa.fi/sokrehabkurs (på standardspråk).
Om du inte hittar någon lämplig kurs kan du ansöka om individuell Kiila-rehabilitering. Vid individuell rehabilitering skapar serviceproducenterna en grupp av de enskilda sökandena.
Yrkesinriktad Taito-rehabilitering
Du kan ansöka om Taito-rehabilitering om det är svårt för dig att arbeta eller studera på grund av en sjukdom eller funktionsnedsättning.
Vid rehabiliteringen får du individuell handledning, du deltar i grupprehabilitering och du får arbetspraktik. Du får en egen handledare som stödjer dig under hela rehabiliteringen.
I slutet av rehabiliteringen gör man upp en yrkesplan för dig.
Hjälpmedel
Om du behöver hjälpmedel i ditt arbete eller i dina studier på grund av en sjukdom eller funktionsnedsättning kan FPA skaffa hjälpmedel åt dig.
Du kan till exempel få en läs-TV, punktskärm, storskärm eller dator.
Du kan få hjälpmedel tidigast i årskurs 7 i grundskolan.
Om du behöver andra hjälpmedel, till exempel för att kunna röra dig, kan du be att få dem från den offentliga hälso- och sjukvården, som en hälsocentral.
Näringsstöd
Näringsstödet är avsett för företagare och yrkesutövare som har en sjukdom eller funktionsnedsättning.
Du kan få näringsstöd för kostnader som du har när du grundar ett företag eller lägger om företagsverksamheten.
Du kan få stöd för att
- skaffa arbetsredskap, inredning och tillbehör
- renovera lokalerna.
Du kan också ansöka om näringsstöd om du redan har ett företag och behöver arbetsredskap på grund av en sjukdom eller funktionsnedsättning.
Du betalar inte skatt på näringsstödet.
Neuropsykologisk rehabilitering är avsedd för personer i åldern 16–67 år som har till exempel läs- och skrivsvårigheter, gestaltningssvårigheter eller ADHD. Man kan också få neuropsykologisk rehabilitering till exempel efter en stroke eller hjärnskada.
För rehabiliteringen krävs ett utlåtande av en neuropsykolog och en läkare.
Neuropsykologisk rehabilitering är i allmänhet individuell rehabilitering.
Om FPA beviljar dig neuropsykologisk rehabilitering får du ersättning för terapeutens arvoden.