Miten työttömäksi jääminen vaikuttaa Kelan tukiin? | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Miten työttömäksi jääminen vaikuttaa Kelan tukiin?

Työttömyys voi vaikuttaa saamiisi Kelan tukiin.

Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi

Ilmoittaudu mahdollisimman pian TE-palveluihin työnhakijaksi. Sen jälkeen voit hakea työttömyysetuutta joko työttömyyskassasta tai Kelasta. Lue lisää osiosta Työttömät.

Jos sinulla on elatusapuvelkaa ja tulosi pienenevät, saatat olla oikeutettu maksuvapautukseen. Hae maksuvapautusta OmaKelassa tai lomakkeella LC1.

Tulojen pieneneminen vaikuttaa eläkkeensaajan asumistuen määrään. Tuki tulee tarkistaa, jos tulojen määrä pienenee vähintään 460 e/v eli 38,33 e/kk. Jos sinulla on puoliso, yhteenlasketut tulonne vaikuttavat tukeen. Jos tulosi muuttuvat, hae tarkistusta OmaKelassa tai lomakkeella AE1.

Perheen tulojen muutos vaikuttaa lasten kotihoidon tai yksityisen hoidon tuen tulosidonnaisen hoitolisän määrään. Työttömyysturva lasketaan tuloksi. Hae tuen tarkistusta OmaKelassa tai lomakkeella WH1.

Jos sinä tai avio- tai avopuolisosi saatte kotihoidon tukea, se vähennetään työttömyysetuudestasi. Puolison saamaa kotihoidon tukea ei kuitenkaan vähennetä, jos puoliso hoitaa itse lasta, eikä hänellä ole itsellään oikeutta saada työttömyysetuutta lapsen hoitamisen tai samanaikaisesti maksettavan raskaus-, erityisraskaus-, isyys- tai vanhempainrahan takia. Jos molemmat puolisot ovat työttömiä, kotihoidon tuki vähennetään sen puolison työttömyysetuudesta, joka saa kotihoidon tukea.

Kun tulosi pienenevät, sinulla voi olla oikeus yleiseen asumistukeen. Jos saat jo yleistä asumistukea, se pitää tarkistaa, jos tulosi pienenevät vähintään 200 e/kk. Hae tukea tai sen tarkistusta OmaKelassa tai lomakkeella AT1.

Sivu päivitetty 14.2.2024