Jos eroat kumppanistasi ja muutatte erilleen | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Yhteinen vai erillinen talous?

Ero vaikuttaa Kelan tukiin silloin, kun asut kumppanisi kanssa pysyvästi erillään parisuhteen päättymisen takia, eikä teillä ole yhteistä taloutta.

Jos asutte avioeron harkinta-aikana tai eron jälkeen edelleen yhdessä, teillä on yhteinen talous.

Sinulla on aviopuolisosi kanssa yhteinen talous myös silloin, jos asut kumppanisi kanssa erillään esimerkiksi siksi, että toinen teistä on töissä tai opiskelee toisella paikkakunnalla. Näin on, vaikka asuisitte erillään useita vuosia.

Mihin tukiin ero voi vaikuttaa?

Eron jälkeen lapsella on oikeus saada elatusapua vanhemmalta, joka ei asu lapsen kanssa. Kela voi maksaa lähivanhemmalle elatustukea, jos toinen vanhempi ei maksa elatusapua tai sen määrä on pienempi kuin Kelan täysimääräinen elatustuki.

Hae elatustukea

Kirjaudu OmaKelaan

Tarvitset hakemuksen liitteeksi lastenvalvojan vahvistaman elatussopimuksen tai tuomioistuimen päätöksen elatusavusta. Hanki se siis ennen hakemuksen tekemistä.

Jos et voi käyttää OmaKelaa, tallenna lomake Elatustuki LU 1 (pdf) laitteellesi ja täytä se tallentamisen jälkeen. Lähetä tulostettu lomake ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Jos eroat puolisostasi, voit hakea lapsilisään yksinhuoltajakorotusta. Voit saada korotuksen, vaikka sinulla olisi lapsen toisen vanhemman kanssa yhteishuoltajuus.

Hae lapsilisän yksinhuoltajakorotusta

Kirjaudu OmaKelaan

Miten korotusta haetaan?

Jos et voi käyttää OmaKelaa, tallenna lomake Lapsilisä LL 1 (pdf) laitteellesi ja täytä se tallentamisen jälkeen. Lähetä tulostettu lomake ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuen hoitolisän määrään vaikuttavat perheen koko ja tulot. Jos eroat, tukesi täytyy tarkistaa. Ilmoita siis perheesi koon muuttumisesta meille.

Hae tuen tarkistusta

Kirjaudu OmaKelaan

Miten tarkistusta haetaan?

Jos et voi käyttää OmaKelaa, tallenna kotihoidon ja yksityisen hoidon tuen lomakkeella WH 1 (pdf) laitteellesi ja täytä se tallentamisen jälkeen. Lähetä tulostettu lomake ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Yleisen asumistuen ja eläkkeensaajan asumistuen määrä täytyy tarkistaa, jos asukkaiden määrä asunnossasi muuttuu.

Hae tuen tarkistusta

Kirjaudu OmaKelaan

Miten tarkistusta haetaan?

Jos et voi käyttää OmaKelaa, hae asumistuen määrän tarkistusta lomakkeella:

Lähetä lomake ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Arvioi laskurilla tuen määrä

Arvioi laskurilla, kuinka paljon voit saada tukea, kun perhetilanteesi muuttuu:

Toimeentulotuen määrään vaikuttavat kaikkien perheenjäsenten tulot ja varat sekä menot. Jos muutat eron vuoksi erilleen kumppanisi kanssa, toimeentulotukesi täytyy tarkistaa.

Hae tuen tarkistusta

Kirjaudu OmaKelaan

Miten tarkistusta haetaan?

Jos et voi käyttää OmaKelaa, tallenna lomake Toimeentulotuki TO 1 (pdf) laitteellesi ja täytä se tallentamisen jälkeen. Lähetä tulostettu lomake ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Arvioi laskurilla, miten toimeentulotukesi määrä muuttuu.

Kansaneläke on suurempi, jos asut yksin. Jos et ole enää avo- tai avioliitossa, hae kansaneläkkeen määrän tarkistusta.

Hae tuen tarkistusta

Kirjaudu OmaKelaan

Miten tarkistusta haetaan?

Jos et voi käyttää OmaKelaa, tallenna lomake Kansaneläkkeen tarkistushakemus E285 (pdf) laitteellesi ja täytä se tallentamisen jälkeen. Lähetä tulostettu lomake ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Eläkkeen lapsikorotus

Jos eron jälkeen et asu enää samassa taloudessa alle 16-vuotiaan lapsesi kanssa, et välttämättä saa eläkkeen lapsikorotusta. Tällaisessa tilanteessa hae lapsikorotuksen tarkistusta.

Tallenna lomake Eläkkeensaajan lapsikorotus EV264 (pdf) laitteellesi ja täytä se. Tulosta täytetty lomake ja lähetä se liitteiden kanssa osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Jos opiskelija asuu vanhempiensa luona ja vanhemmat eroavat, opintotuen määrä voi muuttua. Lue, miten vanhempien tulot vaikuttavat opiskelijan opintotukeen.

Hae tuen määrän tarkistusta

Kirjaudu OmaKelaan

Miten tarkistusta haetaan?

Jos et voi käyttää OmaKelaa, tallenna lomake Opintotuen muutosilmoitus OT 15 (pdf) laitteellesi ja täytä se. Lähetä tulostettu lomake ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Jos aikuinen lapsi asuu vanhempiensa kanssa, vanhempien ero voi vaikuttaa lapsen saamaan työmarkkinatukeen.

Työmarkkinatukeen vaikuttavat vain sen vanhemmat tulot, jonka kanssa lapsi asuu. Jos toinen vanhempi muuttaa pois, lapsen täytyy ilmoittaa muutoksesta seuraavassa työttömyysajan ilmoituksessa.

Tee työttömyysajan ilmoitus

Kirjaudu OmaKelaan

Jos lapsesi ei voi käyttää OmaKelaa, hän voi tallentaa lomakkeen työttömyysajan ilmoitus TT 2 (pdf) laitteellensa ja täyttää se. Tulostettu lomake ja liitteet lähetetään osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Jos eroat kumppanistasi, se voi vaikuttaa sotilasavustuksesi määrään.

Hae tuen määrän tarkistusta

Kirjaudu OmaKelaan

Miten tarkistusta haetaan?

Jos et voi lähettää hakemusta OmaKelassa, tallenna lomake Sotilasavustus SA 1 (pdf) laitteellesi ja täytä se tallentamisen jälkeen. Lähetä tulostettu lomake ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Jäikö jotain epäselväksi?

Soita Kelaan
Sivu päivitetty 1.7.2024