Miten asevelvollisuus vaikuttaa Kelan tukiin? | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Jos ruokakunnallesi maksetaan jo yleistä asumistukea, sitä ei lakkauteta palveluksen alkaessa. Tällöin Kela maksaa asumismenojesi ja asumistuen erotuksen sotilasavustuksena. Jos et jo ennestään saa yleistä asumistukea, asumismenosi maksetaan sotilasavustuksena. Uutta yleistä asumistukea ei siis tällöin myönnetä.

Kun palveluksesi päättyy, sotilasavustuksesi päättyy. Tarvittaessa voit hakea sen jälkeen yleistä asumistukea. Jos saat palveluksen aikana yleistä asumistukea, se pitää palveluksen jälkeen tarkistaa, jos tulosi muuttuvat. Hae tarkistusta OmaKelassa.

Jos asevelvollisen omainen saa eläkkeensaajan asumistukea ja hakee lisäksi sotilasavustusta, Kela maksaa asumismenojen ja eläkkeensaajan asumistuen erotuksen perheelle sotilasavustuksena.
Voit saada isyysrahaa asevelvollisuuden aikana, jos olet isyysvapaalla tai muulla lomalla palveluksesta ja hoidat lasta. Hae isyysrahaa OmaKelassa tai lomakkeella SV29a.

Sotilasavustus ei vähennä kotihoidon tuen ja yksityisen hoidon tuen tulosidonnaisen hoitolisän määrää.

Opintotukea ei voi saada asevelvollisuuden aikana.

Jos olet perunut opintotuen määräajaksi, Kela alkaa maksaa tukea määräajan päättymisen jälkeen automaattisesti. Jos olet perunut opintotukesi toistaiseksi, hae tuen jatkamista OmaKelassa tai lomakkeella OTm. Jos aloitat palveluksen jälkeen uudet opinnot, hae opintotukea OmaKelassa tai lomakkeella OT1 (toisen asteen opinnot) tai OT2 (korkeakouluopinnot).
Sairauspäivärahaa ei voi saada asevelvollisuuden aikana.

Työmarkkinatukea ja peruspäivärahaa ei voi saada asevelvollisuuden aikana. Ilmoita palveluksesi alkamisesta TE-palveluihin.

Jos jäät palveluksen jälkeen työttömäksi, ilmoittaudu mahdollisimman pian työnhakijaksi TE-palveluihin. Sen jälkeen voit hakea työttömyysetuutta joko työttömyyskassasta tai Kelasta. Lue lisää osiosta Työttömät.

Mitä mieltä olet sivusta?