Miten muutto vaikuttaa Kelan tukiin? | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Miten muutto vaikuttaa Kelan tukiin?

Muutto voi vaikuttaa Kelasta saamiisi tukiin, esimerkiksi kun muutat toiseen asuntoon, muutat yhteen kumppanisi kanssa tai lapsi muuttaa luoksesi. Ilmoita muutosta Kelaan ja tee tarvittaessa uusi hakemus tai hae tuen tarkistusta.

Ilmoita muutosta ja hae tuen tarkistusta OmaKelassa tai Kelan lomakkeilla. Jos et voi hoitaa asiaasi verkossa tai lomakkeella, soita Kelan puhelinpalveluun, varaa puhelinaika tai tule käymään palvelu- tai asiointipisteessä.

Muista tehdä muuttoilmoitus

Uutta kotiosoitetta ei tarvitse ilmoittaa Kelaan. Saamme sen automaattisesti väestötietojärjestelmästä, kun teet muuttoilmoituksen. Tee muuttoilmoitus Digi- ja väestötietovirastoon.

Jos muutat toiseen asuntoon

Muutto toiseen asuntoon voi vaikuttaa saamiisi Kelan tukiin. Se voi vaikuttaa myös vanhaan asuntoon jäävien tai uudessa asunnossa kanssasi asuvien tukiin.

Eläkkeensaajan asumistuki on tarkistettava, kun muutat toiseen asuntoon. Hae tarkistusta OmaKelassa tai lomakkeella AE1.

Lasten kotihoidon tai yksityisen hoidon tuen yhteydessä maksettava kuntalisä riippuu kotikunnasta. Kuntalisä on tarkistettava, jos kotikunta muuttuu. Kuntalisä maksetaan sen mukaan, missä kunnassa asiakas on kirjoilla kuun ensimmäisenä päivänä. Hae tarkistusta OmaKelassa tai lomakkeella WH1.

Sotilasavustuksen asumisavustus on tarkistettava, kun muutat toiseen asuntoon. Hae tarkistusta OmaKelassa tai lomakkeella SA1.

Jos muutat toiselle paikkakunnalle, käy ilmoittautumassa työttömäksi työnhakijaksi uuden kunnan TE-palveluissa. Kun täytät seuraavan työttömyysajan ilmoituksen OmaKelassa tai lomakkeella TT2, ilmoita siinä, että olet muuttanut.

Yleinen asumistuki on tarkistettava, kun muutat toiseen asuntoon. Hae tarkistusta OmaKelassa tai lomakkeella AT1.

Jos et ole aiemmin saanut asumistukea ja muutat toiseen asuntoon, voit arvioida laskurilla, voisitko saada yleistä asumistukea.
Lue lisää yleisen asumistuen myöntämisperusteista.

Toimeentulotuki on tarkistettava, kun muutat toiseen asuntoon. Hae tarkistusta OmaKelassa tai lomakkeella TO1.

Jos muutat yhteen puolison tai lapsen kanssa

Yhdessä asuminen puolison tai lapsen kanssa vaikuttaa moneen Kelan etuuteen. Jos muutat yhteen avopuolison tai lapsen kanssa, ilmoita siitä Kelaan. Avioliitosta ei tarvitse ilmoittaa, sillä Kela saa tiedon väestötietojärjestelmästä.

Oikeus elatustukeen päättyy, jos tukeen oikeutettu lapsi muuttaa elatusvelvollisen kanssa samaan asuntoon.

Eläkkeensaajan asumistuki on tarkistettava, kun perhesuhteet muuttuvat tai kun muutat toiseen asuntoon. Hae tarkistusta OmaKelassa tai lomakkeella AE1.

Jos muutat samaan talouteen huollettavanasi olevan alaikäisen lapsen kanssa, voit saada eläkkeeseesi lapsikorotuksen. Hae eläkkeen lapsikorotusta lomakkeella EV264.

Kansaneläke on pienempi avo- tai avioliitossa olevalle kuin yksin asuvalle. Hae tarkistusta OmaKelassa tai lomakkeella E285, jos menet naimisiin tai muutat puolisosi kanssa yhteen.

Sinulla ei ole oikeutta lapsilisän yksinhuoltajakorotukseen, jos menet naimisiin tai jos muutat puolisosi kanssa yhteen. Hae tarkistusta OmaKelassa tai lomakkeella LL1.

Lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuen tulosidonnaisen hoitolisän määrään vaikuttavat perheen koko ja avio- tai avopuolison tulot. Hae tarkistusta OmaKelassa tai lomakkeella WH1, jos perheesi koko muuttuu.

Leskeneläkkeen jatkoeläkkeen tulosidonnainen täydennysmäärä on pienempi parisuhteessa olevalle. Hae tarkistusta lomakkeella EV277, jos perhesuhteesi muuttuvat.
Sotilasavustuksen asumisavustus on tarkistettava, jos asukkaiden määrä muuttuu tai asunto vaihtuu. Hae tarkistusta lomakkeella SA1.
Toimeentulotuen määrään vaikuttavat kaikkien perheenjäsenten tulot ja varat sekä menot. Hae tarkistusta OmaKelassa tai lomakkeella TO1, jos perheesi koko muuttuu.
Yleinen asumistuki on tarkistettava, jos asukkaiden määrä muuttuu tai asunto vaihtuu. Hae tarkistusta OmaKelassa tai lomakkeella AT1.
Sivu päivitetty 3.6.2024