Kuka voi saada matkakorvausta? | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Kuka voi saada matkakorvausta?

Matkakorvausta voidaan myöntää matkasta, jonka

  • asiakas tekee yksin
  • asiakas tekee saattajan kanssa
  • saattaja tai perheenjäsen tekee yksin.

Saattajan matka

Saattajan matkasta saa korvauksen siltä osalta matkaa, jonka asiakas ja hänen saattajansa matkustivat yhdessä. Saattajan yksin tekemä matka korvataan vain silloin, kun se alkaa asiakkaan kotiosoitteesta tai päättyy sinne. Tällainen on esimerkiksi tilanne, jossa asiakas jää hoitoon ja saattaja matkustaa takaisin yksin. Saattajan yksin tekemä matka korvataan yleensä halvimman matkustustavan mukaan. 

Saattajan matkakulut korvataan, kun hoitohenkilökunta on katsonut, että asiakkaan terveydentila edellyttää saattajaa. Yleensä mukana voi olla yksi saattaja.

Jos saattajan tarve on ilmeinen, erillistä selvitystä ei tarvita. Saattajan tarve on ilmeinen esimerkiksi silloin, jos asiakas on lapsi tai huonokuntoinen vanhus.

Perheenjäsenen matka

Perheenjäsenen matka voidaan korvata, jos hoitava lääkäri toteaa perheenjäsenen hoitoon osallistumisen välttämättömäksi. Perheenjäsenen hoitoon osallistuminen pitää aina perustella lääkärinlausunnolla tai lääkärin allekirjoittamalla todistuksella (Todistus matkakorvausta varten, SV 67).

Saattajan ja perheenjäsenen matkakulut korvataan sen mukaan, mitä matka olisi tullut maksamaan edullisimmalla käytettävissä olevalla matkustustavalla.

Saattajan ja perheenjäsenen matkakustannuksista haetaan korvausta potilaan henkilö- ja matkatiedoilla.

Sivu päivitetty 25.4.2023