Kulkuneuvo | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Kulkuneuvo

Saat korvausta edullisimman käytettävissä olevan matkustustavan mukaan. Yleensä juna tai linja-auto on edullisin, jos terveydentilasi mahdollistaa niiden käyttämisen ja julkisia liikenneyhteyksiä on käytettävissä.

Terveydentilastasi ja liikenneolosuhteista riippuen voit saada korvausta myös oman autolla ja taksilla tehdyistä matkoista. 

Maksat kaikista matkoista omavastuun. Lue lisää omavastuusta

Joukkoliikenne

Kun matkustat terveyskeskukseen, julkiseen sairaalaan tai Kelan järjestämään kuntoutukseen joukkoliikenteellä, et tarvitse matkakorvaushakemuksen liitteeksi erillistä todistusta terveydenhuollosta. Jos matkustat yksityiseen terveydenhuoltoon, tarvitset aina todistuksen terveydenhuollosta, (Todistus matkakorvausta varten, SV 67).

Kela korvaa matkan enintään julkisen liikenteen kertalipun hinnan mukaisesti. Jos olet käyttänyt sarjalippua, jaa sen hinta terveydenhuoltoon tekemiesi matkojen lukumäärällä. 

Voit käyttää reittiopasta (kelareitit.digitransit.fi) matkasi suunnitteluun. Reittioppaasta näet matkan pituuden, matka-ajan ja sen, onko matkallasi käytettävissä julkista liikennettä.  

Oma auto

Jos käytät omaa tai toisen omistamaa autoa, korvaus on 0,33 e/km. 

Jos samalla kyydillä matkustaa useita henkilöitä samasta perheestä, korvaus haetaan yhden perheenjäsenen kustannuksina.  

Kun matka yhteen suuntaan on alle 200 kilometriä, et tarvitse todistusta oman auton käytöstä. Kun matkustat omalla autolla terveydentilasi vuoksi, ja matka yhteen suuntaan on yli 200 kilometriä, tarvitset terveydenhuollon todistuksen siitä, että sinulla on oikeus oman auton käyttöön (Todistus matkakorvausta varten, SV 67).

Jos matkustat omalla autolla yli 200 kilometriä puutteellisten liikenneolosuhteiden vuoksi, kerro se korvaushakemuksessasi.

Yksityinen terveydenhuolto

Jos matkustat yksityiseen terveydenhuoltoon ja siellä saamasi hoito on Kela-korvattavaa, voit hakea matkakorvausta. Tällöin voit pyytää korvauksen hakemiseksi todistuksen terveydenhuollosta (Todistus matkakorvausta varten, SV 67).  Lue lisää Kela-korvauksista

Taksi

Voit saada korvauksen taksimatkasta, jos joudut käyttämään taksia terveydentilasi tai puutteellisten liikenneolosuhteiden vuoksi. Jos käytät taksia terveydentilasi vuoksi, tarvitset terveydenhuollon antaman todistuksen (Todistus matkakorvausta varten, SV 67). Lue lisää taksimatkoista

Jotta Kela voi korvata matkan, matka pitää tilata alueellisesta tilausnumerosta. Jokaisessa maakunnassa on kaksi palveluntuottajaa, joilta Kelan korvaamat taksimatkat tilataan. Voit itse valita, kummalta tilaat matkasi  Katso Kela-taksin tilausnumerot

Jos käytät taksia puutteellisten liikenneolosuhteiden vuoksi, perustele taksin käyttö tilauspuhelun yhteydessä. Voit pysähtyä paluumatkalla hakemassa apuvälineitä terveyskeskuksesta tai sinulle määrättyjä lääkkeitä apteekista.

Korvaus vähennetään matkasi hinnasta taksissa ja maksat matkastasi vain omavastuuosuuden. Se on enintään 25 e. Taksilla tehtyjen matkojen kustannukset kertyvät omavastuuseen automattisesti sen jälkeen, kun ne on käsitelty Kelassa. Niistä ei tarvitse hakea korvausta erikseen.

Matkaketju

Matkaketju on matka, joka on tehty vähintään kahdella kulkuneuvolla. Esimerkiksi osa matkasta on tehty linja-autolla ja osa Kela-taksilla, joka on tilattu alueellisesta tilausnumerosta. Tällöin kaikki matkasta aiheutuneet kustannukset lasketaan yhteen ja niistä vähennetään yksi omavastuu (25 e).

Muut kulkuneuvot

Kela korvaa myös ambulanssilla, helikopterilla ja ambulanssilentokoneella tehtyjä matkoja. Näiden matkojen korvaaminen edellyttää, että terveydenhuolto on perustellut kulkuneuvon käytön tarpeellisuuden (Todistus matkakorvausta varten, SV 67). Kela korvaa myös liikenne- ja kuljetuspalvelujen puuttumisen vuoksi saaristo-olosuhteissa vesitse tehtyjä matkoja.

Lue lisää

Sivu päivitetty 27.2.2024