Kulkuneuvo

Saat korvausta edullisimman käytettävissä olevan matkustustavan mukaan. Yleensä juna tai linja-auto on edullisin.

Edullisimman käytettävissä olevan matkustustavan valinnassa otetaan huomioon terveydentilasi sekä liikenneolosuhteet.

Maksat kaikista matkoista omavastuun.

Joukkoliikenne

Kun matkustat terveyskeskukseen, julkiseen sairaalaan tai Kelan järjestämään kuntoutukseen joukkoliikenteellä, et tarvitse matkakorvaushakemuksen liitteeksi erillistä todistusta terveydenhuollosta. Jos matkustat yksityiseen terveydenhuoltoon, tarvitset aina todistuksen terveydenhuollosta, (Todistus matkakorvausta varten, SV 67).

Oma auto

Jos käytät omaa tai toisen omistamaa autoa, korvaus on 0,20 e/km 30.6.2022 asti. 1.7. 2022 alkaen korvaus on 0,33 /km. 

Julkinen terveydenhuolto

Kun matka yhteen suuntaan on alle 100 kilometriä, et tarvitse todistusta oman auton käytöstä. Kun matkustat omalla autolla terveydentilasi vuoksi ja matka yhteen suuntaan on yli 100 kilometriä, tarvitset terveydenhuollon todistuksen siitä, että sinulla on oikeus oman auton käyttöön (Todistus matkakorvausta varten, SV 67).

Jos matkustat omalla autolla yli 100 kilometriä puutteellisten liikenneolosuhteiden vuoksi, kerro se korvaushakemuksessasi.

Yksityinen terveydenhuolto

Kun matkustat yksityiseen terveydenhuoltoon, tarvitset aina hakemuksesi liitteeksi terveydenhuollon antaman todistuksen (Todistus matkakorvausta varten, SV 67).

Taksi

Voit saada korvauksen taksimatkasta, jos joudut käyttämään taksia terveydentilasi tai puutteellisten liikenneolosuhteiden vuoksi. Jos käytät taksia terveydentilasi vuoksi, tarvitset terveydenhuollon antaman todistuksen (Todistus matkakorvausta varten, SV 67).

Jotta Kela voi korvata matkan, matka pitää tilata alueellisesta tilausnumerosta.

Jos käytät taksia puutteellisten liikenneolosuhteiden vuoksi, perustele taksin käyttö tilauspuhelun yhteydessä. Voit pysähtyä paluumatkalla hakemassa apuvälineitä terveyskeskuksesta tai sinulle määrättyjä lääkkeitä apteekista.

Matkaketju

Matkaketju on matka, joka on tehty vähintään kahdella kulkuneuvolla. Esimerkiksi osa matkasta on tehty linja-autolla ja osa taksilla, joka on tilattu alueellisesta tilausnumerosta. Tällöin kaikki matkasta aiheutuneet kustannukset lasketaan yhteen ja niistä vähennetään yksi omavastuu (25 e).

Muut kulkuneuvot

Kela korvaa myös ambulanssilla, helikopterilla ja ambulanssilentokoneella tehtyjä matkoja. Näiden matkojen korvaaminen edellyttää, että terveydenhuolto on perustellut kulkuneuvon käytön tarpeellisuuden (Todistus matkakorvausta varten, SV 67). Kela korvaa myös liikenne- ja kuljetuspalvelujen puuttumisen vuoksi saaristo-olosuhteissa vesitse tehtyjä matkoja.

Lue lisää