Kelan tuet työttömälle

Työttömyys pienentää tuloja. Kela huolehtii työttömän perusturvasta työttömyyden aikana.

Työttömyysetuuksia maksetaan henkilöille, jotka asuvat Suomessa vakinaisesti. Heidän lisäkseen työttömyysetuuksia maksetaan EU-maista tulleille henkilöille, jotka ovat viimeksi työskennelleet Suomessa.

Kelan tukia työttömyyden ajalle ovat

  • työttömyyspäiväraha
  • työmarkkinatuki.

Tarkista myös, voitko saada joitain muita Kelan tukia, esimerkiksi asumistukea.

Jos jäät työttömäksi

Jos jäät työttömäksi, ilmoittaudu heti työttömäksi työnhakijaksi työ- ja elinkeinotoimistoon eli TE-toimistoon. Työttömyysetuuksia maksetaan vain ajalta, jolloin olet työnhakijana TE-toimistossa. TE-toimisto myös antaa Kelalle lausunnon siitä, voidaanko sinulle maksaa tukea.

Työttömyysaikana sinulla on velvollisuus hakea aktiivisesti työtä. Sinun pitää myös ottaa vastaan tarjottu työ tai koulutus. Siitä ei voi kieltäytyä ilman syytä, muuten seurauksena voi olla tukien menetys.

Muista pitää työnhakusi voimassa. Se tehdään TE-toimiston verkkosivuilla (yleissuomeksi).

Työttömyysajan ilmoitus

Jos työttömyys jatkuu, sinun pitää toimittaa Kelaan työttömyysaikaa koskeva ilmoitus 4 viikon välein. Työttömyysajan ilmoituksen voit tehdä verkossa tai lomakkeilla, joita voit tulostaa Kelan verkkosivuilta tai hakea Kelan toimistoista.

Merkitse ilmoitukseen, minä päivinä olet ollut työtön ja minä päivinä olet osallistunut TE-toimiston kanssa sovittuun toimintaan. Jos olet työttömyysaikana ollut satunnaisesti töissä, merkitse ilmoitukseen, minä päivinä olet ollut töissä. Kela maksaa sinulle tukea ilmoituksesi perusteella.

Lue lisää