En person som kommer till Finland från Ukraina kan få rätt till största delen av FPA-förmånerna om FPA bedömer att personen är stadigvarande bosatt i Finland eller om han eller hon arbetar i Finland och får minst 741,75 euro per månad i lön.
Tillfälligt skydd
På samma sätt som asylsökande har den som söker och får tillfälligt skydd rätt att bo på en flyktingförläggning och få de tjänster som förläggningen ordnar. Det innebär att de får till exempel hälso- och sjukvårdstjänster, mottagningspenning och nödvändiga socialvårdstjänster och att deras nödvändiga försörjning tryggas. De kan också själva ordna sitt boende. Personer som får tillfälligt skydd har rätt att arbeta och studera.
Om en person som får tillfälligt skydd har flyttat till Finland från Ukraina efter att kriget började och inte har några tidigare band till Finland, kan han eller hon i regel inte få FPA-förmåner. En person som får tillfälligt skydd kan ha rätt till bosättningsbaserade förmåner från FPA om FPA bedömer att personen är stadigvarande bosatt i Finland. Huruvida bosättningen är stadigvarande avgörs utifrån en helhetsbedömning.
FPA kan bedöma att en person är stadigvarande bosatt i Finland om
- personens familjemedlem (make, maka, sambo eller minderårigt barn) redan bor i Finland
- personen har bott i Finland tidigare
- personen arbetar eller studerar i Finland i minst två år.
Man kan få rätt till förmåner från FPA också om man arbetar i Finland och lönen är minst 741,75 euro per månad.
Asylsökande omfattas av mottagningstjänsterna
Om en person som anländer till Finland har ansökt om asyl, omfattas han eller hon av mottagningstjänsterna. Då svarar flyktingförläggningen för försörjningen och övriga tjänster under uppehållstillståndsprocessen. En asylsökande kan inte få förmåner från FPA.
En person som inte har sökt asyl eller tillfälligt skydd och därför inte kan trygga sin försörjning med hjälp av mottagningstjänsterna kan ha rätt till minst en nödvändig andel av det grundläggande utkomststödet om personen i fråga har behov av stöd. Med en nödvändig andel av det grundläggande utkomststödet avses livsmedel och nödvändiga receptbelagda läkemedel. För dessa beviljas betalningsförbindelser. Personen ska dock först utreda om han eller hon kan trygga sin försörjning på något annat sätt, till exempel genom att använda eventuella besparingar eller möjligheter att flytta pengar.
Läs mer: