En del av de temporära ändringarna i sjukförsäkringslagen på grund av coronaepidemin fortsätter att gälla | FPAGå till innehållet
Pressmeddeleande

En del av de temporära ändringarna i sjukförsäkringslagen på grund av coronaepidemin fortsätter att gälla

Publicerad 8.12.2022

Man får även i fortsättningen ersättning för resor i anslutning till coronavaccination och coronatest. Även PCR- och antigentest inom den privata hälso- och sjukvården ersätts fortsättningsvis. 

Det har gjorts temporära ändringar i sjukförsäkringslagen på grund av coronaepidemin, och FPA har utifrån dem betalat ersättning för resor i anslutning till coronavaccination och coronatest samt för coronatest inom den privata hälso- och sjukvården. Riksdagen har godkänt en lagändring enligt vilken FPA fortsätter att ersätta dessa kostnader fram till 30.6.2023. 

Resor i anslutning till coronavaccination och coronatest

FPA fortsätter att ersätta kostnaderna för resor i anslutning till coronavaccination och coronatest fram till 30.6.2023. Om det är fråga om en tur- och returresa till ett test eller en vaccination av drive in-typ, tas endast en självriskandel ut för resan. I övrigt ersätts resorna på samma sätt som andra resor till hälso- och sjukvård.

Resorna ersätts i regel enligt det billigaste sättet att resa. Om kunden på grund av sitt hälsotillstånd inte kan använda allmänna kommunikationsmedel eller om allmänna kommunikationsmedel saknas, kan hen få ersättning för taxiresor.
Ersättning för coronaundersökningar

FPA-ersättningen för ett PCR-test inom den privata hälso- och sjukvården är även i fortsättningen 100 euro och ersättningen för ett antigentest 36 euro. Ersättning betalas fram till 30.6.2023. 

Från och med 1.1.2023 ersätter FPA inte längre andra undersökningar för att konstatera coronasmitta.

Ersättning för vaccinationsåtgärder

FPA fortsätter att betala ersättning till arbetsgivarna för kostnaderna för coronavaccinationer fram till 30.6.2023. Ersättningen är 16 euro per vaccinationsåtgärd. För vaccinpreparat betalas ingen ersättning, eftersom de är avgiftsfria för serviceproducenten. Kommunerna och från och med 1.1.2023 välfärdsområdena ansvarar för att ordna coronavaccinationer och samordnar vaccinationerna.

Senast ändrad 8.12.2022