FPA:s rehabiliteringskurser stöder funktionsförmågan, vardagen och orken – hälso- och sjukvårdens roll central vid hänvisning till kurserna
De rehabiliterings- och anpassningskurser som finansieras av FPA erbjuder stöd för vardagen, för att hålla sjukdomen under kontroll samt för arbets- och studieförmågan till klienter med olika sjukdomar och funktionsnedsättningar. Hälso- och sjukvårdspersonalen har en central roll i att hänvisa klienter till rätt form av rehabilitering i rätt tid.
FPA ordnar årligen över 200 rehabiliterings- och anpassningskurser, och kurserna är avgiftsfria för klienterna. Under kurserna stärks klienternas egen aktivitet, ges handledning av sakkunniga och kamratstöd samt främjas funktionsförmågan och välbefinnandet på ett konkret sätt. Hälso- och sjukvårdspersonalen kan på ett avgörande sätt inverka så att klienten får den rehabilitering hen behöver i rätt tid. Uppmana klienten att söka till en kurs redan i det skedet när funktionsförmågan ännu kan stärkas i förebyggande syfte!
Är du fysioterapeut? Rekommendera distansrehabiliteringskurser för personer med sjukdomar i rörelseorganen
Sjukdomar i rörelseorganen är en av de vanligaste faktorerna hos personer i arbetsför ålder som försvagar funktionsförmågan. FPA:s distansrehabiliteringskurser för personer med sjukdomar i rörelseorganen har utarbetats för klienter för vilka traditionell fysioterapi och träning på egen hand inte räcker. Distansrehabiliteringskurserna kombinerar multiprofessionellt stöd, gruppverksamhet och träning på egen hand på ett smidigt sätt i klientens vardag.
För att söka till en kurs behöver klienten utöver ansökan en blankett med rekommendation av en fysioterapeut. Inget läkarutlåtande behövs.
Aktuella kurser för olika klientgrupper
FPA:s kursurval är omfattande och täcker olika livssituationer och sjukdomsgrupper - nedan ser du exempel på kurser som ger aktuellt stöd till unga och personer i arbetsför ålder samt till barn och deras familjer.
- Kurserna Ungas liv – för unga i åldern 16–29 år som har lindrig eller medelsvår depression eller ångestsyndrom.
- Rehabiliteringen Min egen väg – för unga i åldern 16–29 år som har ADHD eller autismspektrumtillstånd.
- LAKU-familjerehabilitering – för familjer med ett barn i åldern 7–15 år som diagnosticerats med en utvecklingsneurologisk funktionsnedsättning.
- Oras-kurser för personer i arbetsför ålder – för personer med utmattningssymtom och psykisk ohälsa.
- Diabeteskurser – som stöd för egenvård och ändring av levnadsvanor.
- MBO-kurser – för personer med metabolt syndrom och typ 2-diabetes, som stöd för viktkontroll och levnadsvanor.
- Kurser för personer som haft stroke – för personer som haft stroke och deras närstående – också grupper för äldre.
- Kurser för barn och unga med reumatiska sjukdomar – när hela familjen deltar möjliggörs gemensam inlärning och kamratstöd.
Alla rehabiliterings- och anpassningskurser som FPA ordnar finns på adressen kela.fi/rehabiliterings-och-anpassningskurser.
Tilläggsfinansiering stärker tillgången till tjänster
I slutet av 2024 fick FPA tilläggsfinansiering på 16,5 miljoner euro för rehabilitering enligt prövning. Tack vare detta kan rehabiliteringstjänster tillhandahållas för fler klienter också under kommande år.
Så här hänvisar du din klient till rehabilitering
Du kan börja helt enkelt med en kort diskussion om klientens situation och önskemål. Användbara frågor är till exempel:
- Vad önskar klienten få stöd med?
- Hurdan är klientens funktionsförmåga nu - kan den stärkas?
- Hurdana förväntningar och önskemål har klienten vad gäller rehabilitering?
För att söka till en kurs behövs i regel ett läkarutlåtande B eller för distansrehabiliteringskurser för personer med sjukdomar i rörelseorganen en blankett med rekommendation av en fysioterapeut. I utlåtandet behöver men inte ange en viss bestämd kurs utan en allmän bedömning av rehabiliteringsbehovet räcker.
Mer information