Ilmoita työttömyyden jatkumisesta

Kun työttömyysturvahakemuksesi on hyväksytty ja jos työttömyys jatkuu, sinun on täytettävä säännöllisesti työttömyysajan ilmoitus.

 

Työttömyysturva maksetaan tekemäsi työttömyysajan ilmoituksen perusteella. Näin ilmoitat Kelaan päivät, jotka olet ollut työttömänä, töissä tai esimerkiksi työharjoittelussa.

Toimi näin

  1. Ilmoita työttömyyspäivät verkossa. Kirjaudu asiointipalveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  2. Jos olet ollut töissä, merkitse työssäolopäivät ja toimita tarvittavat liitteet Kelaan. Jos osallistut työllistämistä edistävään palveluun, merkitse läsnä- ja poissaolopäivät.
  3. Ilmoita verkossa myös esimerkiksi perhesuhteiden muutoksista, sillä ne voivat vaikuttaa työttömyysetuuden määrään.

Jos olet yrittäjä ja saat Kelasta väliaikaista työmarkkinatukea koronaepidemian takia, ilmoita työttömyyspäiväsi tämän ohjeen mukaan: Yrittäjän ohje työttömyysajan ilmoituksen täyttämiseen (pdf). Hakemuksen käsittely Kelassa on sujuvampaa, kun täytät ilmoituksen pdf-ohjeessa kerrotulla tavalla.

Katso video työttömyysajan ilmoituksen tekemisestä verkossa

 

Paperinen ilmoitus

Asiointipalvelun käyttämisen vaihtoehto on, että täytät paperisen työttömyysajan ilmoituksen ja postitat sen Kelaan. Käytä lomaketta Ilmoitus työttömyysajasta TT2 (pdf).

Kela saa tiedot palkkatuloista tulorekisteristä. Kela hyödyntää näitä tietoja hakemusten käsittelyssä. Tarvittaessa sinulta pyydetään lisätietoja.

Vain pääsiäinen ja joulu vaikuttavat  ilmoitus- ja maksupäiviin

Keväästä 2020 lähtien vain pitkät arkipyhät eli pääsiäinen ja joulu vaikuttavat työttömyysajan ilmoitus- ja maksupäiviin. Aiemmin myös yksittäiset arkipyhät, kuten vappu, helatorstai ja itsenäisyyspäivä, aikaistivat työttömyysturvan ilmoitus- ja maksupäiviä. Kela luopuu tästä käytännöstä, koska työttömyysturvalaki ei edellytä maksujen aikaistamista.

Lue lisää