Kalliit lääkkeet | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Kalliit lääkkeet

Lääke on kallis, jos siitä on markkinoilla pakkauskoko, joka maksaa yli 1 000 euroa. Määritelmä perustuu sairausvakuutuslakiin. 

Jos lääke on kallis, voit saada yhdellä ostokerralla korvauksen enintään 1 kuukauden lääkkeistä.

Esimerkki kalliista lääkkeestä

30 tabletin pakkaus maksaa 800 euroa ja 100 tabletin pakkaus 2 500 euroa. Molemmat pakkaukset ovat kalliita lääkkeitä, koska lääkkeestä on markkinoilla yli 1 000 euroa maksava pakkauskoko. 

Voit olla yhteydessä Kelaan, jos apteekissa käyminen kuukauden välein on sinulle erityisen hankalaa. Kela selvittää, onko sinun mahdollisuus saada poikkeuslupa. Poikkeusluvalla voit ostaa kallista lääkettä 3 kuukaudeksi ja saada ostosta suorakorvauksen apteekista.

Kela myöntää poikkeusluvan kokonaistilanteen perusteella. Sitä ei myönnetä pelkästään vaikean sairauden tai sen vuoksi, että apteekkiin on pitkä matka. 

Voit saada poikkeusluvan yhdelle ostokerralle tai pidemmäksi ajaksi. Yleensä pitkäaikainen lupa myönnetään reseptin voimassaolon ajaksi.

Näin haet poikkeuslupaa

  1. Soita Kelan puhelinpalveluun tai lähetä asiasta viesti OmaKelassa. Kirjaudu OmaKelaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  2. Kerro, miksi tarvitset poikkeusluvan ostaa kerralla kallista lääkettä yli kuukauden määrän. 
  3. Saat Kelasta tiedon, kun asia on käsitelty. 
  4. Jos saat poikkeusluvan, tieto siitä menee Kelasta apteekkiin.
Sivu päivitetty 12.2.2024