Lääkehaku

Lääkehaku-palvelussa on ajantasaiset tiedot Suomessa kaupan olevista lääkkeistä, korvattavista perusvoiteista ja korvattavista kliinisistä ravintovalmisteista. Lääkehaun tiedot perustuvat Kelan ylläpitämään Lääketietokantaan.

Hinta

Lääkehaussa näkyvät hinnat perustuvat lääkeyritysten tekemiin hintailmoituksiin. Jos valmiste ei ole korvattava, lääkeyritys voi hinnoitella valmisteen vapaasti. Korvattavan valmisteen hinta ei voi olla Lääkkeiden hintalautakunnan (Hila) vahvistamaa hintaa suurempi. Näytön hinta-sarakkeessa on valmisteen arvonlisäverollinen vähittäismyyntihinta. Lääkkeiden arvonlisävero on 10 %, ilman lääkemääräystä myytävien kliinisten ravintovalmisteiden 14 % ja perusvoiteiden 24 %.

Lääkehaku

Katso lääkkeen hinta ja korvattavuus sekä vastaavat valmisteet

Lääkehaku

Uudet hinnat päivitetään lääkehakuun kunkin kuun 1. ja 15. päivä. Lääkevalmisteiden hinta on sama kaikissa Suomen apteekeissa.

Kun valmiste toimitetaan reseptillä, hintaan lisätään apteekissa lääketaksan mukainen toimitusmaksu 2,39 euroa (sis. alv.). Apteekin perimä hinta on tämän vuoksi suurempi kuin lääkehaussa ilmoitettu hinta. Jos valmiste on korvattava, asiakas saa korvauksen myös toimitusmaksusta.

Kliinisiä ravintovalmisteita ja perusvoiteita voidaan myydä apteekista myös ilman reseptiä. Tällöin valmisteiden hinta on eri kuin lääkehaussa ilmoitettu hinta, koska apteekit voivat hinnoitella nämä valmisteet vapaasti.

Korvattavuus

Lääkehaun korvattavuus-sarakkeessa on ilmoitettu suurin korvaus, joka kyseisestä valmisteesta on mahdollista saada. Korvauksen voi saada vain reseptillä ostetuista korvausjärjestelmään kuuluvista valmisteista.

Korvattavuus-sarakkeessa olevasta linkistä avautuvat tarkemmat korvattavuustiedot. Jos valmiste on erityiskorvattava tai rajoitetusti korvattava, korvausnumerot toimivat linkkinä Kelan päätöksen mukaisiin korvausoikeuden edellytyksiin.

Vastaavat valmisteet

Lääkehausta näet vastaavat valmisteet, joihin lääkevalmiste voidaan vaihtaa apteekissa. Vastaavat valmisteet -kohdasta voit tarkistaa halvimman vaihtokelpoisen lääkkeen hinnan.

Jos lääke kuuluu viitehintajärjestelmään, lääkehaku näyttää viitehinnan. Se on ylin hinta, josta korvaus voidaan maksaa.

Viitehinnat määräytyvät lääkeyritysten tekemien hintailmoitusten perusteella 4 kertaa vuodessa. Uudet viitehinnat tulevat voimaan tammikuun, huhtikuun, heinäkuun ja lokakuun ensimmäisenä päivänä. Lääkevaihdosta johtuvan hintakilpailun vuoksi monien lääkkeiden hinnat voivat muuttua kahden viikon kuluttua viitehintojen voimaantulosta.

Lue lisää