Kelan lääkehaku | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Lääkehaku

Kelan lääkehaussa on ajantasaiset tiedot Suomessa kaupan olevista lääkkeistä sekä korvattavista perusvoiteista ja kliinisistä ravintovalmisteista. Lääkehaun tiedot perustuvat Kelan ylläpitämään Lääketietokantaan.

Hinta

Lääkehaussa näkyvä valmisteen hinta on lääkeyrityksen ilmoittama arvonlisäverollinen vähittäismyyntihinta. Hinta voi muuttua kuukauden 1. ja 15. päivä.

Lääkkeiden vähittäismyyntihinnasta säädetään lääkelaissa ja valtioneuvoston asetuksessa lääketaksasta. Vähittäismyyntihintaan lisätään 10 % arvonlisävero.

  • Reseptilääkkeiden hinta on sama kaikissa Suomen apteekeissa. Vähittäismyyntihinta määräytyy asetuksessa olevan laskentakaavan mukaisesti.
  • Itsehoitolääkkeiden hinta voi vaihdella apteekista riippuen. Vähittäismyyntihinta on enintään asetuksessa olevan laskukaavan mukainen ja vähintään yhtä suuri kuin valtakunnallisesti käytössä oleva tukkuhinta.

Kun apteekki toimittaa valmisteen reseptillä, hintaan lisätään 2,39 euron toimitusmaksu. Apteekin perimä hinta on tämän vuoksi suurempi kuin lääkehaussa näkyvä hinta.

Jos valmiste on korvattava, asiakas saa korvauksen myös toimitusmaksusta. Apteekki perii toimitusmaksun asiakkaalta vain kerran, vaikka se toimittaisi monta saman valmisteen pakkausta kerralla.

Jos asiakas ostaa kliinisen ravintovalmisteen tai perusvoiteen apteekista ilman reseptiä, valmisteen hinta voi olla eri kuin lääkehaussa näkyvä hinta. Tämä johtuu siitä, että ilman reseptiä myytävien kliinisten ravintovalmisteiden ja perusvoiteiden hinnoittelu on vapaata.

Korvattavuus

Korvauksen voi saada valmisteesta, joka on määrätty reseptillä sairauden hoitoon ja jonka korvattavuus on voimassa. Korvattavuuden vahvistaa lääkkeiden hintalautakunta (Hila).

Suurin osa lääkekorvausjärjestelmään kuuluvista valmisteista on peruskorvattavia kaikille asiakkaille.

Jos Hila on vahvistanut valmisteelle erityiskorvattavuuden tai rajoittanut valmisteen korvattavuutta, asiakas tarvitsee korvauksen saamiseksi Kelan myöntämän korvausoikeuden.

Korvausoikeuksien myöntöperusteet löytyvät lääkehausta seuraavasti:

  1. Avaa Kelan lääkehaku.
  2. Kirjoita valmisteen nimi tai lääkeaine tai valitse haluamasi korvausnumero pudotusvalikosta.
  3. Avaa valmisteen korvattavuustiedot nuolipainikkeesta ”perus” tai ”erityis”.
  4. Valitse korvausnumerossa oleva linkki. Linkistä avautuvat korvausoikeuden myöntöperusteet.

Vastaavat valmisteet

Lääkehaun Vastaavat valmisteet -kohdasta voi tarkistaa halvimman vaihtokelpoisen lääkkeen hinnan.

Osalla vaihtokelpoisista lääkkeistä on Hilan vahvistama viitehinta. Se on korkein hinta, josta asiakas voi saada korvauksen. Jos lääke on viitehintaa kalliimpi, asiakas ei saa korvausta viitehinnan ylittävältä osalta.

Viitehinnat määräytyvät lääkeyritysten tekemien hintailmoitusten perusteella 4 kertaa vuodessa. Uudet viitehinnat tulevat voimaan tammikuun, huhtikuun, heinäkuun ja lokakuun ensimmäisenä päivänä.

Lue lisää

Sivu päivitetty 15.4.2024