Matkakorvausten määrä ja omavastuu | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Matkakorvauksen määrä ja omavastuu

Voit saada Kelasta matkakorvausta, kun matkustat julkiseen tai yksityiseen terveydenhuoltoon ja matkan syy on

  • sairaus
  • raskaus
  • synnytys
  • kuntoutus ja sinulla on Kelan tai julkisen terveydenhuollon kuntoutuspäätös.

Lue lisää siitä, mitä matkoja Kela korvaa:

Omavastuu on enintään 25 euroa

Maksat yhdensuuntaisesta matkasta enintään 25 euron omavastuun. Kela korvaa sen ylittävät kustannukset. Jos matkasi maksaa vähemmän kuin omavastuun, maksat matkan koko hinnan.

Säilytä kuitti tai muu luotettava selvitys, josta näkyvät matkastasi aiheutuneet kustannukset (taksimatkoista omavastuukuitti tai vastaava). Kela voi pyytää sinulta kuittia myöhemmin.

Jos matkustat omalla autolla, Kela korvaa 0,33 e/km siitä kustannusten osasta, joka ylittää omavastuun (25 e).

Kaikki matkat kerryttävät vuosiomavastuuta eli matkakattoa

Jos itse maksamasi matkakustannukset ylittävät kalenterivuoden aikana 300 euroa, et maksa loppuvuoden matkoistasi mitään. Tähän 300 euron vuosiomavastuuseen lasketaan mukaan yksittäisten matkojen omavastuut ja niitä pienemmät kustannukset. Voit tarkistaa matkakustannusten omavastuukertymän OmaKelasta. Valitse ensin Omat etuudet. Näet matkojen omavastuukertymän kohdasta Lääkekatto ja matkakatto sekä muut sairaanhoitokorvausasiat.

Jos teet matkan omalla autolla tai julkisilla kulkuvälineillä, muista hakea korvausta myös omavastuuta pienemmistä matkakustannuksista. Myös ne kerryttävät vuosiomavastuuta. Korvaus täytyy hakea 6 kuukauden kuluessa siitä, kun matka on tehty.

Taksilla tehtyjen matkojen kustannukset kertyvät omavastuuseen automattisesti sen jälkeen, kun ne on käsitelty Kelassa. Niistä ei tarvitse hakea korvausta erikseen.

Kun vuosiomavastuu on täyttynyt

Vuoden 2023 alusta alkaen Kela ei enää lähetä erillistä korttia (ns. matkakattokortti) osoituksena vuosiomavastuun (300 e) täyttymisestä.

Kela seuraa vuosiomavastuun täyttymistä ja välittää tiedon vuosiomavastuun täyttymisestä Kela-taksien tilausvälityskeskukselle. Tällöin taksinkuljettaja ei peri maksua matkastasi loppuvuoden aikana. Tarvitset silti todistuksen, että sinulla on oikeus taksin käyttöön.

Jos sinulta peritään matkasta omavastuu, vaikka vuosiomavastuusi olisi täyttynyt, Kela palauttaa liikaa perityt omavastuut sinulle ilman erillistä hakemusta.

Muusta Suomesta poiketen Ahvenanmaalla on käytössä valtakirjamenettely, jossa taksi tilataan suoraan taksiyrittäjältä. Kun vuosiomavastuu on täyttynyt, asiakas saa tästä tiedon matkakorvauspäätöksessä. Asiakas voi myös tulostaa tiedon omavastuukertymästä OmaKelasta ja näyttää sitä taksin kuljettajalle.

Sivu päivitetty 22.4.2021