Matkakorvauksen määrä ja omavastuu

Maksat yhdensuuntaisesta matkasta enintään 25 euron omavastuun. Kela korvaa sen ylittävät kustannukset. Jos matkasi maksaa vähemmän kuin omavastuun, maksat nämä kustannukset kuljettajalle.  Myös tämä matkakustannus kerryttää vuosiomavastuuta (300 e).

Säilytä kuitti tai muu luotettava selvitys matkastasi aiheutuneista kustannuksista (taksimatkojen osalta omavastuukuitti tai vastaava). Kela voi pyytää sinulta kuittia myöhemmin.

Oman auton käytöstä korvaus on 0,20 e/km omavastuun ( 25 e)  ylittävältä osalta.

Vuosiomavastuu eli matkakatto

Jos itse maksamasi matkakustannukset ylittävät kalenterivuoden aikana 300 euroa, et maksa loppuvuoden matkoistasi mitään. Matkakattoon lasketaan mukaan yksittäisten matkojen omavastuut ja niitä pienemmät kustannukset. Jos teet matkan omalla autolla tai julkisilla kulkuvälineillä, muista hakea korvausta myös omavastuuta pienemmistä matkakustannuksista. Korvaus pitää hakea 6 kuukauden kuluessa matkan tekemisestä.

Vuosiomavastuukortti taksi- tai ambulanssimatkaa varten

Kela seuraa vuosiomavastuun täyttymistä. Kun se on täyttynyt, saat postitse vuosiomavastuukortin (SV 191). Kortti lähetään kaikille, joiden vuosiomavastuu on täyttynyt. Saat kortin, vaikka et olisikaan matkustanut taksilla tai ambulanssilla.  Jos sinulla on oikeus Kelan korvaamaan taksimatkaan tai joudut tekemään matkan ambulanssilla, et maksa matkastasi mitään, kun näytät kortin kuljettajalle. Vuosiomavastuun täyttymisenkin jälkeen tarvitset todistuksen terveydenhuollosta siitä, että sinulla on oikeus käyttää taksia (Todistus matkakorvausta varten, SV 67).

Voit tulostaa OmaKelasta väliaikaisen todistuksen vuosiomavastuun täyttymisestä heti, kun vuosiomavastuusi on vahvistettu ja tieto siitä postitettu sinulle. Voit myös ottaa kuvan asiointipalvelun näyttöruudusta, jolla väliaikainen todistus on. Tällä todistuksella tai kuvalla voit osoittaa taksinkuljettajalle, että vuosiomavastuu on täyttynyt. Kun saat vuosiomavastuukortin postitse, ota se heti käyttöösi.

Jos sinulta peritään matkasta omavastuu, vaikka vuosiomavastuusi olisi täyttynyt, Kela palauttaa liikaa perityt omavastuut sinulle ilman erillistä hakemusta.