Näin hoidat perintäasiat | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Näin hoidat perintäasiat

Voit hoitaa lähes kaikkia perintäasioitasi OmaKelassa. Katso tältä sivulta asiointiohjeet

Voit hoitaa perintäasioitasi myös soittamalla Kelan perintäkeskukseen tai lähettämällä OmaKelan kautta viestin.

Voit tarkistaa jäljellä olevan velan määrän ja maksutiedot OmaKelan etusivulta kohdasta Perinnät – Katso perinnän tiedot.

Jos haluat ehdottaa maksusuunnitelmaa

Näin voit ehdottaa Kelalle suunnitelmaa velan maksamiseksi:

 1. Valitse OmaKelan etusivulta Perinnät ja Katso perinnän tiedot. Näet sieltä perittävän velan määrän, eräpäivän ja maksutiedot. Lisäksi näet, mitä velan maksusta on sovittu ja mikä perinnän tilanne on.
 2. Jos kyseessä on etuuden takaisinperintä, voit ehdottaa, että maksat velkasi osamaksulla tai että velkasi kuitataan muista Kelan maksamista etuuksista.
  • Jos haluat ehdottaa osamaksua, valitse Perinnät ja sen jälkeen Ehdota maksusuunnitelmaa. Näet samalla, minkä kokoista maksuerää voit ehdottaa.

   Toinen vaihtoehto on, että täytät ja tulostat lomakkeen Ehdotus takaisinmaksusta Y81 (pdf). Postita lomake Kelaan osoitteella Kelan perintäkeskus, PL 31, 00056 KELA.
  • Jos haluat kuitata velan muista etuuksista, lähetä viesti OmaKelassa. Valitse viestin aiheeksi Liikamaksu- ja takaisinperintäasiat ja tarkenteeksi Etuuden takaisinperinnän maksusuunnitelma. Ehdota viestissä etuutta, josta velka kuitataan, sekä määrää, joka kuitataan kuukaudessa.
 3. Jos kyseessä on opintolainan takaussaatava, voit ehdottaa osamaksua. Valitse Perinnät ja sen jälkeen Ehdota maksusuunnitelmaa. Näet samalla, minkä kokoista maksuerää voit ehdottaa.
 4. Jos kyseessä on elatusapuvelka, voit tehdä ehdotuksen maksusuunnitelmasta lähettämällä viestin OmaKelassa. Valitse viestin aiheeksi Liikamaksu- ja takaisinperintäasiat.

Kela päättää, voidaanko ehdotuksesi mukainen maksusuunnitelma hyväksyä.

Usein kysyttyä velan maksamisesta

Voit maksaa velkaa pois nopeammin kuin mistä olet sopinut kanssamme maksusuunnitelmassa. Sinun ei tarvitse erikseen ilmoittaa tästä Kelaan. Kun maksat ylimääräisiä lyhennyksiä, käytä samoja maksutietoja kuin sovituissa osamaksuissa. Näet maksutiedot OmaKelasta.

Jos et ole vielä sopinut maksusuunnitelmasta, voit sopia maksujärjestelyistä kanssamme maksukehotuksen jälkeenkin.

Jos olet jo sopinut kanssamme maksusuunnitelmasta ja saat maksukehotuksen, sinun täytyy ensin maksaa erääntyneet erät. Tämän jälkeen voit jatkaa velan maksamista aiemmin sovitun maksusuunnitelman mukaan.

Jos et pysty maksamaan erääntyneitä eriä, voit ehdottaa uutta maksusuunnitelmaa. Kela päättää, voidaanko ehdotuksesi hyväksyä.

Jos olemme jo siirtäneet perinnän ulosottoon, emme voi enää sopia kanssasi maksusuunnitelmasta.

Perintää voidaan lykätä ainoastaan varusmiespalvelun ajaksi. Ota yhteyttä Kelan perintäkeskukseen soittamalla tai lähettämällä OmaKelassa viesti. Valitse viestin aiheeksi Liikamaksu- ja takaisinperintäasiat. Elatusapuvelan perintää ei voida lykätä edes varusmiespalvelun ajaksi.

Jos et pysty maksamaan koko summaa eräpäivään mennessä, voit ehdottaa Kelalle maksusuunnitelmaa.

Kun olet maksanut velan, voit tarvittaessa pyytää Kelan perintäkeskuksesta todistuksen velan maksamisesta lähettämällä OmaKelassa viestin. Valitse viestin aiheeksi Liikamaksu- ja takaisinperintäasiat. Voimme lähettää todistuksen pyynnöstäsi myös suoraan luottotietoyhtiöille.

Jos haet maksuvapautusta opintolainan takaussaatavaan

Näin voit hakea maksuvapautusta opintolainan takaussaatavaan:

 1. Täytä lomake Maksuvapautus opintolainan takaussaatavasta OG 6 (pdf).
 2. Liitä hakemukseen tarvittavat liitteet. Hakemuslomakkeessa kerrotaan, mitä liitteitä Kela tarvitsee. Jos liite ei ole sähköisessä muodossa, voit skannata sen tai ottaa siitä kuvan.
 3. Lähetä hakemus OmaKelassa:
  • Tallenna täytetty hakemuslomake laitteellesi. Hakemuksen täytyy olla pdf-muodossa.
  • Kirjaudu OmaKelaan ja siirry kohtaan Tee hakemus.
  • Valitse Perinnät ja Opintolainan takaussaatava - hae maksuvapautusta.
  • Lisää hakemus laitteeltasi ja paina Lähetä. Kun lähetät hakemuksen OmaKelassa, sitä ei tarvitse allekirjoittaa.
  • Lähetä liitteet OmaKelassa sen jälkeen, kun olet lähettänyt hakemuksen.

   Toinen vaihtoehto on, että lähetät hakemuksesi postitse. Allekirjoita hakemus ja postita se liitteineen osoitteeseen Perintäkeskus, PL 31, 00056 KELA.
 4. Saat kotiisi postitse kirjallisen päätöksen. Näet päätöksen myös OmaKelassa.

Jos et voi hakea maksuvapautusta OmaKelassa tai paperilomakkeella, voit hakea sitä myös soittamalla Kelan perintäkeskukseen.

Palkkatulojesi ja sinulle maksettujen etuuksien tiedot Kela saa tulorekisteristä. Niitä hyödynnetään hakemuksen käsittelyssä. Tarvittaessa Kela pyytää sinulta lisätietoja.

Jos haet maksuvapautusta elatusapuvelkaan

Näin voit hakea maksuvapautusta elatusapuvelkaan:

 1. Hae elatusapuvelan maksuvapautusta OmaKelassa. Hakemuksessa ohjataan sinua ilmoittamaan tarvittavat tiedot. 
 2. Kuvaa tai skannaa liitteet ja lähetä ne OmaKelassa. Hakemuksesta selviää, mitä liitteitä tarvitset. 
 3. OmaKelasta näet, onko hakemuksesi ratkaistu. Palvelussa näet myös muistutukset mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Saat kotiisi postitse myös kirjallisen päätöksen.

Toinen vaihtoehto on, että täytät ja tulostat lomakkeen Elatusapuvelan maksuvapautus LC 1 (pdf). Lähetä hakemus ja liitteet postitse osoitteeseen Perintäkeskus, PL 31, 00056 KELA. Voit hakea maksuvapautusta myös soittamalla Kelan perintäkeskukseen. 

Palkkatulojesi ja sinulle maksettujen etuuksien tiedot Kela saa tulorekisteristä. Niitä hyödynnetään hakemuksen käsittelyssä. Tarvittaessa Kela pyytää sinulta lisätietoja.

Et voi tehdä hakemusta OmaKelassa silloin, jos haet maksuvapautusta takautuvasti yli vuoden ajalta tai haet maksuvapautusta ajalta, jolta Kela on aiemmin käsitellyt maksuvapautushakemuksesi. Näissä tilanteissa voit hakea maksuvapautusta lomakkeella Elatusapuvelan maksuvapautus LC 1 (pdf).

Lue lisää

Sivu päivitetty 1.2.2024