Ulkomaanmatka ja vammaisten tulkkauspalvelut | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Vammaisten tulkkauspalvelu ulkomaanmatkalle

 

Voit saada tulkkausta myös ulkomaanmatkalla, jos sinulle on myönnetty oikeus vammaisten henkilöiden tulkkauspalveluun.

Matkan täytyy liittyä opiskeluusi, työhösi tai muuhun tavalliseen elämääsi. Voit saada tulkkauspalvelua esimerkiksi ulkomaille suuntautuvalle lomamatkalle tai matkalle tuttavan tai sukulaisen luo.

Myös ulkomaanmatkalla tulkkauspalvelun järjestäminen edellyttää aina sitä, että tiedät tarpeesi etukäteen. Hae oikeutta ja tilaa tulkkaus hyvissä ajoin ennen matkaa. Voit hakea ja tilata tulkkauksen ulkomaanmatkalle samaan aikaan ja samalla hakemuksella.

Jos matkustat päiväksi naapurimaahan

Et tarvitse erillistä oikeutta tulkkaukseen ulkomaanmatkalle, jos matkustat päiväksi Suomen naapurimaahan tai lähdet alle vuorokauden pituiselle risteilylle. Tällainen matka katsotaan kotimaan matkaksi.

Etätulkkaus ulkomaanmatkalla

Voit käyttää etätulkkausta myös ulkomailla. Sinun ei tarvitse hakea oikeutta tulkkaukseen ulkomaanmatkalle, jos käytät matkan aikana vain etätulkkausta.

Enintään 2 viikon matkalle

Voit saada tulkkausta ulkomaanmatkalle enintään 2 viikon ajaksi. Sitä pidemmälle matkalle tulkkausta voi saada vain, jos tarvitset tulkkausta työhön tai opiskeluun tai jos sinulla on jokin muu perusteltu syy.

Tulkki omalta alueelta

Tulkki ulkomaanmatkalle järjestetään omalta alueeltasi. Jos sinulla on henkilökohtainen tulkkilista, oman alueen tulkki pyritään löytämään listalta. Jos kaikki listallasi olevat tulkit ovat varattuja, Vammaisten tulkkauspalvelukeskus ottaa sinuun yhteyttä.

Voit myös ehdottaa omalta alueeltasi tulkkia ulkomaanmatkalle.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti

Jos sairastut äkillisesti tai joudut tapaturmaan ulkomailla, saat sairaanhoitoa EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä samaan hintaan kuin maassa asuvat ihmiset, jos sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti.

Lue lisää