B-lausunto lääkkeen tai kliinisen ravintovalmisteen korvausoikeutta varten

Kelan asiakas tarvitsee B-lausunnon (SV 7) hakiessaan korvausoikeutta lääkärin määräämiin lääkkeisiin ja kliinisiin ravintovalmisteisiin.

Saat lomakepohjia Terveysportista tai Kelan lomakevarastosta lähettämällä sähköpostia osoitteeseen lomakevarasto@kela.fi. Katso ohjeet lomakkeiden käyttöön (Henkilöasiakkaat-osio).

Lue lisää lääkekorvausoikeuden hakemusmenettelystä.
Lue lisää korvausoikeuden hakemisesta ja myöntämisestä (Henkilöasiakkaat-osio).

Huolellisesti tehty lausunto on potilaasi etu

Huolellisesti laadittu lääkärinlausunto vähentää Kelan tarvetta pyytää lisäselvityksiä. Se myös nopeuttaa hakemuksen käsittelyä. Potilaasi kannalta on tärkeää, että hän saa Kelasta päätöksen hakemukseensa mahdollisimman nopeasti.

 

Näin kirjoitat lausunnon

Voit tarkistaa Kelan sivuilta, mitä lausunnosta pitää käydä ilmi ja täyttyvätkö korvausoikeuden myöntöperusteet. Myöntöperusteet löydät Kelan lääkehakupalvelun kautta seuraavasti:

  1. Avaa Kelan lääkehaku.
  2. Kirjoita valmisteen nimi tai lääkeaine tai valitse haluamasi vaihtoehto pudotusvalikosta Sairaus / korvausnumero.
  3. Valitse valmistelistan Korvattavuus-sarakkeesta linkki ”perus” tai ”erityis”.
  4. Valitse korvausnumerossa oleva linkki. Linkistä avautuvat korvausoikeuden myöntöperusteet.

B-lausunnon lähettäminen Kelaan

Lähetä B-lausunto Kelaan sähköisesti, jos se on mahdollista. Potilaasi näkee Kelan asiointipalvelusta, onko lääkärinlausunto saapunut Kelaan ja onko korvausoikeus myönnetty.

Jos sähköinen järjestelmä ei ole käytössä, sovi potilaan kanssa, toimittaako hän itse lausunnon Kelaan vai lähetetäänkö se hänen puolestaan. Katso postiosoitteet Kelaan.

Anna potilaalle kopio B-lausunnosta.