Regeringen föreslår dubbelt barnbidrag i december | FPAGå till innehållet
Pressmeddeleande

Regeringen föreslår dubbelt barnbidrag i december

Publicerad 20.10.2022

Enligt ett lagförslag ska barnbidragen betalas till det dubbla beloppet i december 2022. Om en familj utöver barnbidrag får utkomststöd kommer det extra barnbidraget inte att inverka på beloppet av utkomststödet.

Regeringen föreslår en temporär ändring i barnbidragslagen och i lagen om utkomststöd. Syftet med lagändringen är att öka köpkraften hos barnfamiljer då priserna stiger. Regeringens proposition är en av de åtgärder som man kommit överens om vid budgetmanglingen för 2023 för att stödja medborgarnas köpkraft.

Enligt propositionen ska FPA betala barnbidraget till dubbelt belopp i december 2022. Det föreslås också att barnbidragets ensamförsörjartillägg betalas till dubbelt belopp. FPA betalar barnbidrag för alla barn under 17 år som är stadigvarande bosatta i Finland. Beloppet av barnbidraget stiger med antalet barn i familjen. Se barnbidragets och ensamförsörjartilläggets belopp på FPA:s webbplats.

Exempelvis är de barnbidrag som betalas för två barn sammanlagt 199,72 euro per månad. I ett hushåll med två föräldrar innebär dubbelt barnbidrag en extra inkomst på 199,72 euro, medan tillägget i ett enföräldershushåll är 326,32 euro. Då uppgår barnbidragen i hushåll med två föräldrar i december till sammanlagt 399,44 euro och i hushåll med en förälder till 652,64 euro.

Barnbidraget är skattefri inkomst, och egendom och inkomster inverkar inte på dess belopp. Beloppet av barnbidrag är inte bundet till folkpensionsindexet.

Normalt sett utgör barnbidraget inkomst som beaktas vid beviljande av utkomststöd. Till exempel i november 2021 fick cirka 15 procent av mottagarna av utkomststöd barnbidrag. Enligt regeringens proposition är det extra barnbidraget som ska betalas i december prioriterad inkomst som inte inverkar på beloppet av utkomststöd.

I september i år betalade FPA barnbidrag till 533 322 mottagare för totalt 959 481 barn. Utbetalningen av barnbidraget till det dubbla beloppet i december ökar förmånsutgifterna för barnbidragets del med cirka 112 miljoner euro.

Det dubbla barnbidraget är avsett att betalas på den normala utbetalningsdagen för barnbidraget, som i år infaller fredagen den 23 december.

Närmare information för kunder

Senast ändrad 20.10.2022