Besluten om bostadsbidrag för 2023 dröjer | FPAGå till innehållet
Pressmeddeleande

Besluten om bostadsbidrag för 2023 dröjer

Publicerad 16.11.2022

FPA kan inte börja handlägga ansökningar om bostadsbidrag som beviljas eller justeras för 2023 förrän tidigast i mitten av december. Bostadsbidragsansökningarna kan handläggas när FPA har fått tillgång till alla uppgifter som inverkar på bostadsbidraget belopp.

FPA kan påbörja handläggningen av ansökningar om allmänt bostadsbidrag för nästa år tidigast i mitten av december och handläggningen av ansökningar om bostadsbidrag för pensionstagare lite tidigare. Ansökningarna kan handläggas först när alla nödvändiga uppgifter som påverkar beloppet av förmånerna finns tillgängliga. 

Regeringen har föreslagit en temporär ändring i det allmänna bostadsbidraget som skulle gälla för 2023. Den proposition som berör ändringen behandlas fortfarande i riksdagen.  

En del av bestämningsgrunderna för bostadsbidraget för pensionstagare fastställs årligen genom förordning av statsrådet. Förordningen för 2023 har ännu inte utfärdats.  

Dessutom påverkas en del av grunderna för det allmänna bostadsbidraget och bostadsbidraget för pensionstagare av index som fastställs årligen. På beloppen av de bostadsbidrag som FPA betalar inverkar också många andra förmåner, och beloppen av dessa förmåner ändras också vid årsskiftet. 

Har du ansökt om bostadsbidrag eller justering av bidraget för nästa år?

Om du har ansökt om bostadsbidrag för 2023 kan handläggningstiden bli längre än i genomsnitt på grund av förändringarna vid årsskiftet.  

I e-tjänsten MittFPA kan du behändigt kontrollera hur din ansökan framskrider. I e-tjänsten ser du när ansökan har mottagits, om ansökan redan behandlats, hur mycket bidrag som beviljats och när följande utbetalningsdag är.

De räknare som finns på FPA:s webbplats uppdateras i januari. För tillfället kan du med hjälp av räknarna bedöma hur mycket bostadsbidrag du skulle kunna få utifrån uppgifterna för 2022.

Senast ändrad 16.11.2022