Det osäkra världsläget syns i moderskapsförpackningens innehåll 2023 | FPAGå till innehållet
Pressmeddeleande

Det osäkra världsläget syns i moderskapsförpackningens innehåll 2023

Publicerad 13.12.2022

FPA har offentliggjort moderskapsförpackningen för 2023. De första nya förpackningarna delas ut till kunderna i början av 2023. Vid valet av produkter till förpackningen har FPA fäst särskild uppmärksamhet vid produkternas hållbarhet. Det osäkra världsläget och den allmänna kostnadsökningen syns emellertid i antalet produkter. 

Moderskapsförpackningen har varit ett stöd för barnfamiljer i den finländska välfärdsstaten redan i 85 år. Kommer förpackningen att finnas kvar om 85 år? Tiden med corona-viruset höjde den allmänna kostnadsnivån och försvårade tillgången på material. Kriget i Ukraina har ytterligare bidragit till den instabila utvecklingen på marknaden.

Med ökade kostnader minskar antalet produkter i förpackningen

Prishöjningarna har påverkat också upphandlingen av den nya moderskapsförpackningen. Med de 170 euro som används för en förpackning får man inte längre lika många produkter som tidigare. I moderskapsförpackningen 2023 finns det 38 olika produkter. Det finns alltså 5 produkter färre än i fjol (2022). Antalet produkter har minskat med 12 stycken jämfört med år 2021 och 17 stycken jämfört med år 2020.

– Av detta kan man sluta sig till att urvalet i förpackningen minskar. I början av året föreslog vi att värdet på förpackningen skulle höjas med 30 euro per förpackning, men vårt förslag fick tyvärr inte gehör. Positivt är dock att ansvarsfullheten, kvaliteten och hållbarheten när det gäller produkterna har förbättrats avsevärt under de senaste åren, konstaterar Veera Petäjä som är ansvarig planerare i fråga om innehållet i moderskapsförpackningen på FPA.

Dagens situation är i någon mån en upprepning av det förflutna, eftersom familjerna åter har mindre pengar än vanligt till sitt förfogande. För 85 år sedan var förpackningen ett nytt, innovativt och konkret sätt att hjälpa lågavlönade mödrar att komma igång.

- Förpackningen är ett sätt att stödja familjer när det går bra men också i svåra tider. Det är fortfarande cirka två tredjedelar som väljer förpackningen i stället för moderskapsunderstödet i form av en penningsumma, så förpackningens popularitet har inte minskat, konstaterar Petäjä.

– Vi på FPA hoppas att moderskapsförpackningen fortsätter vara ett stöd för familjerna i 85 år till, fortsätter hon. 

De viktigaste och mest användbara produkterna

I den nya förpackningen har FPA tagit med de viktigaste produkterna som nyblivna familjer behöver i sin vardag. Produkterna har valts ut med omsorg. Särskild vikt har fästs vid materialvalen, kvaliteten och ansvarsfullheten. 

FPA vill betona användbarheten och ansvarsfullheten när det gäller innehållet i den nya moderskapsförpackningen. Av de produkter som tillverkats av bomull är största delen tillverkade av ekologisk bomull. I några produkter har man delvis använt återvunnet material. Alla produkter måste uppfylla de säkerhetskrav som den finländska lagstiftningen och EU-lagstiftningen ställer.

– Vissa produkter har dock fallit bort på grund av att det inte kom in några anbud gällande dem, bland annat kondomer, dregellapp och gosedjur, säger Petäjä. 

De flesta bodies i förpackningen är omlottbodies. Det finns två bodies med löstagbar förlängningsbit och alla byxor har vändbar resår i midjan, vilket förlänger produkternas livslängd.

Kundernas önskemål har beaktats även den här gången

En av de mest omtyckta produkterna i moderskapsförpackningen är den användbara uteoverallen. Mönstervalet för overallen år 2023 föll i publikomröstningen på det mörkblå Muminmönstret som fick 57,3 procent av rösterna. Totalt gavs 8 593 röster. Som mönster för åkpåsen som kan göras om till ett täcke röstade publiken fram det gråa motivet som föreställer djurfamiljer. Det fick 39,1 procent av rösterna. Sammanlagt gavs 8592 röster.

Aya Iwayas illustration Perhe (Familjen) pryder även den nya bäddlådan. I illustrationen figurerar björnar, hästar, svanar och ripor samt andra inhemska djur och deras familjer i bästa samförstånd. Hösten 2022 ordnades en tävling där man efterlyste mönster för lådan. De vinnande bidragen (sidan finns bara på finska) kommer att ses på förpackningarna under de närmaste åren. Bäddlådan har planerats så att den kan användas som första säng för bebisen – i förpackningen ingår också en madrass som passar till lådan.

Följebrevet i moderskapsförpackningen innehåller information om föräldradagpenningarna, år 2023 även på samiska. Det går fortfarande att beställa fjolårets utgåva av barnets första bilderbok Ilo pisaroi!/Glädjedroppar! på samiska från FPA. Dessutom går det att hämta en pdf-version av den nya första bilderboken Kiss, kiss, kissemirr på alla samiska språkvarieteter på webben.

Närmare information om moderskapsförpackningen:

Senast ändrad 13.12.2022