De nya serviceproducenter som valts för individuell terapi inom ramen för krävande medicinsk rehabilitering börjar tillhandahålla terapi från och med 1.1.2023 – de flesta terapitjänster fortsätter som föru | FPAGå till innehållet
Pressmeddeleande

De nya serviceproducenter som valts för individuell terapi inom ramen för krävande medicinsk rehabilitering börjar tillhandahålla terapi från och med 1.1.2023 – de flesta terapitjänster fortsätter som förut

Publicerad 10.11.2022

FPA har konkurrensutsatt den individuella terapi som ordnas inom ramen för krävande medicinsk rehabilitering. Konkurrensutsättningen innebär att en del av de serviceproducenter som tillhandahåller individuell terapi byts ut 1.1.2023. FPA kontaktar alla de kunder som måste byta serviceproducent.

FPA har konkurrensutsatt den individuella terapi som ordnas inom ramen för krävande medicinsk rehabilitering. Anbudsförfarandena gällde följande terapiformer: vattenterapi, fysioterapi, ridterapi som ges av en fysioterapeut, bildkonstpsykoterapi, musikterapi, neuropsykologisk rehabilitering, familjeterapi, talterapi, psykoterapi, ergoterapi och ridterapi som ges av en ergoterapeut.

FPA har dessutom upphandlat terapitjänster på svenska i södra, västra och norra försäkringsdistriktet.

Konkurrensutsättningen innebär att en del av de serviceproducenter som tillhandahåller individuell terapi byts ut 1.1.2023. Avtalen med de nuvarande serviceproducenterna gäller till och med 31.12.2022. 

Uppgifterna om de nya serviceproducenter som ingått avtal med FPA publiceras i FPA:s tjänst för sökning av serviceproducent i två steg: serviceproducenterna för fysioterapi och ergoterapi kan ses i söktjänsten från och med 10.11.2022 och serviceproducenterna för de övriga terapiformerna från och med 18.11.2022.

Kunden ska meddela uppgifter om serviceproducenten till FPA

Största delen av de kunder som får individuell terapi inom krävande medicinsk rehabilitering kan fortsätta som förut hos sin nuvarande terapeut eller serviceproducent också efter årsskiftet. Kunden kan försäkra sig om detta hos sin terapeut.

Om kundens serviceproducent byts ut på grund av konkurrensutsättningen, ska kunden meddela uppgifter om den nya serviceproducenten till FPA. FPA skickar ett brev till alla de kunder som blir tvungna att byta serviceproducent. FPA skickar ett brev också till de kunder som anlitar en serviceproducent vars avtal med FPA har ändrats. I sådana fall ombes kunden bekräfta valet av serviceproducent till FPA. Om kundens rehabilitering omfattar flera former av individuell terapi kan kunden få ett brev som gäller valet av flera serviceproducenter. Brevet innehåller anvisningar om hur man väljer en ny serviceproducent eller bekräftar valet av den nuvarande serviceproducenten. 

Kunden kan välja serviceproducent bland de serviceproducenter som godkänts för hans eller hennes boendekommun. Serviceproducentens kontaktuppgifter finns i FPA:s tjänst för sökning av serviceproducent. Utifrån kundens boendekommun visas i söktjänsten alla de serviceproducenter som kunden kan välja. I söktjänsten är det också möjligt att välja terapitjänst enligt språk. Då man väljer en ny serviceproducent är det bäst att försäkra sig om att serviceproducenten i fråga kan ta emot nya klienter.

Kunden kan lämna uppgifterna om den valda serviceproducenten exempelvis genom att skicka ett meddelande i MittFPA eller genom att ringa servicenumret 020 692 225. På servicenumret får kunden vid behov också hjälp med att välja en ny serviceproducent.

Senast ändrad 16.11.2022