År 2023 fick drygt 250 000 hushåll grundläggande utkomststöd från FPA – fler ukrainska hushåll bland stödtagarna än tidigare | FPAGå till innehållet
Pressmeddeleande

År 2023 fick drygt 250 000 hushåll grundläggande utkomststöd från FPA – fler ukrainska hushåll bland stödtagarna än tidigare

Publicerad 6.3.2024

Minskningen av antalet mottagare av grundläggande utkomststöd stannade av år 2023. Coronapandemin orsakade en topp i statistiken över utkomststödet, men antalet personer i behov av stöd minskade då pandemin avtog och sysselsättningsläget förbättrades.

Antalet mottagare av grundläggande utkomststöd har slutat minska. Figuren visar antalet hushåll med grundläggande utkomststöd i slutet av året och utbetalda förmåner 2017–2023.
 

År 2023 fick drygt 250 000 hushåll grundläggande utkomststöd från FPA, vilket är cirka 1 500 hushåll färre än året innan.

Medan beloppet av de stöd som betaldes ut år 2022 uppgick till 721 miljoner euro, var motsvarande belopp år 2023 drygt 718 miljoner euro.

Antalet mottagare av utkomststöd steg till en exceptionellt hög nivå år 2020, då de begränsningar som coronapandemin medförde minskade sysselsättningen i bland annat restaurang-, turism- och evenemangsbranscherna. I och med att begränsningarna slopades och sysselsättningsläget förbättrades har antalet mottagare åter minskat under de senaste åren.

Förändringarna i sysselsättningsläget inverkar förutom på arbetslöshetsförmånerna också på det grundläggande utkomststödet, eftersom unga personer inte nödvändigtvis uppfyller villkoren för arbetslöshetsförmåner, utan ansöker om utkomststöd under den tid de är arbetslösa.

Förändringarna förklaras av att fler ukrainare omfattas av den sociala tryggheten

Även om antalet mottagare av utkomststöd på det hela taget har sjunkit är situationen för barnfamiljer den motsatta. År 2023 fick mer än 45 000 barnfamiljer grundläggande utkomststöd. I antalet ingår både hushåll med en vårdnadshavare och hushåll med två vårdnadshavare, och inom båda hushållstyperna ökade antalet mottagare en aning.

En noggrannare granskning av statistiken visar att förändringarna beror på att ukrainare som flytt kriget delvis har börjat omfattas av den sociala tryggheten i Finland och därmed av utkomststödet. Bland de hushåll som fick utkomststöd var antalet ukrainska hushåll 5 000 fler än under något tidigare år.

– Bland finska medborgare minskade antalet mottagare inom alla hushållstyper, även barnfamiljer. Antalet ukrainska hushåll som fick utkomststöd jämnade i praktiken ut nästan hela minskningen och ökade antalet barnfamiljer som fick stöd, förklarar Tuija Korpela, forskare vid FPA.

Antalet barnfamiljer som fick utkomststöd i fjol ökade med cirka 500 familjer jämfört med året innan. Medan antalet ukrainska barnfamiljer som fick grundläggande utkomststöd år 2022 uppgick till drygt 130, var antalet år 2023 nästan 2 200.

År 2024 ett stort frågetecken

I allmänhet får män utkomststöd oftare än kvinnor. Det här gäller särskilt personer i arbetsför ålder, alltså personer i åldern 25–64 år. Förra året betaldes utkomststöd till cirka 188 000 män, av vilka nästan 110 000 var i arbetsför ålder. Bland stödtagarna var sammanlagt 167 600 kvinnor, av vilka knappt 89 000 var i åldern 25–64 år.

Figuren visar mottagarna av grundläggande utkomststöd enligt hushållstyp 2017–2023.
 

Bland stödtagarna i pensionsåldern accentueras dock kvinnornas andel, eftersom kvinnor i genomsnitt har mindre pensioner än män och lever längre.

Korpela förutspår att regeringens nedskärningar i vissa stöd, såsom bostadsbidraget, arbetslöshetsförmånerna och andra förmåner, sannolikt kommer att synas i form av en ökning av antalet personer som får utkomststöd i år.

– Än så länge är det svårt att förutse hur mycket stödbeloppen och antalet mottagare kommer att påverkas i år, men i och med att de övriga stöden skärs ned är det ganska klart att båda kommer att öka.

Närmare information

Informationspaket om utkomststödet

Senast ändrad 6.3.2024