Lapseneläkkeen määrä, maksaminen ja verotus | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Lapseneläkkeen määrä, maksaminen ja verotus

Lapseneläkkeen perusmäärä on 70,53 e/kk.

Kela maksaa kaksi perusmäärää eli noin 141 e/kk, jos molemmat vanhempasi ovat kuolleet.

Voit saada perusmäärän lisäksi täydennysmäärän, jos olet alle 18-vuotias. Täydennysmäärään vaikuttavat muut perhe-eläkkeesi.

  • Jos muualta kuin Kelasta saamasi bruttomääräiset perhe- tai huoltoeläkkeet ovat enintään 65,62 e/kk, voit saada täydennysmäärän täytenä eli 106,68 e/kk.
  • Jos muut perhe-eläkkeesi ovat yli 65,62 e/kk, täydennysmäärästä vähennetään puolet siitä, mikä ylittää 65,62 euroa.
  • Et saa täydennysmäärää lainkaan, jos muut eläkkeesi ylittävät 278,96 e/kk.

Jos kuollut vanhempi on työskennellyt EU- tai ETA-maassa tai Sveitsissä, sekä perus- että täydennysmäärää saattaa pienentyä.

Maksaminen

Kela maksaa lapseneläkkeen yleensä alaikäisen lapsen vanhemmalle tai muulle huoltajalle. Jos olet täyttänyt 18 vuotta ja opiskelet, lapseneläke maksetaan omalle tilillesi. Leski tai muu huoltaja voi pyytää Kelaa maksamaan myös nuorempien lasten eläkkeet heidän omille tileilleen.

Maksupäivä määräytyy sukunimen alkukirjaimen mukaan. Jos pankit ovat maksupäivänä kiinni, eläke maksetaan sitä edeltävänä pankkipäivänä.

Lapseneläkkeen maksupäivät
SukunimiMaksupäivä
A-K4. päivä
L-R14. päivä
S-Ö22. päivä

 

Jos pankit ovat maksupäivänä kiinni, eläke maksetaan sitä edeltävänä pankkipäivänä. Kela toimittaa tiedon maksamastaan eläkkeestä tulorekisteriin viiden päivän kuluessa maksupäivästä.

Lapseneläke on verotettavaa tuloa .

Lue lisää

Sivu päivitetty 4.1.2024