Tolkning stöder kommunikationen i vardagen – 5 tips för dig som använder tolktjänsten för personer med funktionsnedsättning | FPAGå till innehållet

Tolkning stöder kommunikationen i vardagen – 5 tips för dig som använder tolktjänsten för personer med funktionsnedsättning

Publicerad 17.3.2024

Anlitar du FPA:s tolktjänst för personer med funktionsnedsättning? Nedan fem viktiga saker att beakta oavsett om du är en van eller mindre van användare av tolktjänsten.

 

  1. Tolktjänsten för personer med funktionsnedsättning är avsedd för situationer där kunden på grund av sin funktionsnedsättning behöver tolkning för att kommunicera med en annan person. Det kan till exempel vara fråga om ett samtal som en person med hörselnedsättning inte klarar av trots hörapparat eller kokleaimplantat.
    • Kunden kan anlita tolktjänsten om hen kan uttrycka sig med hjälp av tolkning och använda sig av någon fungerande kommunikationsmetod, till exempel teckenspråk, tecknat tal, tal-, eller skrivtolkning eller bildkommunikation.
  2. I en tolkningssituation finns det alltid minst tre parter: kunden, den person som kunden kommunicerar med och tolken.
  3. Det är också möjligt att tolka text i liten omfattning. Tolken kan tolka till exempel blanketter eller medietexter, såsom webbpublikationer eller tidningar.
  4. FPA kan inte ordna tolkning av ljud- eller bildmaterial, såsom podcaster, tv- och radioprogram eller filmer. Då det är fråga om en teknisk inspelning förekommer det inte någon interaktiv tolkningssituation som involverar kunden och tredje part. Det är inte heller fråga om att tolka skriftliga texter i liten omfattning för att ge kunden tillgång till information.
  5. Tolktjänsten regleras av lagen om tolkningstjänst, som begränsar tolktjänsten till att gälla interaktiva situationer och tolkning i liten omfattning av texter som ger kunden tillgång till information. Vi kan inte överskrida FPA:s lagstadgade behörighet när vi ordnar tjänster. Vi behandlar dock varje tolkbeställning individuellt utifrån de uppgifter som kunden uppgett i sin beställning.

Läs mer

Om tolktjänsten för personer med funktionsnedsättning | Privatpersoner | FPA

Lag om tolkningstjänst för handikappade personer 133/2010 - Ursprungliga författningar - FINLEX ®

 

Senast ändrad 25.3.2024