Vanhempainrahapäivien luovuttaminen | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Vanhempainrahapäivien luovuttaminen

Voit luovuttaa omasta 160 arkipäivästäsi enintään 63 arkipäivää henkilölle, joka vastaa lapsen hoidosta ja on hoidon vuoksi pois työstään.

Voit luovuttaa päiviä

  • lapsen toiselle vanhemmalle
  • puolisollesi, joka ei ole lapsen vanhempi
  • lapsen toisen vanhemman puolisolle
  • muulle huoltajalle.

Puolisolla tarkoitetaan avio- tai avopuolisoa tai rekisteröityä puolisoa. 

Kaikkia päiviä ei tarvitse luovuttaa samalle henkilölle. Voit luovuttaa vanhempainrahapäiviä kuitenkin yhteensä enintään 63 arkipäivää, vaikka luovuttaisit niitä useammalle henkilölle. Voit luovuttaa vain kokonaisia vanhempainrahapäiviä. 

Yhdelle henkilölle voidaan maksaa vanhempainrahaa enintään 18 arkipäivän ajalta samaan aikaan toisen lasta hoitavan henkilön kanssa.

Sinun täytyy ensin luovuttaa OmaKelassa haluamasi vanhempainrahapäivät, jotta toinen henkilö voi hakea niiltä itselleen vanhempainrahaa. 

Linda ja Paavo saavat lapsen, jota Linda jää hoitamaan kotiin vanhempainvapaalle raskausvapaansa jälkeen. Linda palaa takaisin töihin oltuaan vanhempainvapaalla 110 arkipäivää eli noin 4,5 kuukautta. Hän luovuttaa loput 50 vanhempainrahapäiväänsä Paavolle.

Paavolla on vanhempainrahapäiviä siis yhteensä 210 arkipäivää.

Eeville ja Iirolle on syntynyt hiljattain yhteinen lapsi. Eevi ja Iiro eivät asu yhdessä eivätkä he ole naimisissa. Iiro on tunnustanut vanhemmuuden. Iirolla on uusi puoliso Maija, jolle Iiro on luovuttanut osan vanhempainrahapäivistään. Eevi, Iiro ja Maija hoitavat lasta samanaikaisesti kolmen viikon ajan lapsen syntymän yhteydessä. Kaikki kolme voivat saada vanhempainrahaa samalta ajalta yhteensä enintään 18 arkipäivää.

Tilanteita, jossa vanhempainpäivärahoja voi luovuttaa enemmän

Vanhempainrahapäiviä voi luovuttaa enemmän seuraavissa tilanteissa:

Näin luovutat vanhempainrahapäiviä

  1. Sovi vanhempainrahapäivien luovuttamisesta sen henkilön kanssa, jolle luovutat päiviä.
  2. Luovuta vanhempainrahapäivät OmaKelassa. Voit luovuttaa päiviä täyttämällä hakemuksen vanhempainpäivärahoista. Toinen vaihtoehto on, että lähetät OmaKelassa viestin, jossa kerrot kenelle luovutat vanhempainrahapäiviä ja kuinka monta päivää luovutat.

    Jos olet lapsen synnyttävä vanhempi, voit luovuttaa vanhempainrahapäiviä jo ennen kuin lapsi on syntynyt. Jos olet lapsen toinen huoltaja, voit luovuttaa päiviä vasta lapsen syntymän jälkeen.
  3. Päivien vastaanottaja hakee vanhempainrahaa luovuttamillesi päiville OmaKelassa. Huomaa, että päivien vastaanottaja näkee luovutetut päivät OmaKelassa vasta, kun hän on hakenut vanhempainrahaa luovutetuille päiville ja saanut päätöksen.

Jos et voi asioida OmaKelassa, voit luovuttaa päiviä soittamalla asiakaspalveluumme. Voit luovuttaa päiviä myös täyttämällä ja postittamalla lomakkeen Vanhempainpäivärahat SV 17 (pdf).

Luovuta vanhempainpäivärahoja

Kirjaudu OmaKelaan

Luovutuksen peruminen

Voit perua vanhempainrahapäivien luovutuksen kokonaan tai osittain. Jos luovutetut päivät vastaanottanut henkilö on jo käyttänyt osan päivistä, voit saada takaisin vain niin monta päivää kuin niitä on käyttämättä.

Jos sinulle on luovutettu vanhempainrahapäiviä, et voi itse palauttaa niitä, vaan päivät luovuttaneen henkilön pitää perua luovutus. Et voi myöskään luovuttaa sinulle luovutettuja päiviä eteenpäin.

Jäikö jotain epäselväksi?

Kysy chattirobotilta tai soita Kelan asiakaspalveluun.

020 692 206
020 692 206

Sivu päivitetty 5.6.2024