Erityistilanteet | Henkilöasiakkaat | KelaSiirry sisältöön

Erityistilanteet

Joskus elämässä tapahtuu odottamattomia muutoksia. Ole seuraavissa tilanteissa yhteydessä Kelaan, jotta saat sinulle kuuluvat perhe-etuudet oikein ja saat apua muissa Kela-asioissa.

Voit soittaa Kelaan p. 020 692 206Voit soittaa Kelaan p. 020 692 206  tai asioida palvelupisteessä.

Millainen tilanteesi on?

Jos vanhemmat antavat lapsensa adoptoitavaksi, heidän on otettava yhteyttä oman kuntansa sosiaalitoimeen tai Pelastakaa Lapset ry:hyn. Jos synnyttänyt vanhempi ei ole töissä, hän voi saada raskaus- ja vanhempainrahaa yhtäjaksoisesti vähintään 105 arkipäivää. Perheen kannattaa ilmoittaa adoptiosta Kelaan, jotta tukea ei makseta liikaa.

Jos lapsi otetaan huostaan tai sijoitetaan kiireellisesti laitos- tai perhehoitoon, vanhempi voi saada vanhempainrahaa vain, jos hän hoitaa lasta. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi kotiloman aikana.

Synnyttänyt vanhempi voi saada raskaus- ja vanhempainrahaa yhtäjaksoisesti vähintään 105 arkipäivää, jos hän ei ole työssä.

Sosiaalitoimi ilmoittaa Kelaan huostaanotosta tai kiireellisestä sijoituksesta sekä siitä, osallistuuko vanhempi lapsen hoitamiseen.

Jos lapsella on sairaus tai vamma ja sinun on osallistuttava lapsen sairaala- tai kotihoitoon, voit hakea erityishoitorahaa. Vanhempainrahaa ja erityishoitorahaa ei voi saada samalta ajalta, mutta voit perua vanhempainrahapäiviä ja käyttää ne myöhemmin. Jos siirrät vanhempainvapaatasi, sovi asiasta myös työnantajasi kanssa.

Jos lapsen toinen vanhempi sairastuu vakavasti tai vammautuu ja hän ei pysty hoitamaan lasta ennen kuin tämä täyttää 2 vuotta, voi toinen vanhempi hakea käyttämättömiä vanhempainrahapäiviä itselleen. Hakemuksen käsittelyä varten tarvitaan lääkärinlausunto, josta käy ilmi, miten sairaus tai vamma vaikuttavat vanhemman kykyyn hoitaa lasta.

Jos lapsi syntyy kuolleena tai kuolee synnytyksessä tai pian sen jälkeen, lapsen synnyttänyt vanhempi voi saada raskaus- ja vanhempainrahaa. Raskaus- tai vanhempainrahaa voi saada yhtäjaksoisesti 105 arkipäivää. Tuen saamisen edellytyksenä on, että raskaus on kestänyt vähintään 154 päivää (22 raskausviikkoa). 

Lapsen toisen vanhemman oikeus vanhempainrahaan voi alkaa lapsen kuolinpäivästä. Toinen vanhempi voi saada vanhempainpäivärahaa yhteensä 25 päivää (kuolinpäivä + 24 arkipäivää).

Jos lapsi kuolee myöhemmin mutta alle 2-vuotiaana, molemmat vanhemmat voivat saada vanhempainrahaa. Vanhempainrahaa voi saada kuolemaa seuraavasta päivästä alkaen 24 arkipäivää, jos vanhemmalla on vanhempainrahapäiviä riittävästi jäljellä.

Vanhemmat voivat pitää kaikki 24 vanhempainrahapäivää samanaikaisesti, vaikka muuten yhtä aikaa pidettävät päivät olisi jo käytetty.

Vanhemman täytyy olla poissa töistä, jotta hän voi saada vanhempainrahaa.

Jos lapsen vanhempi kuolee ennen kuin lapsi täyttää 2 vuotta, voi toinen vanhempi tai muu lasta hoitava henkilö saada vanhempainrahaa. Vanhempainrahaa voidaan maksaa niin monelta päivältä kuin kuolleella vanhemmalla on jäänyt käyttämättä.

Lapsesta huolehtivan henkilön ei tarvitse olla lapsen juridinen huoltaja.

Lapsen toinen vanhempi tai muu lapsesta huolehtiva henkilö voi hakea lapsilisää itselleen. Lapsilisään voi saada yksinhuoltajakorotuksen, jos hakija ei asu avo- tai avioliitossa.

Jos lapsen vanhemmista toinen tai molemmat kuolevat, lapsi saa lapseneläkettä. Leskeneläkettä maksetaan leskelle. Leski ja lapsi voivat saada perhe- tai huoltoeläkettä myös tapaturma-, liikenne-, sotilastapaturma-, sotilasvamma- ja potilasvahinkovakuutuksesta.

Jos lapsen vanhempi on saanut vankeusrangaistuksen, on toisella vanhemmalla oikeus saada käyttöönsä se määrä vanhempainrahapäiviä, jotka vankilaan joutuneella vanhemmalla on jäänyt käyttämättä. Ehtona on, että vankeusrangaistus ei pääty ennen kuin lapsi täyttää 2 vuotta.

 

Sivu päivitetty 23.9.2024