Ändringar i bostadsbidraget för pensionstagare år 2023 | FPAGå till innehållet
Pressmeddeleande

Ändringar i bostadsbidraget för pensionstagare år 2023

Publicerad 22.12.2022

År 2023 kommer man i samband med bostadsbidraget för pensionstagare att beakta större uppvärmningskostnader än tidigare (de så kallade uppvärmningsnormerna). Syftet med höjningarna är att lindra de ekonomiska svårigheter som det höga elpriset för med sig. 

Normerna för bostadsbidraget för pensionstagare höjs år 2023. Med normer avses de utgifter som kan godkännas vid beräkningen av förmånsbeloppet.

Separata uppvärmningskostnader som ska beaktas i samband med bostadsbidraget för pensionstagare stiger betydligt. Förändringen beror på det kraftigt stigande priset på elenergi. Också vatten- och underhållskostnader beaktas till ett större belopp än tidigare.

År 2023 godkänns som uppvärmningskostnader i samband med bostadsbidraget för pensionstagare 2,07–2,35 euro per månad och kvadratmeter (tidigare 1,32–1,60 euro/månad).

De vattenkostnader som i samband med bostadsbidraget för pensionstagare beaktas som boendeutgifter stiger till 32,40 euro per månad och person (tidigare 30,05 euro/person). Det belopp som beaktas av underhållskostnaderna i ett egnahemshus stiger till 47,84 euro per månad (tidigare 44,37 euro/månad).

Maximibeloppen av de boendeutgifter som beaktas i samband med bostadsbidraget för pensionstagare höjs så att de motsvarar förändringen i folkpensionsindexet, det vill säga 7,8 procent i alla tre kommungrupper.

Maximibeloppen av de boendeutgifter som beaktas per kommungrupp år 2023 är följande:

  • Kommungrupp I: 9 287 euro/år
  • Kommungrupp II: 8 541 euro/år
  • Kommungrupp III: 7 493 euro/år.

När beaktas de förhöjda boendeutgifterna?

FPA beaktar de förändrade normerna och de övriga höjningarna i samband med handläggningen av nya ansökningar eller vid justeringen av redan beviljade bostadsbidrag för pensionstagare från 1.1.2023. 

Bostadsbidraget för pensionstagare justeras alltid utifrån kundens ansökan.

Vem ska ansöka om justering?

Bostadsbidraget för pensionstagare justeras bland annat då de boendeutgifter som beaktas stiger med minst 204 euro per år. 

En justering av bostadsbidraget behövs åtminstone i följande situationer:

  • Du bor i eget egnahemshus.
  •  Du bor inte i egnahemshus, men separata uppvärmningskostnader har beaktats i ditt bostadsbidrag.

Mottagaren av bostadsbidrag kan vid behov kontakta FPA:s kundservice för att kontrollera om det behövs en justeringsansökan.

Dessutom höjs flera pensioner och förmåner som beaktas som inkomst i samband med bostadsbidrag för pensionstagare från 1.1.2023. Även dessa höjningar och övriga förändringar i boendeutgifterna kan inverka på bostadsbidragets belopp.

Bostadsbidrag för pensionstagare kan beviljas retroaktivt för högst 6 kalendermånader före ansökan. 

FPA strävar också efter att vid behov justera de bostadsbidrag för pensionstagare där separata uppvärmningskostnader har beaktats. Den eventuella justeringen sker i början av året.

Uppskatta stödbeloppet med hjälp av vårt beräkningsprogram i januari
Räknaren för bostadsbidrag för pensionstagare som finns på FPA:s webbplats uppdateras i januari. För närvarande är det möjligt att uppskatta hur mycket bostadsbidrag för pensionstagare man kan få år 2022.  

Närmare information för kunderna

Senast ändrad 22.12.2022