Miten muutokset parisuhteessa vaikuttavat Kelan tukiin?

Naimisiin meno, ero ja puolison kuolema voivat vaikuttaa Kelasta saamiisi tukiin. Ilmoita muutoksista Kelaan ja tee tarvittaessa uusi hakemus tai tarkistushakemus.

Jos menet naimisiin

Avioliitto voi vaikuttaa seuraaviin sinun tai puolisosi etuuksiin, jolloin siitä on ilmoitettava Kelaan. Rekisteröity parisuhde vaikuttaa etuuksiin samoin kuin avioliitto. Kela saa tiedot suoraan väestötietojärjestelmästä.

Jos eroat puolisostasi ja muutat erilleen

Kela saa tiedon avioerosta suoraan väestötietojärjestelmästä. Avoliiton loppumisesta sinun pitää kuitenkin ilmoittaa Kelaan.

Yhteinen vai erillinen talous?

Kela katsoo aviopuolisot eronneiksi, jos he asuvat parisuhteen päättymisen takia jatkuvasti erillään, eikä heillä ole yhteistä taloutta. Jos puolisot asuvat avioeron harkinta-aikana tai erottuaan edelleen yhdessä, kyseessä on yhteinen talous.

Jos aviopuolisoiden erillään asuminen johtuu muusta syystä kuin parisuhteen päättymisestä, esimerkiksi työstä tai opiskelusta toisella paikkakunnalla, Kela pitää heitä yhteistaloudessa asuvina. Näin on, vaikka erillään asuminen kestäisi useita vuosia.

Samassa asunnossa asuvat voivat muodostaa yhteistalouden, mutta eivät välttämättä perhettä. Silloin he hakevat tukea omilla hakemuksillaan. Esimerkiksi yhdessä asuvat aikuiset sisarukset tai kaverukset muodostavat kukin oman perheensä ja hakevat perustoimeentulotukea omilla hakemuksillaan, vaikka he asuvat yhteistaloudessa.

Jos puoliso kuolee

Jos puolisosi kuolee, voit tietyissä tilanteissa saada leskeneläkettä. Lue lisää osiosta Omaisen kuolema.

Avo-tai aviopuolison kuolema voi vaikuttaa seuraaviin etuuksiisi: eläkkeensaajan asumistuki, kansaneläke, lapsilisä, lasten kotihoidon tai yksityisen hoidon tuki, opintotuen asumislisä, sotilasavustus, yleinen asumistuki, toimeentulotuki. Jos saat jotain näistä etuuksista, ota yhteyttä Kelaan.

Lue lisää