Näin haet erityisraskausrahaa

Vanhempainpäivärahat uudistuvat – oletko oikealla sivulla?

Tämän sivu koskee sinua, jos erityisraskausvapaasi alkaa 1.8.2022 tai myöhemmin. Jos poissaolo töistä alkaa aikaisemmin kuin 1.8.2022, saat erityisäitiysrahaa. Jos lapsen laskettu aika on 4.9.2022 tai sen jälkeen, saat raskaus- ja vanhempainrahaa kuitenkin uuden lain mukaan.

 1. Hae erityisraskausrahaa OmaKelassa. Erityisraskausrahaa haetaan vanhempainpäivärahojen hakemuksella.
 2. Tarvitset hakemukseen erityisraskausrahan alkamis- ja päättymispäivät, jotka saat työnantajaltasi.
 3. Skannaa liitteet tai ota niistä kuva ja lähetä ne OmaKelassa. Liitä hakemukseesi seuraavat asiakirjat:
 4. Erityisraskausrahan määrä perustuu tuloihisi. Ota huomioon seuraavat asiat:
  • Päivärahasi määräytyy vuositulon perusteella. Kela saa yleensä tarvitsemansa tiedot tulorekisteristä ja vakuutuslaitoksista, joten niitä ei tarvitse ilmoittaa erikseen Kelaan.
  • Jos työnantajasi maksaa palkkaa erityisraskausvapaasi ajalta, ilmoita hakemuksessasi, miltä ajalta saat palkkaa. Erityisraskausraha maksetaan siltä ajalta työnantajallesi, ja työnantajan täytyy toimittaa Kelaan oma hakemuksensa.
  • Jos uuden lapsen laskettu aika on ennen kuin edellinen lapsi on 3 vuotta ja haet päivärahaa samojen tulojen perusteella kuin viimeksi, sinun ei tarvitse ilmoittaa sitä hakemuksessa. Tieto näkyy Kelassa automaattisesti, kun hakemustasi käsitellään.
 5. Voit hakea myös raskausrahaa ja vanhempainrahaa, kun raskautesi on kestänyt 154 päivää.
 6. OmaKelassa näet, onko hakemuksesi ratkaistu, minkä verran etuutta saat ja milloin se maksetaan. Palvelussa näet myös muistutukset mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Saat kotiisi postitse myös kirjallisen päätöksen.

Toinen vaihtoehto on, että täytät ja tulostat lomakkeen Vanhempien etuushakemus SV 15 (pdf). Lomake julkaistaan toukokuun alussa. Postita hakemus ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.

Hakuaika

Voit hakea erityisraskausrahaa heti, kun jäät erityisraskausvapaalle työstäsi.

Hae etuutta viimeistään 2 kuukauden kuluessa erityisraskausvapaan alkamisesta.

Ilmoita muutoksista

Muista ilmoittaa Kelaan muutoksista elämäntilanteessasi, jotta etuus voidaan maksaa oikein. Erityisraskausrahan saamiseen vaikuttaa esimerkiksi töissä käynti vapaan aikana.

Ilmoituksen voit tehdä OmaKelassapuhelimessa tai palvelupisteessä.

Lue lisää